Mérgelődnek a vadászok: így akadályozza sok gazda a hatékony védekezést

HelloVidék   
  Megosztom
Mérgelődnek a vadászok: így akadályozza sok gazda a hatékony védekezést

Egy kívülálló könnyen azt gondolhatja, hogy nincs is más dolguk a vadásztársaságoknak, mint az állatok elejtése. Ez azonban egyáltalán nem így van, egy színházi szólással élve a kulisszák mögött számos problémával kell megbirkózniuk a vadászoknak. Az egyik ilyen nagy kihívás volt, hogy a koronavírus-járvány miatt nem jöhettek az elmúlt esztendőben hazánkba jól fizető külföldi vadászok, így a szerényebb anyagi lehetőséggel rendel­kező magyar nimródok hozták terítékre az előírt darabszámú őzbakokat és szarvasbikákat - írta meg a szon.hu.

Ahogy a portál írja, nagy gondot jelentett a vadásztársaságoknak az őszi időszakban a mezőgazdasági vadkár megakadályozása, visszaszorítása. Tavaly év végén, de még napjainkban is az hátráltatja a vad­disznók és a prémes ragadozók gyérítését, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet miatt este 8 órára már mindenkinek otthon kell lennie, pedig bizony sok vadász még tovább is maradna fenn a magaslesen.

Nincs szabad folyosó, pedig szükség lenne rá

Darvai János, a Nyírmihálydi Vadásztársaság vadászmestere, még októberben a mezőgazdasági vadkárral kapcsolatban járta a határt, mérte fel az okozott károkat, amikor összetalálkozott egy gímbikával, ami éppen egy gazda földjén, vagyis „tilosban” lakmározott jóízűen, semmitől sem zavartatva.

A vadkárt mértük fel október elején a nyírmihálydi határban az egyik kukoricaföldön társaságunk hivatásos vadászával, Nagy Rolanddal. A még lábon álló kukoricát gímszarvasok dézsmálták meg, mert a dámszarvasok abban az időszakban már behúzódtak a közeli ­Gúthi-erdőbe, ott van ugyanis a tradicionális barcogóhelyük

- emlékezett vissza Darvai János.

Másnap megint kimentünk a kérdéses területre, ahol éppen tetten értük az egyik tolvajt, ugyanis megláttunk egy gímszarvasbikát, amint dézsmálta a kukoricát. Nem vett észre bennünket, nyugodtan falatozott tovább. Mikor kifordult a kukoricaszárak közül, szembenézett velünk, majd elindult oldalra, s akkor terítékre hoztam ezt a selejt bikát, ugyanis az agancsának szárai eltérően fejlődtek. Mi, vadászok, szeretnénk eredményesebben, hatékonyabban védekezni a mezőgazdasági vadkár ellen, azonban nagy problémánk, hogy a gazdák nem akarnak együttműködni velünk. Hiába kérjük őket, hogy a földjük szélén hagyjanak szabadon egy sávot, ahol felállíthatjuk a magaslest, legyen egy olyan folyosó, ahol jól megfigyelhető az állatok mozgása, azonban ők bevetnek minden talpalatnyi szabad területet, nem engednek bennünket a földjükre. Ugyanakkor elvárják tőlünk, hogy segítsünk a védekezésben, hogy sikeresen lépjünk fel a vadak ellen, de ha nem partnerek, ebben a helyzetben tehetetlenek vagyunk

- mondta Darvai János.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadászok

gazdák

vadászat

védekezés

vadkár

vadásztársaság

mezőgazda

mezőgazdaság