Ne verd magad költségekbe Valentin-napon: ezekkel az olcsó virágokkal sem lőhetsz mellé

HelloVidék   
  Megosztom
Ne verd magad költségekbe Valentin-napon: ezekkel az olcsó virágokkal sem lőhetsz mellé
Újabb cikkünk a témában:

A virágüzletek már javában készülnek a vasárnapi Valentin(Bálint)-napra, forgalmuk ilyenkor megduplázódik. Több szakember felhívja a figyelmet arra, hogy jobban megéri magyar termelésű virágot vagy friss vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát. Mit érdemes ajándékozni? Mutatjuk!

Az utóbbi években divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor (az ilyenkor még külföldről behozott) vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből

- derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből.

A virágárusok is nehéz 2020-as éven vannak túl, az elmaradt ballagások, esküvők, rendezvények, a csökkenő kereslet jelentősen meglátszott tavalyi forgalmukon. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, várják, és készülnek is rá az árusok.

Valentin-napkor hagyományosan a vásárlók 80 százaléka vörös rózsát vesz. Ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet nagy mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők. Az utóbbi években viszont egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint). Ezek előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron. Illetve a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait – a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket – is sokan veszik. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a betűzős fa szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak a legjobban

- olvasható a közleményben.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára, így történt ez idén is. Ez az árnövekmény a virágüzletekben is megjelenik. A virágok terén a mostanit néhány hét múlva egy még nagyobb dömping, a Nőnap, májusban pedig az Anyák napja követi, abban pedig reménykednek a virágosok, hogy idén már lehetnek ballagások és egyéb rendezvények.

Hagyományok és szokások a Valentin-nap körül

A Valentin-napi ajándékozás nem lenne ugyanaz friss virágok nélkül. Akár frissen vágott csokorral, virágkosárral, akár egyetlen hosszú szárú rózsával ajándékozzuk meg szerettünket, a virágok az év legromantikusabb napjának központi elemei. Sőt, a szingli lét sem jelenti azt, hogy ki kell hagyni az ünnepi szórakozást. Tanulmányok szerint a nők körülbelül 15 százaléka vásárol virágot magának Valentin-napon.

Van viszont néhány dolog, amit ajándékozás előtt érdemes szem előtt tartani. Nem mindegy ugyanis, hogy kinek és mit ajándékozunk. De sokszor a színeknek és a számoknak is nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Romantikus hagyományok

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban Valentine napján (február 14.) tartott Valentine's Day ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi "szerelmes-ünnepként". Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.”

Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak (Calendarium Romanum Generale) az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill és Szent Metód liturgikus ünnepének.

Virágillemtan:

  • Ha egy szál rózsát adunk, ügyeljünk rá, hogy az hosszú szárú legyen.
  • 10 szál alatt páratlan számú szálból készítessünk csokrot, 10 szál felett ez már mindegy.
  • Ha férfinak köttetünk csokrot, sötétebb színekből kérjük azt, vagy kérjünk különleges bombon vagy zöldségcsokrot.
  • Ha a virágot selyempapírba csomagoltattuk az üzletben, ezt illik levenni, mielőtt átadjuk a virágot.
  • A kapott virágot illik azonnal vízbe tenni – és természetesen ennek maga a virág is jobban örül, mint ha megfeledkezünk róla.

A számok jelentése:

  • Az egy az egyik legmagányosabb szám? Nem, feltéve, ha rózsákról van szó. Egy szál rózsa ajándékozása azt mondja, hogy az ajándékozott az egyetlen.
  • Növeljük a számot három rózsára, ha azt akarjuk mondani, hogy "szeretlek".
  • A 11 szál rózsa ajándékozása viszont azt jelenti, hogy az ajándékozó a hiányzó virág a tucatból.
  • Három tucat hosszú szárú rózsa azt jelképezi, hogy az ajándékozó szíve az megajándékozotté.

A vörös rózsa és, amit azon túl érdemes ajándékozni

A görögök úgy vélték, hogy a vörös rózsák Aphroditétől, a szerelem istennőjétől származnak. Nem csoda, hogy továbbra is a legkeresettebb Valentin-napi virág. A virágok (és különösen a vörös rózsák) éves szerelmi gesztusként való ajándékozásának szokása a XVII. század végére vezethető vissza, amikor II. Károly svéd király felfedezte, hogy a virágoknak szimbolikus jelentése van. Piros/vörös rózsák ajándékozása Valentin-napon a viktoriánus korszak trendjévé vált, és azóta sem változott.

  • Ugyan tényleg a rózsák uralják a Valentin-napi ajándékpiacot világszerte, de Dániában a hagyomány szerint fehér hóvirágvirágokat ajándékoznak.
  • Különleges érzéseket és vágyakat közölhetünk szerettünkkel a virágok különleges jelentésével: küldj gardéniát titkos szerelmednek vagy a lila, fokföldi ibolyát az első, igaz szerelmednek.
  • A szegfű a szeszélyesség és a komoly szerelem virága.
  • A tulipán a lángoló érzelmek és a nőiesség jelképének virága. Egy vörös tulipán akár a szerelmi vallomás jelképe is lehet.
  • Az orchidea a műveltség és kifinomultság virága.
  • A liliom a kacér nő virága.
  • A magnólia a természetesség virága.
  • A kála a szépség virága.
  • Az írisz a remény virága.
  • Az ambrózia a viszonzott szerelem jelképe.
  • A borostyán a házastársi szerelem, a hűség, a barátság jelképe.
  • A vörös krizantém jelentése is lehet az, hogy „szeretlek”. Bár sokan még a „temetővirág” jelentéssel azonosítják.
  • A fehér liliom a szüzesség, tisztaság, méltóság jelképe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

valentin nap

virágok

virágok jelentése

virágvásárlás

virágtermesztők

termesztők

magyar termelők

nemzeti agrárgazdasági kamara