Korszerűsítés kezdődik Békéscsabán: okosítják a fényforrásokat a városban

MTI   
  Megosztom
Korszerűsítés kezdődik Békéscsabán: okosítják a fényforrásokat a városban

Korszerűsítik a közvilágítást Békéscsabán, a Modern városok programban komplex okoshálózati rendszert építenek ki; e hónapban alkonykapcsolós rendszert alakítanak ki.

Mint a fejlesztésért felelős Békéscsaba Energia ESCO Kft. közleményében írta, márciusban a közvilágítást vezérlő 260 transzformátor-állomáson építenek ki egyedi vezérlőrendszert, amely már nem a közvilágítási naptár alapján, hanem a tényleges fényviszonyoktól függően kapcsolja a lámpatesteket. Így előfordulhat, hogy a város különböző pontjain nem egyszerre kapcsolódnak fel a lámpák.

Az MVM-DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. ellátási területén lévő 264 településnek csak 15 százalékban üzemelt eddig alkonykapcsolós rendszer

- jegyzik meg.

Az úgynevezett okoshálózat kiépítésére a békési megyeszékhely a Modern városok programban csaknem 1,8 milliárd forint támogatást kapott. Ebből mostanáig megújult több mint 7700 lámpatest.

Kialakítanak egy közlekedés- és parkolásmenedzsment-rendszert is: optikai szenzorok figyelik a város forgalmasabb útjait, több parkolóban a rendszer mutatja majd az üres helyek számát, amit továbbítanak a város honlapjára és egy applikációra is.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester korábban közösségi oldalán közölte, elkezdődött a városban kilenc digitális "totemoszlop" felállítása is, amelyek információs pontként fognak szolgálni, közérdekű tartalmak jelennek majd meg a felületükön, de wifipontként, környezeti szenzordobozként, szükség szerint pedig vészhívóként is működhetnek.

A kivitelezés részeként 41 Wi-Fi-pontot és tíz új térfigyelő kamerát is telepítenek. Az új eszközök beüzemelésének határideje május 4-e.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

közvilágítás

békéscsaba

modern városok program

okoshálózati rendszer

alkonykapcsolós rendszer