Rekordösszegű támogatást kapnak a gazdák: mutatjuk, mire jár a pénz

MTI   
  Megosztom
Rekordösszegű támogatást kapnak a gazdák: mutatjuk, mire jár a pénz

A 2020. évi jogos termelői károk után összesen 8743 mezőgazdasági termelő kap juttatást, összesen közel 18,6 milliárd forint értékben. Az aktuális kárenyhítési évben az aszály, illetve a tavaszi fagy okozta a legjelentősebb károkat.

A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter pénteken.

A különösen nehéz 2020-as évben, amelyben többféle állatbetegséggel, extrém időjárási viszonyokkal, valamint a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel is szembe kellett nézni, a kormány emelt összegű kárenyhítő juttatás kifizetésével segíti a mezőgazdaságban az évindítást, ezzel is hozzájárul a biztonságos élelmiszertermeléshez, mondta a miniszter.

Annak érdekében, hogy minden termelő részére teljes mértékű kifizetés valósulhasson meg, 3,1 milliárd forint többletforrást biztosítanak a Kárenyhítési Alapban rendelkezésre álló összeg kiegészítésére.

A 2020-as kárenyhítési évben az aszály, illetve a tavaszi fagy okozta a legjelentősebb károkat. A teljes összegből aszálykárra közel 7,5 milliárd forintot, tavaszi fagykárra több mint 7 milliárd forintot, felhőszakadáskárra közel 1,8 milliárd forintot, belvízkárra majdnem 1,4 milliárd forintot utal a kincstár. Ezen felül jégesőkárra 730,1 millió forintot, viharkárra 166,4 millió forintot, őszi fagykárra 7,9 millió forintot, téli fagykárra 0,7 millió forintot folyósítanak. Tavaly mezőgazdasági árvízkárra nem érkezett kérelem. A kifizetéssel érintett összes terület nagysága 166 629 hektár.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kárenyhítés

gazda

támogatás

kifizetés