Különleges üzem létesült Szegedtől délre: új korszakot hozhat a hazai agráriumban

Steiner Petra   
  Megosztom
Különleges üzem létesült Szegedtől délre: új korszakot hozhat a hazai agráriumban

Szegedtől délre, közvetlenül a határ mentén fekvő Tiszasziget községben egy egész Európa-szerte egyedülálló technológiájú algaüzemet létesítettek. A beruházás különlegessége, hogy mindezt egy olyan cég vitte végbe, amely már több mint 20 éve az építőipart érintő változatos kivitelezési munkákkal foglalkozik. A vállalati profil különc divíziójának ötletéről, kutatás-fejlesztésről, valamint az algatermesztés piacáról az algaüzem termelésvezetője, Mucsiné Dr. Hoffmann Anna számolt be a HelloVidéknek.

Egy 2016-ban elnyert pályázat indította el a Globál 21 Kft.-t az algatermesztő üzem létrehozása felé, ám a kezdet kezdetén az új iparág céljaként még az algákban rejlő biomassza olaj előállítását fogalmazták meg annak magas fűtőértéke miatt. A kutatás-fejlesztés során azonban az algák hasznosítása új megvilágításba került, és figyelembe véve annak az élő szervezetre gyakorolt kiemelkedően hasznos élettani hatását, a beruházás célját ennek megfelelően módosították. Az üzemet a Molekula-Szeged Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Kft.-vel partnerségben építették fel, amely jelenleg úgynevezett pilot, vagyis kísérleti gyárként működik, és egész Európában keresve sem találni hasonló technológiájú algatermesztőt.

Üzemünkben egyedi tervezésű fotobioreaktor rendszer működik. Ebben a zárt rendszerben teljes irányítás alatt tartjuk a termelést, így a biomassza minősége és mennyisége állandó értékek között mozog, reprodukálható módon. Technológiánk saját innováció, kezdve a vízelőkészítéstől, a fotobioreaktorok alakján és gépészeti kialakításán át, egészen a biomassza kinyerésig

– magyarázta Mucsiné Dr. Hoffmann Anna a bemutatóüzem egyediségét. Jelenleg egy hónap alatt 100 kilogramm nedves biomasszát képesek előállítani, amit az elkövetkezendő időszakban fokozatosan szeretnének feltornázni havi 1 tonnára.

Cégünk jelenleg Arthrospira maxima, ismertebb nevén Spirulina algát termeszt. Ezek valójában úgynevezett fotoszintézisre képes baktériumok, cianobaktériumok. Termesztési körülményüket tekintve 30-35 Celsius fokot kedvelik, illetve szaporodásukat lényegesen befolyásolja a napi 12-16 órás megvilágítás. Belátható, hogy a szabadtéri, nyitott termesztési mód a mi éghajlatunkon nem kivitelezhető. A nyitott termesztési mód, illetve a természetes lelőhelyekről történő begyűjtés pedig nemcsak nehezen kivitelezhető, de kevésbé megbízható módja is a termesztésnek a biomassza minőségét, mennyiségét tekintve. Zárt rendszerünkben pontosan befolyásolhatóak és szinten tarthatóak azok a meghatározó paraméterek, melyek a termék tulajdonságáért felelősek, beleértve a tápoldatösszetételt, hőmérséklet-, megvilágításszabályozást

– indokolta meg az algatermesztés innovatív megközelítésének szükségességét az üzem termelésvezetője.

Az előállított biomasszát jelenleg csak és kizárólag belföldön tervezik értékesíteni az agrárium különböző szereplőinek, ugyanis többéves kutatások bizonyítják, hogy a talajjavítástól kezdve a takarmányozásig számtalan jótékony hatása van a mikroalgák használatának. „A piacon különböző állateledelek már most is elérhetőek, melyek Spirulina algából készültek, pl. haltápok, vagy akár az egyik vezető macskaeledel-gyártó speciálisan ivartalanított macskáknak létrehozott tápja” – emelt ki egy példát a tiszaszigeti üzem képviselője.

Továbbá terveik közt szerepel a biomassza immunválasz-készségre, általános egészségi állapotra és húsminőségre gyakorolt hatásának vizsgálata, illetve a jövőben előállítási költségeik csökkentését, kapacitásuk bővítését, valamint a piac feltérképezését követően azt sem tartják kizártnak, hogy idővel emberi fogyasztásra is értékesítenek majd. Addig pedig további potenciált jelent a fejlődésre az üzemben helyet kapó kutatás-fejlesztési szolgáltatások, mint amilyen a kis térfogattól a több ezer literes mennyiségig történő bércentrifugálás, amely kapcsán jelenleg is partnerségben állnak egy hazai kutatóintézettel.

És hogy mennyire megéri ebbe az iparágba fejleszteni, azzal kapcsolatban Mucsiné Dr. Hoffmann Anna minden kétséget eloszlatott: „Elmondható, hogy a mikroalgák felhasználásának lehetőségei még koránt sincsenek kihasználva. Mind az élelmiszeripar, mind az állattenyésztés vagy akár a növénytermesztés rendkívül nagy felvevőpiacot biztosít az algatermesztők számára. Az igények azonban egyre jobban a minőségi termékekre irányulnak.

Minden iparágban meghatározó a megfelelő minőségbiztosítási rendszer jelenléte, legyen az a Helyes gyártási gyakorlat (cGMP), HACCP vagy egyéb szabványok. Cégünk is elindult ezen az úton, és úgy gondoljuk, hogy a piaci előnyünk a termelési rendszerünk egyediségében és kiemelkedő megbízhatóságában rejlik, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.”

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alga

algásodás

üzem

tiszasziget