Sorsdöntő három hónap következik: kiderül, ki élhet túl

HelloVidék   
  Megosztom
Sorsdöntő három hónap következik: kiderül, ki élhet túl

A gazdaság újraindítása miatti kihívásokat elemezték banki szakértők, amivel a kis- és középvállalkozások néznek szembe a hitelmoratórium és a megváltozott piaci feltételek mellett. Nagy kérdés, hogy képesek-e újra megélni az esetenként teljesen megváltozott piacon.

Hamarosan véget ér a hitelek fizetési moratóriuma, megmérettetnek a kis- és középvállalkozások, röviden KKV-k. Vajon képesek-e újra megélni az olykor teljesen megváltozott piacon? Eddig a többség jól döntött, akár a moratóriumot választotta, akár kimaradt a könnyítésből. A következő három hónapban viszont sokuk felett pálcát törnek majd az ügyfelek. Két jel is előre figyelmeztethet erre a szakértők szerint.

Egyelőre minden jel, a nyitás első lépései és az oltási ütem is arra mutat, hogy a kormány nem hosszabbítja meg a hitelek fizetési moratóriumát. Az eddigi támogatási formákkal, vagyis hitelekkel és adókedvezménnyel ad lehetőséget a vállalkozásoknak, hogy a válság előtti tempót felvegyék. Kérdés, hogy képes-e az új lehetőséggel élni a KKV-kör. Tehát leginkább a cégektől függ a túlélés, nem a moratórium meghosszabbításától

– értékel Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati üzletágának vezetője.

A szakember szerint, mivel sok új vásárlói szokás rögzült az elmúlt évben, az érintettek biztos, hogy nem fognak tudni teljes egészében visszaállni a régi üzletmenetre. Az online bevásárlás, filmnézés, ruhaválogatás például az új hétköznapok része sokaknál. Az első három hónap lesz sorsdöntő, visszaáll-e a világ a régi kerékvágásba.

Akik kiléptek korábban a fizetési moratóriumból és folyamatosan tudtak törleszteni, nem csődöltek be az elmúlt időszakban, jó döntést hoztak. Ugyanakkor a moratóriumban maradás mellett voksolók a Sberbank tapasztalatai szerint szintén jól döntöttek. Bár többségüknél a válság lecsökkentette a bevételt, pozitív várakozásokkal vannak teli. Kisebb részüknek lesz csak segítségre szüksége.

Más kérdés, hogy most a bankokon a feladat, hogy kidolgozzák a hitel-átstrukturálási módokat, amivel segíteni tudnak a bajba kerülő ügyfeleken. Átütemezés, törlesztés-felfüggesztés, könnyítés lehet megoldás, mondta el Szabó Norbert. A helyzet normalizálódásának első jele a fizetési forgalom, a tranzakciók visszaállása lesz a normál állapotra. Majd második ütemben a hiteltörlesztési fegyelem árulkodik majd arról, hogy sikerül-e az újraindulás, vagy kell segítség.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

bankszektor

hitelmoratórium

bankok

sberbank

kis- és középvállalkozások

túlélés

hiteltartozás

hitelek