Nem túl derűlátó a lakosság: további áremelések jönnek a boltokban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nem túl derűlátó a lakosság: további áremelések jönnek a boltokban

A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét az áprilisinál sokkal kedvezőbbnek értékelte, s javulónak látta a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is, ugyanakkor a kereskedelmi szférában várható további drágulások miatt pesszimista.

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után májusban sokkal kisebb, de azért jelentős lépést tett felfelé, s ezzel elérte tavaly februári, vagyis a járvány előtti szintjét, írja a Pénzcentrum.

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások utoljára 2019 végén voltak ilyen optimisták, a fogyasztóiak viszont még elmaradtak tavaly márciusi, vagyis válság előtti szintjüktől.

Az építőipari és az ipari cégek a legoptimistábbak a legnagyobb májusi hangulatjavulás pedig a szolgáltató szektorban következett be. Az iparban érezhetően javult az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak a megítélése, de az export-rendeléseké nem változott.

A kereskedelemben az eladási pozícióról és a készletekről alkotott vélemény jelentősen javult, a rendeléseké viszont a hatalmas áprilisi javulás után kissé rosszabb lett. A szolgáltató cégek körében sokkal jobb lett az általános üzletmenet megítélése, bár még mindig a negatív vélemények voltak többségben. Az elmúlt időszak forgalmának értékelése jelentősen, a forgalmi várakozások kissé javultak.

Az emberek munkanélküliségtől való félelme negyedik hónapja csökken, az áremelési törekvés ugyanakkor minden ágazatban erősödött. Májusban a kereskedelmi cégek többsége áremelésre készült, igaz, arányuk áprilishoz képest alig változott. Jelentősen nőtt a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság jövőjének megítélése a kereskedelem kivételével minden ágazatban látványosan kedvezőbb lett, a lakosság véleménye azonban négy hónapos jelentős javulás után érezhetően pesszimistábbá vált.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

áremelés

kereskedelem

kereskedelmi szféra

boltok

költekezés

vásárlás

lakosság

lakossági felmérés