Nem folynak többé a milliárdok: csak a rászorulókat hajlandók támogatni a bankok

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nem folynak többé a milliárdok: csak a rászorulókat hajlandók támogatni a bankok

A bankszövetség csak a rászorulóknak szóló célzott segítséggel ért egyet a továbbiakban, hisz nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel rendelkeznek kötelezettségeik teljesítéséhez. Tavaly a vállalati hitelállomány folyósítása 6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezzel párhuzamosan a bankszektor kifejlesztette és bevezette a kormányzati családtámogatási programokat. Előrejelzések szerint a hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot.

A moratórium meghatározó célja és a bankszektor alapvető feladata az, hogy célzott és hatékony segítséget nyújtson kifejezetten a rászorulóknak, ezen a célon túlmutató programot a bankszövetség a továbbiakban szakmailag nem támogathat, hiszen nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez, közölte a Magyar Bankszövetség az éves rendes testületi üléséről készített beszámolójában az MTI-vel.

A vírushelyzet okozta lakossági és vállalati nehézségek áthidalását a Magyarországon alkalmazott hiteltörlesztési moratórium Európában az ügyfelek számára legkedvezőbben segítette. A magyar bankszektor bizonyította, hogy jelentős munkatöbbletet és plusz költségeket is vállalva, a legnagyobb kihívások mellett is ügyfelei rendelkezésére áll.

A járvány miatti nehézségek a bankszövetség szerint ugyanakkor pozitív hatást is eredményeztek, így például a digitális átállást a bankok felgyorsították. Ezen a téren néhány hónap alatt egy évtizedet léptek előre, ami a gazdaság minden területére hatást gyakorol.

A következő időkben nőni fog az elektronikus pénzforgalom, ami a gazdaság fehéredését, így az adóbevétel növekedését, valamint a készpénz használathoz kapcsolódó költségek csökkenését hozza magával. A papíralapú ügyintézés, és a vele járó adminisztráció csökkenőben van, új munkaerő alkalmazási formák, új típusú munkahelyek jelennek meg.

A bankszövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus bankolás terén a csalási kísérletek száma megnövekedett, új kibercsalási típusok jelennek meg. A csalások ellen csak széleskörű összefogással, az informatikai és a pénzügyi területek szakmai együttműködésével, valamint az ügyfelek pénzügyi ismereteinek elmélyítésével lehet védekezni.

Az összefoglalóban arra is kitértek: a globális viszonyrendszerek átalakulóban vannak, és e folyamatban az érdekkülönbségek felszínre kerülnek, gyakran kiéleződnek. A magyar bankszektor eszköztára érdemben segíti a magyar külgazdasági aktivitást ebben az összetett és változékony időszakban.

Magyarországon a harmadik hullám okozta a legnagyobb egészségügyi kihívást, a hatékony oltási program ugyanakkor elősegíti a gazdaság minél gyorsabb újraindítását. A gazdaság újrarendeződése 2021-ben jól érzékelhetően megkezdődött.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bankok

bankszövetség

bankszektor

hitelmoratórium

törlesztés

rászorulók

ügyfelek

fizetési kötelezettség

fizetések