Milliárdos gigaberuházás: az épülő vasúti terminál Európa és Ázsia figyelmét is felkeltette

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos gigaberuházás: az épülő vasúti terminál Európa és Ázsia figyelmét is felkeltette

Fényeslitke határában épül az intermodális logisztikai, vasúti terminál 85 hektáron. 2021 januárjában kezdődött, és mostanra úgy tűnik, egy éven belül el is készül a 30 milliárd forintos, stratégiai elhelyezkedésű gigaberuházás: 2022 első negyedévében már el is indul az éles üzem.

Fényeslitke határában épül a harmincmilliárdos beruházás: az intermodális logisztikai terminál. A normál és a széles nyomtávú iparvágányok találkozási pontjához tervezett terminál kialakítása megkezdődött, a tervek szerint 2022. első negyedévében adják át, írja a szon.hu.

Már most óriási az érdeklődés Európából és Ázsiából egyaránt. A közelmúltban részt vettünk a világ egyik legnagyobb logisztikai rendezvényén, a TransRussián, ahol a társaság eredményesen prezentálta az East-West Gate brandet, és egy stratégiai jelentőségű együttműködésről szóló dokumentumot írtunk alá a kazahsztáni EuroTransit céggel

– mondta el Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója a portálnak.

A stratégiai elhelyezkedésű terminál 85 hektáron húzódik majd el, maximális kapacitása egymillió TEU (a szállítmányozásban használt fogalom, amellyel a konténerforgalom nagyságát határozzák meg) lesz évente. A fejlesztéssel létrejön 200 új munkahely, a szakemberek itt építik ki Európában az első privát használatú 5G-s hálózatot. Veszélyes áruk és különféle vegyi anyagok biztonságos átrakására is lehetőséget biztosít majd a beruházás, és újabb fejlesztéseket generálhat a régióban.

A terminál és a MÁV országos hálózata közötti vasúti összeköttetést kiépítettő magánberuházó között szoros az együttműködés: átadták ingyen a MÁV-nak az összekötő szakaszt, amit a vasúttársaság fog üzemeltetni, és ezért pályahasználati díjat is kap majd.

Ráadásul a nulla emissziós üzemi rendszereinek köszönhetően 100 százalékban károsanyag-kibocsátás nélkül működik majd a rendszer. A napelemparknak köszönhetően a telephelyen előállított villamosenergia meghaladja a terminál igényét. A kiszolgáló vasúti berendezések és mozdonyok is dízel-elektromos rendszerűek lesznek, a dolgozók mozgását a tervek szerint elektromos gépkocsik segítik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mÁv

szabolcs-szatmár-bereg megye

fényeslitke

beruházás

fejlesztés

terminál

vasút

ipari terület

logisztikai központ

vasút

összekötő