Milliárdos gigaberuházás: az épülő vasúti terminál Európa és Ázsia figyelmét is felkeltette

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos gigaberuházás: az épülő vasúti terminál Európa és Ázsia figyelmét is felkeltette

Fényeslitke határában épül az intermodális logisztikai, vasúti terminál 85 hektáron. 2021 januárjában kezdődött, és mostanra úgy tűnik, egy éven belül el is készül a 30 milliárd forintos, stratégiai elhelyezkedésű gigaberuházás: 2022 első negyedévében már el is indul az éles üzem.

Fényeslitke határában épül a harmincmilliárdos beruházás: az intermodális logisztikai terminál. A normál és a széles nyomtávú iparvágányok találkozási pontjához tervezett terminál kialakítása megkezdődött, a tervek szerint 2022. első negyedévében adják át, írja a szon.hu.

Már most óriási az érdeklődés Európából és Ázsiából egyaránt. A közelmúltban részt vettünk a világ egyik legnagyobb logisztikai rendezvényén, a TransRussián, ahol a társaság eredményesen prezentálta az East-West Gate brandet, és egy stratégiai jelentőségű együttműködésről szóló dokumentumot írtunk alá a kazahsztáni EuroTransit céggel

– mondta el Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója a portálnak.

A stratégiai elhelyezkedésű terminál 85 hektáron húzódik majd el, maximális kapacitása egymillió TEU (a szállítmányozásban használt fogalom, amellyel a konténerforgalom nagyságát határozzák meg) lesz évente. A fejlesztéssel létrejön 200 új munkahely, a szakemberek itt építik ki Európában az első privát használatú 5G-s hálózatot. Veszélyes áruk és különféle vegyi anyagok biztonságos átrakására is lehetőséget biztosít majd a beruházás, és újabb fejlesztéseket generálhat a régióban.

A terminál és a MÁV országos hálózata közötti vasúti összeköttetést kiépítettő magánberuházó között szoros az együttműködés: átadták ingyen a MÁV-nak az összekötő szakaszt, amit a vasúttársaság fog üzemeltetni, és ezért pályahasználati díjat is kap majd.

Ráadásul a nulla emissziós üzemi rendszereinek köszönhetően 100 százalékban károsanyag-kibocsátás nélkül működik majd a rendszer. A napelemparknak köszönhetően a telephelyen előállított villamosenergia meghaladja a terminál igényét. A kiszolgáló vasúti berendezések és mozdonyok is dízel-elektromos rendszerűek lesznek, a dolgozók mozgását a tervek szerint elektromos gépkocsik segítik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mÁv

szabolcs-szatmár-bereg megye

fényeslitke

beruházás

fejlesztés

terminál

vasút

ipari terület

logisztikai központ

vasút

összekötő