Közel félmilliárd forint értékben kezdődik felújítás: erre szánják a pénzt Tolnában

MTI   
  Megosztom
Közel félmilliárd forint értékben kezdődik felújítás: erre szánják a pénzt Tolnában

A magyar templomfelújítási program támogatásával 465 millió forint értékben 25 településen 31 templom újul meg Tolna megyében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Decsen.

Soltész Miklós a helyi református templom előtt tartott sajtótájékoztatón hozzátette: az elmúlt tíz évben a kormány támogatásával Kárpát-medence-szerte több mint 3000 templom újult meg és több mint 130 épült.

A magyar templomfelújítási program ennek folytatása: összesen 1800 templom felújításához járulunk hozzá, amelyek közül 400 a határon túli területeken áll

- közölte.

Azt mondta, a templomok felújítása egyben a helyi munkaerő támogatását és a településkép szépülését is jelenti. Ismertetése szerint a paksi választókerületben 220 millió forintból 3 római katolikus, 9 református és 1 evangélikus templomot újítanak fel 11 településen.

Potápi Árpád János, a dombóvári választókerület országgyűlési képviselője elmondta: 7 templomot újítanak fel 120 millió forintból. Hangsúlyozta, fontos a közösségek támogatása, és a hitéleten keresztül a magyar közösségeket erősítik.

Horváth István, a szekszárdi választókerület országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kormány felelősséget vállal a helyi közösségek életében. Ismertette: a választókerületben 9 településen 130 millió forintos támogatással újulnak meg templomok.

Papp Zsolt Endre decsi református lelkész elmondta: 15 millió forintos támogatással a templombelsőt festik ki, és felújítják a csillagos eget ábrázoló mennyezetet. Így azután díszítették a templomot, hogy 1773-ban leégett, és egy évig a szabad ég alatt tartották az istentiszteletet. Hozzátette, hogy korábban - a településképet meghatározó épületek felújítása elnevezésű program 35 millió forintos támogatásával - 70 millió forintért felújították a templom vízelvezetését és kicserélték a tetőt.

A templom 1402-ben épült, Tolna megye kevés gótikus emlékeinek egyike; a decsi gyülekezet jelenleg 170 tagot számlál, a vasárnapi istentiszteleteken 35-40 hívő vesz részt

- mondta a lelkész.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

templom

felújítás

templom felújítás

tolna megye