Kiszámoltuk: így járhatnak a legjobban az adósok a hitermoratórium után

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiszámoltuk: így járhatnak a legjobban az adósok a hitermoratórium után

A hitelmoratóriummal kapcsolatban az MNB nemrégiben megemlítette a díjmentes futamidő csökkentés és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. A Bankmonitor szakértői egy konkrét hitel példáján keresztül megmutatják a két belengetett kedvezmény pénzügyi hatását.

A hitelmoratóriumot a járványhelyzet miatt vezette be a kormány, melynek keretében a 2020. március 18-ig folyósított hitelek törlesztőrészletének megfizetése alól mentesülhetnek az adósok. A törlesztés szüneteltetése azonban nem jelent tartozáselengedést, a moratórium alatt felhalmozott kamatot az adósoknak a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetniük - írja a Pénzcentrum.

A moratóriumot követő havi fizetési kötelezettség azonban nem haladhatja meg a szüneteltetést megelőző nagyságát, ezt a bankok úgy tudják teljesíteni, hogy a futamidőt - sok esetben a moratórium hosszát meghaladó mértékben - meghosszabbítják.

Díjmentes előtörlesztés és futamidő csökkentési lehetőség?

Az oltások előrehaladtával a járványveszély mérséklődik, a gazdaság újraindítása is megkezdődött. A hitelmoratórium azonban még velünk van legalább szeptember végéig - összesen 18 hónapon keresztül -, sőt a fizetési nehézségekkel küzdők számára várhatóan valamilyen formában továbbra is elérhető lesz.

A szüneteltetés önmagában egy nagy segítség, hiszen az anyagi gondokkal küzdők részére a hiteltörlesztések komoly terhet jelentenének. Azonban nem szabad elfeledkezni a moratórium alatt folyamatosan felhalmozódó kamatokról és a futamidő megnöveléséről sem. Ezen okok miatt a törlesztés szüneteltetése a kölcsönre visszafizetendő teljes összeget érdemben megnövelheti. (Egy a moratórium kezdetén 15 millió forint összegű, 15 éves hátralévő futamidejű és 4,5 százalékos kamatú lakáshitel esetében a szüneteltetés a teljes visszafizetendő összeget akár 7 százalékkal is megnövelheti.)

A jegybank ezért azt javasolja, hogy aki teheti, lépjen ki a moratóriumból és kezdje meg törleszteni a hitelét. Ennek érdekében, illetve a korábban említett negatív hatások mérséklése céljából körlevelet terveznek kiadni, amelyben a következőket kéri a hitelező pénzintézetektől:

  • Biztosítsanak a moratórium alatt felhalmozott kamatok és díjak összegére díjmentes előtörlesztési lehetőséget a törlesztési szüneteltetésből kilépők számára.
  • Díjmentesen kérhessék az adósok a futamidő rövidítését, ezzel visszaállítva a kölcsön eredeti lejárati dátumát.

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatták meg a Pénzcentrum érdeklődésére, hogy milyen hatása lehet ennek a két lehetőségnek. A példában szereplő család lakáshitellel rendelkezik, ennek fennálló tartozása 15 millió forint volt a moratórium kezdetén. A hátralévő futamidő 15 év, a kamat pedig 4,5% volt.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon, itt olvasható...

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

hitel

hitermoratórium

bankszektor