Kiszámoltuk: így járhatnak a legjobban az adósok a hitermoratórium után

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiszámoltuk: így járhatnak a legjobban az adósok a hitermoratórium után

A hitelmoratóriummal kapcsolatban az MNB nemrégiben megemlítette a díjmentes futamidő csökkentés és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. A Bankmonitor szakértői egy konkrét hitel példáján keresztül megmutatják a két belengetett kedvezmény pénzügyi hatását.

A hitelmoratóriumot a járványhelyzet miatt vezette be a kormány, melynek keretében a 2020. március 18-ig folyósított hitelek törlesztőrészletének megfizetése alól mentesülhetnek az adósok. A törlesztés szüneteltetése azonban nem jelent tartozáselengedést, a moratórium alatt felhalmozott kamatot az adósoknak a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetniük - írja a Pénzcentrum.

A moratóriumot követő havi fizetési kötelezettség azonban nem haladhatja meg a szüneteltetést megelőző nagyságát, ezt a bankok úgy tudják teljesíteni, hogy a futamidőt - sok esetben a moratórium hosszát meghaladó mértékben - meghosszabbítják.

Díjmentes előtörlesztés és futamidő csökkentési lehetőség?

Az oltások előrehaladtával a járványveszély mérséklődik, a gazdaság újraindítása is megkezdődött. A hitelmoratórium azonban még velünk van legalább szeptember végéig - összesen 18 hónapon keresztül -, sőt a fizetési nehézségekkel küzdők számára várhatóan valamilyen formában továbbra is elérhető lesz.

A szüneteltetés önmagában egy nagy segítség, hiszen az anyagi gondokkal küzdők részére a hiteltörlesztések komoly terhet jelentenének. Azonban nem szabad elfeledkezni a moratórium alatt folyamatosan felhalmozódó kamatokról és a futamidő megnöveléséről sem. Ezen okok miatt a törlesztés szüneteltetése a kölcsönre visszafizetendő teljes összeget érdemben megnövelheti. (Egy a moratórium kezdetén 15 millió forint összegű, 15 éves hátralévő futamidejű és 4,5 százalékos kamatú lakáshitel esetében a szüneteltetés a teljes visszafizetendő összeget akár 7 százalékkal is megnövelheti.)

A jegybank ezért azt javasolja, hogy aki teheti, lépjen ki a moratóriumból és kezdje meg törleszteni a hitelét. Ennek érdekében, illetve a korábban említett negatív hatások mérséklése céljából körlevelet terveznek kiadni, amelyben a következőket kéri a hitelező pénzintézetektől:

  • Biztosítsanak a moratórium alatt felhalmozott kamatok és díjak összegére díjmentes előtörlesztési lehetőséget a törlesztési szüneteltetésből kilépők számára.
  • Díjmentesen kérhessék az adósok a futamidő rövidítését, ezzel visszaállítva a kölcsön eredeti lejárati dátumát.

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatták meg a Pénzcentrum érdeklődésére, hogy milyen hatása lehet ennek a két lehetőségnek. A példában szereplő család lakáshitellel rendelkezik, ennek fennálló tartozása 15 millió forint volt a moratórium kezdetén. A hátralévő futamidő 15 év, a kamat pedig 4,5% volt.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon, itt olvasható...

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

hitel

hitermoratórium

bankszektor