Ezért drágulhat a liszt és a kenyér: az okokról vallott a magyar szakértő

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezért drágulhat a liszt és a kenyér: az okokról vallott a magyar szakértő

A soha nem látott gabonadrágulás után az inputanyagárak is az egekbe szálltak, a növényvédő szerek árai például 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest – tájékoztatta az Agrárszektort Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingigazgatója. Hozzátette, habár a növényvédő szerek áremelkedése messze elmarad a terményárakétól, előbbi esetén további drágulás is lehetséges a forint árfolyamának alakulása, és a hatóanyag-kivonások függvényében.

A több mint egy éve tartó brutális gabonadrágulás mára szinte minden szektorba begyűrűzött valamilyen formában. Míg a növénytermesztők örülnek az áremelkedésnek, addig az állattartók, a takarmánygyártók, illetve a malomipar küzdenek a magas árakkal. Ugyanakkor nemcsak a gabonaárak nőttek meg az elmúlt időszakban, de az inputanyagok is jelentősen megdrágultak, írja az Agrárszektor.

A növényvédő szerek árai például átlagban körülbelül 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest

– tudta meg az Agrárszektor Hajnal Gábortól. Elmondta, az áremelkedést több tényező okozta, ilyen a forint leértékelődése, a különböző alapanyaghiányok és egyes esetekben a szállítási nehézségek is közrejátszottak, amelyeket döntően a koronavírus-járvány okozott.

A szakember szerint a növényvédő szereket tekintve a jövőben is várható még áremelkedés attól függően, hogy hogyan alakul a forint árfolyama, illetve komoly hatással lehet az árakra az is, hogy a jelenleg zajló hatóanyag-kivonások után érkező új innovatív termékek milyen árszinten érkeznek majd a piacra. A korábbi időszakokhoz képest manapság sokkal több idő és befektetés egy új hatóanyag kifejlesztése, részben a szigorodó engedélyezési körülmények miatt, ezért arra lehet számítani, hogy az innovációk magasabb árszinten érkeznek majd, mint ahol a kivont elődtermékek voltak – hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A növényvédőszerek áremelkedése messze elmarad a terményárak emelkedésétől, ezért azt reméljük, hogy termelő partnereink javítani tudják gazdálkodásuk jövedelmezőségét az elkövetkező években. Ez lehetőséget teremt számukra termelésük intenzitásának növelésére és a hozamok maximalizálására.

A szakember a kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, a hatóanyag-kivonások biztosan komoly fejtörést fognak okozni. Véleménye szerint nagyon fontos lesz a következő években, hogy a termelők minél előbb kipróbálják az új szereket annak érdekében, hogy úgy alakíthassák át termelési technológiáikat, hogy az átállás zökkenőmentes legyen és a hozamok tovább emelkedjenek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

agrárium

növényvédőszerek

gabonadrágulás

drágulás