Hivatalosan is itt az ősz: százezrekkel fizetünk rá, ha most derül ki, rossz a kazán

HelloVidék   
  Megosztom
Hivatalosan is itt az ősz: százezrekkel fizetünk rá, ha most derül ki, rossz a kazán

Idén szeptember 22-én, 21 óra 20 perckor delel a Nap 90 fok magasan az Egyenlítő felett, a napnyugta már este 7 előtt eljön. A meteorológiai ősz mellett mától a csillagászati ősz is kezdetét veszi. Nemcsak egyre hűvösödnek a nappalok is, de egyre rövidebb ideig lesz világos az elkövetkező hónapokban. Az Északi-sarkon tartó állandó nappal pedig véget ér, és elkezdődik a fél éves sötétség. Ilyenkor már bekapcsoljuk a fűtést, de ha most derül ki, hogy baj van a rendszerrel, kemény pénzeket fizethetünk a javításért, ha ugyan találunk rá szakembert, sokuk ugyanis szeptembertől annyira leterheltté válik, hogy karbantartási munkálatokat már nem is vállalnak, és a javításra is várhatunk.

Ma az időjárás is az évszakhoz igazodott, szeles, felhős idővel köszönt ránk a csillagászati ősz, ma a csúcsértékek is csak 12 és 18 fok között alakultak. Érdekesség, hogy a csillagászati napéjegyenlőség kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye a légkörből való szóródásnak köszönhetően, a napkelte előtt és napnyugta után is bevilágítja az égboltot. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 22 perccel hosszabb az éjszakánál, vagyis valóban egyforma hosszúak csak szeptember 25-én lesznek.

Mindezeket azért tették, hogy hálát adjanak a termésért, a jószágok és saját maguk egészségéért, illetve a nyári munkák sikeres elvégzéséért. Sok helyütt úgy vélték, ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés. Az őszi napéjegyenlőség után kezdődtek az őszi pásztorünnepek, a gazdasági év végét jelentő szüreti mulatságok.

Az ősz hagyományokon alapuló ünnepei többnyire az elmúláshoz, halálhoz kapcsolódnak. Ilyen például az angolszász országokban nagy hagyományokkal rendelkező (de újabban más kultúrájú népekhez is átszivárgó) Halloween, melyet október 31-én este tartanak meg. Másnap, november 1-jén Mindenszentek, a következő napon, november 2-án Halottak napját tartanak több országban.

A népi eredetű ünnepek közül a termények betakarításához, a szürethez kapcsolódnak helyi ünnepek, szüreti felvonulások és népszokások. Számunkra szokatlan, de a déli féltekén pl. őszre esik a húsvét, a feltámadás ünnepe. Míg az északi féltekén őszi napéjegyenlőség, a déli féltekén ugyanekkor tavaszi napéjegyenlőség van, tehát ott a csillagászati tavasz kezdődik el.

Beizzíthatjuk a kályhákat

A szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a kazán-karbantartási műveleteket, javításokat, cseréket a tulajdonosok mindig a nyári hónapokban végeztessék el. Sok szakember ugyanis szeptembertől annyira leterheltté válik, hogy karbantartási munkálatokat már nem is vállalnak.

Versits Tamás szerint már most átlagosan 2-3 hetes várólisták vannak, ami a tél felé haladva csak egyre rosszabb lesz. A szakember szerint egyébként éppen most, kb. október közepéig van az utolsó utáni pillanat azok számára, akiknek még a fűtési szezon előtt érdemes lenne megnézetniük a készülékeiket.

Magyarországon a kazánértékesítés gerincét 300-500 ezer forintos készülékek alkotják, ahogy arról korábban már írtunk is. Ám ez még csak a készülékek ára, ha hozzáveszünk például egy kb. 90 négyzetméteres lakóháznak mondjuk a 8-10 méteres kéményét, amit át kell alakítanunk az új kazánhoz, akkor anyagostul, munkadíjjal, esetleges kőművesmunkákkal még 200-250 ezer forintot rá kell számolni a vállalásra.

Versits Tamás szerint ökölszabály a szakmában az, hogy minél elhanyagoltabb egy készülék, annál magasabbra rúgnak majd a javítási, cserélési költségek. Arról nem is beszélve, hogy ha jó munkát akar az ember, akkor csak és kizárólag megfelelő minősítésű, szakképesített szerelővel tudja ezeket megcsináltatni. Másképp ugyanis nem él a garancia (szavatosság) a készülékre. Úgyhogy a szakértő egyértelműen figyelmezteti a lakosságot, hogy egy több százezer forintos gépet nem éri meg valamilyen buhera keretében szereltetni, mert akkor könnyen ugorhat a három éves jótállás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ősz

naptári ősz

szeptember

napéjegyenlőség

kazán

költségek