Fajtamentő program indult: ezt a madarat minden vadászterületen meg kell védeni

HelloVidék   
  Megosztom
Fajtamentő program indult: ezt a madarat minden vadászterületen meg kell védeni

A szürke fogoly védelme minden olyan hazai vadászterületen prioritás, ahol komplex fajvédelmi terv megvalósításával van esély a természetes populációk megmentésére – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a szürke fogoly szerves része a magyar kultúrának és a nemzeti hagyományoknak. Az elmúlt években Közép-Európában, így hazánkban is jelentős sebességgel zsugorodott a fogoly élettere és egyedszáma.

Mára annyira ritkul az állomány, hogy egyes területeken a madaraknak nincs alkalmuk a párba állásra és a természetes szaporodásra. A helyzet orvoslása érdekében jött lére az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának közreműködésével a fogolyvédelmi munkacsoport és indult el a fogolyvédelmi program is

– emelte ki Nagy István.

Hangsúlyozta, a szakértők országos adatgyűjtéssel vizsgálták meg, hogy melyek azok a vadászterületek, ahol intenzív és folyamatos a ragadozógyérítés, illetve van elegendő búvó-, táplálkozó- és fészkelőhely. Ugyanis ezek a gondosan kiválasztott helyszínek alkalmasak a szürke fogoly kibocsátására, amelyre Derekegyház-Tompaháton a DALERD Erdészeti Zrt. szakembereinek közreműködésével sor került. A miniszter szerint fontos a gyakorlatban is bemutatni, hogy egy-egy faj megmentése érdekében milyen tapasztalatokra tettünk szert.

A tárcavezető kitért arra is, hogy hasznos apróvadjaink közül a fogoly szenved legjobban az élőhelyének megváltozott biológiai és ökológiai hatásaitól, az életfeltételek módosulásától. A madárfaj megmentése, állományának megerősítése az agrárium szívügye.

Genetikai erőforrásaink védelme és a sokféleségük megőrzése biztosítja ugyanis a fenntartható mező- és vadgazdálkodás biológiai alapjait

– tette hozzá a miniszter.

(Kiemelt kép: Pelsőczy Csaba)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nagy istván

agrárminiszter

agrárminisztérium

fogoly

madárvédelem