Nagyot bukhatnak a gazdák: mutatjuk, mire kell most figyelni a szakemberek szerint

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagyot bukhatnak a gazdák: mutatjuk, mire kell most figyelni a szakemberek szerint

A tavaly óta tartó szokatlanul erős gabonadrágulás után, idén az inputanyagok ára is jelentősen megemelkedett, és habár előbbi egyértelműen a növénytermesztőknek kedvez, utóbbi nekik is okozhat gondokat. A gazdák jelenleg meg tudják fizetni a megemelkedett inputanyagokat, amivel biztosítani tudják a következő évi termést, de rizikózni most nem érdemes – tájékoztatta az Agrárszektort Balássy Ákos, az Eurochem Agro Hungary Kft. ügyvezetője. Kiemelte, a műtrágya árak az egész világon lényegesen magasabbak lettek 2021-ben, ám a terményárak emelkedése a legtöbb esetben kompenzálja mindezt, így nem érdemes kockáztatni a jövő évi termést egy esetleges csökkentett vagy kihagyott tápanyag-utánpótlással.

A gabonaárak után, idén az inputanyagok ára is elkezdett emelkedni, és habár ez utóbbi drágulása messze elmarad a terményárakétól, egyelőre nem lehet tudni, meddig tarthat az áremelkedés. Egy biztos, nemcsak a növényvédő szerek, de a műtrágyaárak is lényegesen magasabbak lettek 2020-hoz képest - mondta az Agrárszektornak Balássy Ákos.

Hozzátette, a földgáz ára a tavalyi 3,71 eurós minimum árról 60-70 euróra emelkedett, és vannak elemzők akik további emelkedést jósolnak. Mivel a földgáz a nitrogén műtrágyák alapja, így ezen termékek árai közel duplájára nőttek. Egyes gyárak ott tartanak, hogy fontolóra vették a gyártás leállítását is. A foszfor műtrágyák árai 2020 január óta folyamatosan emelkednek, jelenleg szintén közel kétszer annyiba kerülnek, mint tavaly. A kálium műtrágyák árai ez év nyarán kezdtek emelkedni, mostanra azok is duplájára emelkedtek.

Ezek a drágulások csak késleltetve érezhetők a hazai piacon, mivel még vannak átmenő készletek. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy az NPK műtrágyák árai is folyamatosan emelkedni fognak. Az áremelkedések minden hatóanyag esetén más okból történnek

– közölte a szakember.

A nitrogén műtrágyák esetében a gáz ára okozta, a foszfor műtrágyáknál a megnövekedett kereslet a drágulás okozója, a kálium műtrágyák esetében a megnövekedett kereslet és a csökkenő globális gyártási kapacitás, az NPK termékek esetében pedig az előző három hatóanyag emelkedése a kiváltó ok.

Balássy Ákos hangsúlyozta, mivel a terményárak is emelkedtek, így a termelők meg tudják fizetni a megemelkedett inputanyagokat, amivel biztosítani tudják a következő évi termést. Kiemelte azonban, hogy a kereskedőknél lévő készletek végesek, és a tervezetthez képest szűkösek, ugyanakkor a gabonaárak emelkedése a legtöbb esetben - egyes kultúrák esetében az idei száraz nyár miatt régiónként terméscsökkenés várható - kompenzálja a műtrágya árak emelkedését, így nem indokolt a jövő évi, várhatóan továbbra is magas felvásárlási ár melletti termés kockáztatása egy esetleges csökkentett vagy kihagyott tápanyag-utánpótlással.

Javaslom a gazdálkodóknak, hogy számolják ki a felkínált műtrágya árát hatóanyagra és ne a Ft/tonna ár alapján döntsenek! Ha nem számolnak előfordulhat, hogy felesleges hatóanyagot szórnak ki, vagy egy olcsóbbnak tűnő műtrágya valójában sokkal drágábban tartalmazza ugyanazt a hatóanyagot. Ne “tonna/ha” műtrágyát, hanem “hatóanyag/ha” műtrágyát szórjanak

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

műtrágya

műtrágyázás