Csopak is elesett az átlag magyarnak: hiába közterület, nem látogathatják a mólót

Népszava   
  Megosztom
Csopak is elesett az átlag magyarnak: hiába közterület, nem látogathatják a mólót

Kerítéssel zárta el az állami Balatoni Hajózási Zrt.-től megvett kikötőt az új tulajdonos, a NER idején sokat nyerő vállalkozó, holott a falu vezetése szerint ezt nem tehetné meg.

Sajnos, kerítést nem bonthatunk!

- jelentette ki Ambrus Tibor, Csopak polgármestere, arra a kérdésre, miért hagyják, hogy a közpark besorolású, és a szerződések meg a jogszabályok szerint is a helyiek számára nyitott mólót lezárja a tulajdonos Sápi Major Kft., s az önkormányzat többszöri felszólítása ellenére se nyissa meg újra, írja a népszava.hu.

A csopakiak számára az évtizedeken keresztül használt kikötő az elmúlt másfél évben végeláthatatlan problémaforrássá vált, mostanra pedig ki is zárták őket a területről. A hajózási cég azóta túladott boglári, szemesi kempingjein, siófoki szállodáján és a csopaki kikötőn is. Eredendően négy kikötőt szüntetett meg és akart áruba bocsátani a Bahart, ám Kenese, Akali továbbá Udvari ügyesen lobbizott, 25 évre megkapták ingyenes használatba az ingatlanokat.

A lap megkereste a polgármestert, Ambrus Tibort, aki azt mondta, a terület közpark, ám a tulajdonos az ügylet után építési területté nyilvánította a móló környékét. Csakhogy ők nem látnak ott semmiféle építkezést, ezért többször is felszólították, hogy szüntesse meg a lezárást, mert azt nem indokolja semmi. A levelekre kapnak választ, de

megy a jogászkodás. Csak ettől még a teljes partszakasz megközelíthetetlen, pedig a mólónak a helyi szabályozás, de az adásvételi szerződés szerint is nyitva kellene lennie

- fogalmazott a polgármester.

A történet lényeges eleme lehet, hogy Abronits Róbert, a Sápi Major Kft. tulajdonosának érdekeltségébe tartozik a Dömper Kft., ami annak a három cégnek az egyike, amikkel a Nemzeti Koncessziós Iroda a hazai autópályák 35 éves koncesszióba adásáról tárgyal. A Sápi Major Kft.-től megkeresésükre az a választ kapták, hogy:

Az árverésen megvásárolt csopaki terület egyetlen helyrajzi számmal rendelkezik, ideértve a mólót is, és a közhiteles nyilvántartás szerint ”kikötő szárazföldi terület„, magántulajdon (…) A kikötő megközelíthetősége társaságunk szerződéses vállalása, azonban jelenleg üzemen kívül van, személyhajó forgalom nincs. A fejlesztési lehetőségek meghatározásához egyeztetések folynak az érintett hatóságokkal, jelenleg engedélyhez nem kötött építési tevékenység, állag- és vagyonmegóvás zajlik az ingatlanon, a járófelületet a kerítés építése miatt megbontották.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csopak

balaton

móló

önkormányzat

közterület

bahart

kerítés

kikötő