Aranyáron mérik a magyar föld kincsét: egyre több terem belőle az országban

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Aranyáron mérik a magyar föld kincsét: egyre több terem belőle az országban

Ki hinné, hogy a klímaváltozásnak akár pozitív hozadéka is lehet? Pedig így van, ugyanis egyre jobban elterjed a drága isztriai szarvasgomba a Dunántúlon, ami az enyhébb teleket szereti szemben a nálunk őshonos nyári szarvasgombával. A hazai szarvasgomba-termesztés helyzetéről a Szarvasgomba-Termesztők Országos Egyesületének elnöke, Ulrich József osztotta meg a tapasztalatait a HelloVidékkel.

A szarvasgombának több fajtája létezik, de abban megegyeznek, hogy aranyárban vásárolhatjuk meg őket, ha valami különleges csemegére vágynánk, még ha az áruk is különböző is. A hazai szarvasgomba-termesztés szakértője, és egyben a legnagyobb szarvasgombatermő erdőterülettel rendelkező Ulrich József, a Szarvasgomba-Termesztők Országos Egyesületének elnöke a HelloVidek megkeresésére elmondta, hogy Magyarország klimatikus viszonyai, főleg legújabban a klímaváltozás okán, kiválóak nemcsak a hagyományosan itthon termő, őshonos nyári szarvasgombának, de egy ideje a drágább és ritkább isztriai szarvasgombának is.

Az őshonos nyári szarvasgomba szempontjából az idei nyár rettenetes volt, egyrészt nagyon meleg, másrészt nagyon csapadékszegény, már a tavasz is az volt, a nyári aszály pedig tovább rontott a helyzeten. A jövevénygombáknál még most fog kiderülni, hogyan alakul a termés, most kezd termőre fordulni az isztriai szarvasgomba

- kezdte a helyzetjelentést Ulrich József.

Nyári szarvasgomba

A nyári szarvasgomba a szarvasgombás termékek fő feldolgozási alapanyaga, mivel a többihez képest viszonylag olcsón, 30-50 euró/kilo áron megvásárolható. A nyári szarvasgomba a fő szezonjában, nyáron tömeges termék itthon, mostanában évente 20 tonna körüli a begyűjtött mennyiség, de voltak évek, amikor 50 tonna is összejött. Az utóbbi 5 évben az éghajlatváltozás - a felmelegedés, a csapadékeloszlás változása sem jó, talajvízcsökkenés - miatt jelentősen visszaesett a termelése. Ráadásul az utóbbi 3-4 évben megjelent a tölgyfa egy új károsítója, a tölgyfa csipkés poloska, ez valószínűleg a fával szimbiózisban élő gombának sem jó, a fa érzékenyebb lesz a szárazságra, más betegségre, fertőzésre.

Isztriai szarvasgomba

A szakértő, Ulrich József elmondta, hogy az egy ideje tartó klímaváltozással nemcsak a harlekin katicák és a sakálok érkeztek meg hazánkba, de az isztriai szarvasgomba is, aminek nagyon örülhetünk, hisz a piaci értéke jóval magasabb a nálunk őshonos, a természetben előforduló, és eddig termesztett nyári szarvasgombáénál. Míg az egyik kilója a szezon kezdetekor 15000-20000 Ft körül mozog, a szezon végére, mostanra pedig eléri a kilónkénti százezer forintos árat is, addig isztriai testvérének kilója 3000-5000 euró között mozog, és novemberben gyűjtik be.

A Dunántúlon van természetes elterjedése az isztriai szarvasgombának, a termesztését még most kezdtük el. Olasz barátaink segítségét kértük, akik magukat a legnagyobb termesztőknek tartják hazájukban, de persze kiderült, hogy náluk a termesztés annyit jelent, hogy kibányásszák a földből a gombát, és az a legnagyobb "termesztő", aki a legnagyobb szarvasgombatermő erdőterülettel rendelkezik. Így tanácsot nem kaptunk tőlük, a saját módszereinkkel vágtunk bele a termesztésbe, pár év múlva kiderül, sikerrel jártunk-e

- folytatja Ulrich József.

A gomba elterjedésének a hőmérséklet szab határt, ahol az átlaghőmérséklet nem megfelelő neki, ott nem terem. Általánosságban elmondható, hogy nem bírják a nagy téli fagyokat, de nálunk már régóta nincsenek nagy téli fagyok, pláne tartósan. Az isztriai szarvasgomba szereti a Dunántúli területeket, és egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogyan került ide Olaszországból. Az állat, vaddisznó, egér, rovar, megeszi a gombát, majd tovább vándorol, és elviszi az emésztőrendszerében a spórákat. Majd amikor könnyít magán, a spóra a szabadba kerül, és ha a számára élhető körülményekbe csöppen, megállíthatatlanul szaporodni kezd. Létrejön a mikorrhiza kapcsolat, a spórák kapcsolódnak a gyökérhez, és innentől kölcsönösen segítik egymást a gazdanövénnyel.

Jómagam is kísérletezem az isztriai szarvasgomba termesztésével, az őshonos nyári szarvasgombát pedig 30 hektáron termesztem Tolna megyében, Hőgyészen. A természetes folyamatot próbáljuk tökéletesíteni: olyan talajon hozzuk össze a gazdanövényt, ami mindkettőnek jó, a gombának is, és kihagyjuk a véletleneket. A tölgymakkra felragasztjuk a spórát, innentől kezdve pedig a gombafonalak teszik a dolgukat, és amíg nem hal el a fa valami miatt, addig tökéletes szimbiózisban élnek együtt, a gomba pedig kiválóan terem

- osztja meg velünk a szakember.

Van olyan termesztő, aki a maga 1,7 hektár földjén tavaly 3 millió forint értékű gombát szedett le, de ez a szám idén jóval kevesebb lesz, mivel már a telünk is csapadékhiányos volt, a gomba pedig képtelen száraz közegben szaporodni és teremni.

Mi a labradorra esküszünk, de van, aki vizslával gyűjti be a gombát, sőt, az egyik ismerősöm menhelyi kutyákat hoz ki az erdőbe ötöt-tizet, és ők is ugyanolyan hatékonyak, A szarvasgombát gyűjtő disznó pedig csak turistacsalogató mítosz. Egyedül az a fontos, hogy együttműködő legyen a kutya. De én magam is megérzem a szarvasgombát, amikor terem, hiába a föld alatt nő. Ugyanis neki az a célja, hogy megtalálják, hisz az állat biztosítja a szaporodását, miután megeszi, így a gomba olyan illatanyagot termel, ami erős és összetéveszthetetlen

- mondja el Ulrich József.

Erdőtelepítési pályázatok

Az erdőtelepítési pályázat célja az, hogy egy-két éven belül Magyarország erdősültségi szintje a jelenlegi 24 százalékosról 27 százalékosra emelkedjen. Mi tavaly 150 hektárnyi erdőt telepítettünk, már megvan a kellő szakmai tudásunk és a tapasztalataink ehhez, az egyesület 27 tagját is mindenben segítjük, ha valaki a tanácsunkat kéri. Vannak köztünk tíz fával termelők, de több hektáron termelők is, széles a paletta.

Öt és fél, hatmillió forint pályázati támogatás jár azért, ha valaki telepít egy hektár erdőt a földjén, ha pedig 100 ezekből a fákból hektáronként őshonos magyar fafaj, akkor további 2800 euró pályázati pénzzel támogatják.

Az erdőtelepítés az erdőtervezéssel kezdődik, a talaj adottságait kell először felmérnie annak, aki belekezd. Ha a talaj alkalmas a szarvasgombának is, olyan fafajt tervezünk be, ami mikorrhiza partnere lehet a szarvasgombának, ilyen alapvetően a tölgy. A spórakezelt gyökeret elültetjük utána. Nekem 28 hektárnyi ilyen telepített erdőm van Tolnában. A pályázat 12 évre szól, vagyis addig kapja utána a gazdálkodó a pénzt évente, a gomba pedig 8 év után termőre fordul, tehát érdemes ma Magyarországon szarvasgombászással foglalkozni. Hektáronként 40 kilótól akár 200 kilónyi is teremhet belőle. Tavaly telepítettem egyhektárnyi isztriai szarvasgombás erdőt a saját módszereinkkel, majd az idő igazolja, megterem-e

- foglalta össze Ulrich József.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szarvasgomba

erdőtelepítés

erdőtelepítési pályázat

isztriai szarvasgomba

nyári szarvasgomba

ulrich józsef

szarvasgomba-termesztők országos egyesülete