Aranyáron adják a szezon slágerét a piacokon: ötezret is elérheti a kilóár

HelloVidék   
  Megosztom
Aranyáron adják a szezon slágerét a piacokon: ötezret is elérheti a kilóár

Szakértők a tavaszi fagyok, a dióburok-fúrólégy károsítása miatt 2020-ban az átlagos évek termésének felét valószínűsítették, emellett a betakarítást az extrém csapadékos időjárás nehezítette. Ráadásul a dió ára éppen ezért évről-évre emelkedik. Hogy idén milyen lesz a termés, az még csak most fog kiderülni, de ennek apropóján utána jártunk, milyen nehézségekkel küzdött meg az ágazat az elmúlt években. De természetesen azt is megnéztük, mit mutat a piacok, boltok kínálata: kiderült, idén is zsebbenyúlós a dióvásárlás.

Az Eurostat adatai szerint az EU nettó importőr dióból. A dióbél importja 7 százalékkal 86,5 ezer tonnára nőtt, míg a kivitele 6 százalékkal 5,2 ezer tonnára mérséklődött 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos periódusához képest. A héjas dió importja 2 százalékkal 46,2 ezer tonnára, a kivitele pedig 32 százalékkal 4,3 ezer tonnára csökkent.

Az ország diótermő területének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahol 2020-ban 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnát ért el.

A teol.hu beszámolója szerint általában nem szokták a diófákat permetezni a gazdák, hiszen méretüknél fogva is nehéz megközelíteni ezeket, de akinek ültetvénye van és lekötött szerződése a termésre, az nem engedheti meg magának, hogy ne védekezzen a kártevők ellen. Ráadásul fontos, hogy a lehullott termést folyamatosan fel kell szedni és meg kell semmisíteni. Ha valaki nem tudja folyamatosan felszedni a termést, akkor fóliát lehet a fa alá teríteni, és hetente eltávolítani a lehullott diót a további fertőzések megelőzése elkerülése végett. Apró lépés, de nagyon fontos a dió miatt, hiszen tavaly például a termés 70–80 százalékát vitte el a kártevő a megyében.

A KSH adatai szerint Magyarország dió-külkereskedelmi egyenlege – ellenétben az EU-éval – pozitív. A héjas dió kivitele volumenében 78 százalékkal 297 tonnára (értéke 79 százalékkal 264,8 millió forintra) esett 2020. január és november között az előző év azonos időszakához képest. A kiszállítás elsősorban Olaszországba és Németországba irányult.

  • A héjas dió importja évente nem számottevő mennyiség, 19 tonnáról 21 tonnára nőtt a vizsgált időszakban, elsősorban Szlovákiából (19,9 tonna) szállították Magyarországra.
  • A dióbél kivitele 24 százalékkal 444,8 tonnára nőtt (értéke 53 százalékkal 841 millió forintra emelkedett) a megfigyelt időszakban.
  • A dióbél exportpiaca diverzifikáltabb, mint a héjas dióé, a fő piac az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország.
  • Az import zömét a dióbél adja, amelynek behozatala 66 százalékkal (933,8 tonna) nőtt 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Mit mutatnak az árak?

Mivel a dió kedvelt sütemény alapanyagnak számít a magyar családok körében, így annak is utána néztünk, hogy alakultak az árak az elmúlt időszakban. Az Agrárközgazdasági Intézet PÁIR adatai szerint, a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 6 százalékkal volt magasabb (2981 forint/kilogramm) 2020-ban, mint egy évvel korábban. A 2020-ban betakarított dióbelet 2021 első 5 hetében 10 százalékkal magasabb áron (3140 forint/kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: AKI PÁIR
Forrás: AKI PÁIR

Nem álltunk meg itt, hiszen megnéztük a vidéki piacok kínálatát is, melyhez az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatait böngésztük át. Ennek alapján azt látjuk,

  • a vidéki fogyasztói piacokon bizony borsos áron mérik a tisztított dióbelet. Kilóját 4200
    4500 forintért kínálják.
  • A vidéki nagybani piacok már jóval olcsóbb megoldásnak bizonyulnak: itt már 3000-
    4000 Ft/kg áron mérik a dióbelet.

Az összehasonlítás kedvéért megnéztük a fővárosi árakat is:

  • A budapesti fogyasztói piacokon 4200-4500 Ft/kg áron adják a dióbelet.

Az áruházláncokba is most kezd el beszivárogni a dió

Hogy pontosabb képet kapjunk, az áruházak online kínálatát is megnéztük, mire számíthat, aki mostanában készítene süteményt a dióból.

  • Ennek alapján azt láthatjuk, hogy a Tesco online polcain a lédig, tisztított dióbél 4489Ft/kg áron kapható. Emelett vannak csomagolt kiszerelések is, 999-1199 Ft/csomag áron.
  • A Spar online pocain találunk bio, csomagolt diót 1199 Ft/csomag áron, de van bio, darált dió is 999 Ft/csomag áron is. A cukrozott, darált dió 699-799 Ft/csomag áron vásárolható meg, a natúr dió pedig 999 Ft/csomag áron.
  • Az Auchan online kínálatában találunk őrölt diót 405 Ft/csomag áron, cukrozott darált diót 645 Ft/csomag áron és natúr diót 1149 Ft/csomag áron.

A piacokkal összehasonlítva a boltok olcsóbban kínálják a termést és annak különböző változatait. Viszont érdemes figyelni arra, hogy egy egyszerű diós bejgli elkészítéséhez is közel egy kiló dióra van szükség (ez attól függ, ki, milyen arányokkal készíti), így ez már önmagában drága mulatságnak tűnik, főleg, ha több adagot kell elkészítenünk. Ha ennek ellenére is úgy döntünk, nem mondunk le a tradíciókról és készítünk a családnak dióval töltött süteményt, akkor érdemes nyitott szemmel járni. Aki teheti, az látogasson ki a helyi piacra és vegye szemügyre az árusok portékáját, hiszen hiába kínálják drágábban a termést, személyesen mégis könnyebb alkudozni, nagyobb mennyiséget olcsóbban megvásárolni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dió

dió termés

dió ára

dióburok-fúrólégy

dióbél

dióbél ára