Mindenki ide költözne: ilyen olcsón vehetsz házat ezen a felkapott magyar vidéken

Világgazdaság   
  Megosztom
Mindenki ide költözne: ilyen olcsón vehetsz házat ezen a felkapott magyar vidéken

Felfigyeltek a vevők a Tisza-tó ingatlanpiacára. A környéket sokan vakációjuk közben fedezték és fedezik fel, és a bővülő helyi attrakciók, a kerékpáros turizmus felpörgése és a nyaralóhajózás megjelenése miatt látnak benne hosszú távon is jó lehetőségeket. A külső szemlélő számára úgy tűnik, megduplázódott az érdeklődés az itteni házak iránti kereslet. Ingatlanszakértők megkérdezésével járt a dolog végére a Világgazdaság.

Jelentősen, mintegy 43 százalékkal nőtt augusztusban tavaly augusztushoz viszonyítva a Tisza-tónál ingatlant keresők száma. Az érdeklődők kevés kivétellel potenciális hazai vásárlók, bár a nyáron érzékelhető volt már némi érdeklődés Oroszországból és Németországból is az Ingatlanbazár látogatói körében – jellemezte a helyzetet a VG megkeresésére Panek József, az ingatlankereskedelmi portál szakértője.

A Tisza-tó környékén egyelőre nincs hirdetési dömping, a piacképes ingatlanokat valószínűleg helyben, a helyi ingatlanirodák a regisztrált ügyfeleik körében értékesítik. Az eladásra kínált ingatlanok fele telek, a többi állandó lakhatásra alkalmas családi ház, valamint nyaraló.

A szakértő szerint a különböző családpolitikai kedvezmények is felvitték az árakat, hiszen keresleti piaci vidékké tették a Tisza-tavat, amelyre a Covid-járvány miatt elrendelt karantén és home office idején is felfigyeltek a vevők.

Egy idő után a megélénkülő kereslet miatt elfogytak a piacképes ingatlanok, újakat pedig a tulajdonosok nehezen dobnak piacra. Úgy tűnik, sokan most kivárnak, hogy mi történik az árakkal

- mondta az Ingatlanbazár illetékese.

Lokálisan látszódnak áremelkedések is, ami összességében is jellemző a Tisza-tóra, de leginkább a kereslet fókuszában lévő Tiszafüredre, ahol az elmúlt három-négy évben 15 százalékkal többért lehet értékesíteni az ingatlanokat. Ez azonban mélyen alatta van a balatoni és a velencei-tavi ingatlanár-robbanásnak, a helyi piac még sokak számára kínál elérhető árú alternatívát, ráadásul helyenként páratlanul szép természeti környezetben.

A kínálat sokrétű, a pezsgésre és a nyugalomra vágyók egyaránt találnak elképzeléseiknek megfelelő ingatlanokat ezen a környéken. Tiszafüred a mozgalmasabb rész, de Poroszlót és Sarudot, Abádszalókot, Kiskörét és Tiszanánát is egyre többen fedezik fel. Tiszaderzsen, Újlőrincfalván, Tiszaszőlősön, azaz a kisebb településeken alacsonyabb árakkal találkozhat az érdeklődő, de a tó környékén nyaralóingatlant keresők számára a vízpart közelsége az egyik legfontosabb vonzerő.

A Tisza-tavi kereslet Tiszafüredre és környékére koncentrálódik, amelyet a Tisza-tó fővárosának is neveznek

– közölte a portállal Balogh Péter, az OTP IP helyi ingatlanközvetítője.

Sok az elöregedő település a régióban, az örökségként maradt szülői, nagyszülői házzal pedig nem mindenki akar bajlódni, a felújításra szoruló üresen maradt ingatlanokat inkább piacra dobják. Idén az építőanyagárak emelkedése megdrágította a felújításokat, ami a jó állapotú használt ingatlanok árát is húzza, hiszen egyszerűbb beköltözhető állapotú vagy csak esztétikai frissítésre szoruló házat vásárolni.

Befektetésre még kisebb részben keresnek a vevők a Tisza-tónál eladó ingatlant, bár ahogy nő az idegenforgalom, a vendégházak üzemeltetésében rejlő potenciál akár szezonálisan is, de felértékelődő opció. A tó körül teljesen kiépült kerékpárút, a felújított szabadstrandok, a megszépült települési központok egyaránt emelik a környék értékét.

Balogh Péter szerint tipikus, hogy a szomszédok szinte egymásra licitálnak, és olyan házakat, amilyeneket egy-másfél éve még 15 millióért adtak el, hirtelen 25 millióért hirdetnek meg.

Mióta a Tisza-tó kiemelt turisztikai desztináció lett, évről évre egyre több látogató érkezik ide, akik beleszeretnek a környezetbe, és saját nyaralóra vágynak itt

– fogalmazott Kaszás Enikő, az Otthon Centrum hálózat tiszafüredi irodájának vezetője. Az Otthon Centrum portfóliója alapján folyamatosan tapasztalják a kínálat bővülését. Tapasztalataik szerint az idei esztendőben számottevően nőtt az ingatlanok iránti kereslet, ezzel párhuzamosan nőttek az ingatlanárak is. A korábbi vírushelyzet miatt sokan döntöttek úgy, hogy inkább várnak a lakásvásárlással. Ezek a vevők az idén bonyolítják le az elhalasztott vásárlásaikat. A digitalizáció előbb-utóbb valósággá fogja változtatni, amit ma kényszerből, a vírus miatt tapasztalunk, és ennek hatására a jövőben várhatóan egyre több munkavállalónak nem kell napi szinten ingáznia a munkahelye és az otthona között, ami megkönnyíti a nagyobb városoktól távolabb költözést. Ezt megérezhetik a szép természeti környezet és a turizmus miatt jó infrastruktúrával rendelkező települések, így a Tisza-tó környékén is tartósabb lehet a házak iránti érdeklődés, nem csak nyaralási célból – prognosztizált Kaszás Enikő.

Tiszafüreden elindult egy belvárosi lakóparkfejlesztés, ahol két-három szobás modern lakások épülnek. A szabadstrand környékén, majd az üdülőövezet mellett új kertvárosi rész alakul ki azzal, hogy egy-két hektár területet felparcelláznak, így több összközműves építési telek kerül hamarosan az Otthon Centrum tiszafüredi irodájának kínálatába – tudta meg a VG.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza-tó

ingatlanok

ingatlanárak

poroszló

tiszafüred

nyaralók

ház

lakás