Aki teheti, eztán inkább törleszt: vasárnaptól ez lesz a hitelmoratóriummal

HelloVidék   
  Megosztom
Aki teheti, eztán inkább törleszt: vasárnaptól ez lesz a hitelmoratóriummal

Hat hónap alatt több mint 18 százalékkal csökkent a bankcsoport tagbankjainak moratórium alatt álló hitelállománya - közölte a Magyar Bankholding.

Vasárnapig jelentkezhetnek bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre azonban leginkább péntekig nyílik mód, a hét utolsó napjáig az online megoldások kínálkoznak az érintetteknek.

Magyar Bankholding: egyre többen lépnek ki a hiteltörlesztési moratóriumból

Közel 261 milliárd forinttal esett vissza a Magyar Bankholding három tagbankja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport összesített, moratórium alatt álló hitelállománya 2021 januárja és júniusa között -áll a közleményükben. A három pénzintézet moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleinek mintegy két százaléka igényelte a törlesztés meghosszabbítását október 1-jét követően, elsősorban gyermeknevelésre és jövedelemcsökkenésre hivatkozva. A bankcsoport szakértői csak a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek javasolják a moratóriumban maradást.

Míg a hitelállomány nőtt, a moratóriumban maradók aránya csökkent

Közel hat százalékkal, azaz 298 milliárd forinttal emelkedett a Magyar Bankholding teljes lakossági és vállalati hitelállománya 2021 első hat hónapjában. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport állománya lakossági oldalon 6,2 százalékkal nőtt, míg a tagbankok – együttesen piacvezető – vállalati hitelportfóliója 5,3 százalékos növekedést mutat. A tagbanki hitelállomány gyarapodásával párhuzamosan folyamatosan csökkent a moratóriumban maradók száma, ezzel együtt pedig a pénzintézetek összesített moratórium alatt lévő hitelállományának aránya is.

2020 végén a három tagbank által nyújtott lakossági hitelek 41,6 százaléka esetén éltek az adósok a fizetési haladék igénybevételével, míg ez az érték 2021. június végére 33,3 százalékra csökkent. Hasonló változás érzékelhető a vállalati hitelek esetén: míg 2020 végén a cégek 28,4 százaléka élt a fizetési moratórium lehetőségével, 2021 júliusáig a vállalkozások 21,8 százaléka maradt csak a törlesztési moratóriumban.

Összesen 261 milliárd forinttal csökkent a Magyar Bankholding tagbankjainak moratórium alatt álló hitelállománya a 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban. A november 1-jétől érvénybe lépő, megváltozott jogosultsági rendszer miatt pedig további csökkenésre számítanak a bankcsoport szakemberei mindkét terület esetén.

Aki teheti, annak javasolt a hiteltörlesztés újrakezdése

Október elseje óta az ügyfelek mindössze két százaléka igényelt a tagbankoknál fizetési haladékot, főként a lakossági ügyfelek kérték a moratórium meghosszabbítását, leginkább gyermeknevelésre és jelentős jövedelem-csökkenésre hivatkozva. A Magyar Bankholding szakértői elsősorban a tényleges pénzügyi nehézséggel küzdőknek tanácsolják a moratórium meghosszabbítását, mivel a moratórium csak a kölcsön visszafizetésének elhalasztását jelenti, ám az időközben felhalmozott kamatot a moratórium lejáratát követően meg kell fizetni.

A moratórium utáni időszakban ki kell fizetni a felhalmozott tartozást, ennek következtében nő a visszafizetendő összeg, bizonyos esetekben pedig a havi törlesztőrészlet is. Ennek megelőzésére javasoljuk, hogy amennyiben ügyfeleink pénzügyi helyzete megengedi, fizessék tovább a törlesztőrészleteket az eredeti kölcsönszerződés feltételei szerint

– nyilatkozta Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Megváltozott feltételek a moratórium meghosszabbítására

A törlesztési moratórium 2022. június 30-ig módosult formában, a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott rászorultsági alapon lesz elérhető, amelyet külön nyilatkozatban kérvényezhetnek az arra jogosult személyek.

A lakossági ügyfelek esetében a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent, továbbra is jogosultak a moratóriumra. A vállalkozások esetén azon cégek élhetnek a moratórium lehetőségével, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, illetve 2020. március 18-a és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötöttek kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A meghosszabbítást már csak október 31-ig lehet kérvényezni – azok az ügyfelek, akik addig nem nyilatkoznak a maradásról, automatikusan kikerülnek a moratóriumból

– tette hozzá Ginzer Ildikó.

A moratóriumban maradás következményeiről részletes tájékoztatást a továbbiakban is a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank honlapjain, a tagbanki fiókokban és a telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül kaphatnak az ügyfelek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitel

takarék csoport

magyar bankholding

mkb bank

hitelmoratórium