Miért jobb egy személyi hitel, ha fogyasztóbarát?

HelloVidék   
  Megosztom
Miért jobb egy személyi hitel, ha fogyasztóbarát?

Tudod, hogy mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi hitel? Mit jelent valójában ez a minősítés, és tényleg jobb egy fogyasztóbarát hitel, mint egy egyszerű személyi hitel? Ha igen, mégis miben? Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a minősített fogyasztóbarát hitelekről.

Mint arról itt a Pénzcentrumon is beszámoltunk, 2021. január 1-től érhetőek el a „Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel” (MSZH) termékek azokban a hazai bankokban, amelyek megkapták az MNB-től a minősítést. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és számos hitelintézetnél vezettek be olyan konstrukciókat, amelyek megfelelnek a Jegybank által meghatározott feltételeknek. A Pénzcentrum piaci információi szerint a kölcsönök iránti érdeklődés erős. A Takarékbank például a HelloVidéknek elárulta, hogy sokan keresik a minősített személyi hitelt. Hozzátették:

A hozzá kapcsolódó biztosítékokkal és a feltételekkel már olyanok is mernek kölcsönt felvenni, akik korábban rossz tapasztalataik és félelmeik miatt elzárkóztak attól.

Mitől lesz egy személyi hitel fogyasztóbarát?

Egy személyi kölcsönt akkor lehet fogyasztóbarátnak nevezni, ha megfelel a Magyar Nemzeti Bank minden elvárásának, és megkapja az engedélyt a minősítés használatára. Ennek a szigorú kritériumrendszernek a létrehozásával a jegybanknak az volt a célja, hogy olyan, a lakosság igényeihez igazított hiteleket kezdjenek forgalmazni a bankok, amelyek széles körben elérhetőek, könnyen áttekinthetőek a feltételeik és kedvező, fix kamatozásúak, vagyis könnyen lehet velük tervezni. Lássuk, milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy személyi hitelnek, hogy fogyasztóbarát lehessen.

  • Szabadon felhasználható és hitelkiváltásra is alkalmas.
  • A hitelbírálat és a folyósítás maximum 3 napot vehet igénybe, online igénylés esetén 2 napot.
  • Legfeljebb 7 évre igényelhető, így nem verhetjük magunkat évtizedekig adósságba.
  • Csak fix kamatozású lehet, egyenlőek a törlesztőrészletek, és nem emelkedhetnek.
  • 500 ezer forintig a kamat maximum 15 százalék, 500 ezer forint felett legfeljebb 10 százalék lehet.
  • Online igénylés esetén nincsenek kezdeti költségek, személyes ügyintézésnél a folyósítás díja maximum a felvett összeg 0,75 százaléka lehet.

Kiszámítható, olcsó, kényelmes és gyors

A fogyasztóbarát személyi hiteleket bármilyen célra fel lehet használni, akár egy régi, kedvezőtlenebb feltételekkel bíró hitelt is kiválthatunk vele. A dokumentumok hiánytalan benyújtása után legfeljebb 3 napon belül utalja a bank a teljes összeget, és a hitelintézeteknek kötelező egy listát adniuk a szükséges dokumentumokról. Így biztosan nem marad ki semmilyen papír, és nem fogják elutasítani a kérelmünket azért, mert valamiről megfeledkeztünk.

Az ügyfelek biztonságát szolgálja az is, hogy rögzítették a legmagasabb kérhető kamatot, és az MNB oldalán (vagy a Pénzcentrum hitelkalkulutáorában) bárki számára elérhető kalkulátor abban is segít, hogy hitelesen összehasonlítsuk a bankok ajánlatait, és megtaláljuk a legkedvezőbbet.

Ha személyesen igényeljük a kölcsönt, legfeljebb 3 napon beül elbírálják a kérelmünket, az online ügyintézés azonban még ennél is kedvezőbb feltételeket jelent. Online igényléskor még folyósítási díj sincs, és pozitív elbírálás esetén maximum 2 napon belül utalnia kell a banknak a kölcsönt.

A fogyasztóbarát személyi hiteleknek pozitívuma az is, hogy a hitelintézeteknek kötelező árajánlatot küldeniük. Ez talán nem tűnik lényeges feltételnek, de azért van nagy jelentősége, mert korábban könnyen előfordulhatott, hogy a szerződéskötéskor már más kondíciók voltak életben, mint az igénylésnél. A minősített hiteleknél azonban biztosak lehetünk benne, hogy csak annyi pénzt kell visszafizetnünk, amennyi a szerződésben szerepel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kölcsön

hitel

személyi kölcsön

személyi hitel

személyi hitelek

gyorskölcsön

fogyasztóbarát hitel

szemelyihitel2021nov