Őrült sok pénz és nagy bosszúság: így előzhetők meg a vadkárok a magyar vidéken

Agrárszektor   
  Megosztom
Őrült sok pénz és nagy bosszúság: így előzhetők meg a vadkárok a magyar vidéken

Folyton visszatérő probléma a vadak elleni védekezés kérdése. Sajnos a növénytermesztés velejárója, hogy a természetben megtermett növénykultúrák más állatoknak is táplálékul, a termőföldjeink pedig élőhelyként szolgálnak. Az Agrárszektor összegyűjtötte, hogy mégis milyen kötelességekkel jár a vadkár elleni védekezés, illetve arra is választ adunk, hogyan kell helyesen elvégezni azt.

Tény, hogy a különböző vadon élő állatok egy-egy gyümölcsösben, szántóföldön jelentős károkat tudnak okozni, de ezek megelőzése, mérséklése mind a terület, azaz a szántóföld tulajdonosa, mind pedig a helyi illetékes vadásztársaság közös érdeke, illetve kötelessége is. Számos lehetőség áll a gazdálkodók részére a vadak elriasztására - írta az Agrárszektor.

A kerítés az egyik legősibb, legegyszerűbb védekezési mód, ami az évek során fejlődött is. A nyomvonalak kialakításakor figyelembe kell vennünk, hogy

Továbbá nem szabad ivóhelyeket, bokrokat, dagonyát, utakat és vadvonulási nyomvonalakat körülzárni. A kerítés magasságának kialakításakor vegyük figyelembe hogy mely állat ellen akarunk védekezni, hiszen a szarvas esetében akár 2,2 méter magas rácsra is szükség lehet. Fel kell készülni arra az esetre, ha mégis bejut a vad, hiszen ki kell onnan szabadulnia. Ezeket belülről épített vadlétrákkal kell biztosítani. A kerítés előnyeit általában a gyümölcsösökben tudjuk kamatoztatni, hiszen ez a legértékesebb növényünk. Összességében a kerítés egy egyszerű, ismert, de költséges megoldás.

Köztudott tény, hogy az álaltoknak sokkal fejlettebb és érzékenyebb a hallása az embernél. Az ultrahangok egy ember által hallható frekvencia feletti tartományba tartoznak. Az ultrahangos vadriasztó olcsóbb lehet, mint egy kerítés kiépítése, viszont nem ez lehet a legspórolósabb megoldás. De erről már a cikk folytatásában, az Agrárszektoron olvashatsz!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadkár

gazdaság

mezőgazdaság

agrárium

gazda

vidéki gazdák