Egyre rosszabb biznisz a használt ruha: vidéken sok helyen képtelenség megszabadulni tőle

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Egyre rosszabb biznisz a használt ruha: vidéken sok helyen képtelenség megszabadulni tőle

Sok vidéki településen a használt ruhákat lomtalanításkor sem lehet kitenni, gyűjtőruha-konténerek a közeli városban sincsenek, így sok helyen a kukában, még rosszabb esetben a kályhában landolnak a kidobásra ítélt ruhaneműk. Szakembert kérdeztünk arról, miért érdemes szelektíven gyűjteni, és mi lesz a konténerekbe kerülő ruhákkal és cipőkkel.

Egyre divatosabb téma a használt ruha újra hasznosítása, aminek egyik alapvető oka, hogy az EU 2018-ban célul tűzte ki, hogy legkésőbb 2025-től minden tagállamban kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtést a használt ruhaneműkre is. Az időpont vészesen közeledik, Magyarországon azonban alig látni nyomát változásnak. Vidéken sok kistelepülésen a használt ruhákat lomtalanításkor sem lehet kitenni, gyűjtőruha-konténerek a közeli városban sincsenek, így sok helyen a kukában, még rosszabb esetben a kályhában landolnak a kidobásra ítélt ruhaneműk. Jelenleg mindegy 1500 konténerben gyűjt a Textrade KFT, ezzel Magyarországon piacvezetők. Mi lesz a konténerekbe kerülő ruhákkal és cipőkkel, mit kezdenek velük? – kérdeztük Hartay Mihály kommunikációs vezetőt, akivel a hazai textil-újrahasznosítás problémáiról beszélgettünk.

Miért is fontos a ruhák újrahasznosítása?

Kevesen tudják, de a kőolajipar után a divatipar a legkörnyezet-terhelőbb iparág. Nincs olyan olcsó alapanyag és gyártási technológia, ami ne járna durva szén-dioxid-kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel.

  • A vegyi szálak (poliészter, poliamid, stb) a kőolaj ipari feldolgozásából keletkeznek.
  • A gyapot – mely igen kényes növény és ezért a termesztésekor sok növényvédőszer felhasználását igényli  feldolgozása pamuttá rendkívül sok édesvíz felhasználásával és jelentős szennyvízkibocsátással történik.
  • A gyapjú feldolgozása is jelentős édesvíz és vegyszer (lúgok, festékek) felhasználásával jár és jelentős a szennyvízkibocsátása.

Magyarországon évente átlagban 60-80 ezer tonna ruhát dobnak ki az emberek, aminek 90%-a hulladéklerakóba kerül. Eközben népszerű a Nyugat-Európából behozott jó minőségű használt ruha is.

A magyar gyűjtögető mentalitás miatt a rendszerváltás utáni két évtizedben a ruhák a szekrények polcain pihentek. Mára megteltek a polcok és nincs hely az új ruháknak. Meg kell szabadulni tőlük, s a gyerekholmik ajándékozásának kivételével – aminek hazánkban nagy hagyománya van – a többi ruha többsége a szemétben végzi

– magyarázta Hartay Mihály, a Textrade KFT kommunikációs vezetője.

Naponta 75 tonna használt ruhát dolgoznak fel

A székesfehérvári cég még 1990-ben alakult, fő profiljuk a használt ruha nagykereskedelem. Üzemükben közel 200 főt foglalkoztatnak, éves szinten több mint 40 ezer tonna használt ruhát dolgoznak fel, ezzel itthon piacvezetők. A székesfehérvári cégben jelenleg 200 ember válogatja, bálázza a ruhákat, amik aztán értékesítésre kerülnek.

Ilyen volumenben még gazdaságosan működtethető a cég, főleg úgy, hogy a magyarországi gyűjtés mellett jelentős a külföldről behozott, válogatatlan ruhák itthoni szelektálása

– közölte Hartay Mihály. Önmagában viszont az a 10 ezer tonna, amit Magyarországon összegyűjtenek, nem lenne gazdaságos. Termékeik fő beszerzési forrása az Egyesült Királyság és Svájc, de Olaszországból, Belgiumból, Németországból, Hollandiából sőt még a tengerentúlról (USA, Ausztrália) is importálnak bálás ruhákat. Magyarországon jelenleg, az ország legkülönbözőbb pontjain, több mint 1500 hazai helyszínen gyűjtenek, viszont sok visszajelzést kapnak arról, hogy ez is kevés:

Ez mindig az önkormányzaton múlik, hogy hol igénylik a konténereket, és hol nem. Ha megkeresnek, mi szívesen kihelyezünk bárhová, ahol igény van rá, de az önkormányzatnak kell biztosítani a helyet. Amióta azonban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés egyre népszerűbb, nagyon lecsökkent az utcákon a konténerek száma is. Illetve mi is jobban őrzött területekre vittük be a saját konténereinket: hulladékudvarokba, kereskedelmi láncok udvarába. Sokan jelzik, hogy probléma, hogy kevés a ruhagyűjtő konténer, több kellene. Ezt mi is látjuk, Nyugat-Európában sokkal több található, de az is igaz, hogy a német emberek tisztábban gyűjtenek, nincs ennyi szemét ledobálva a konténerek környékén. A kidobásra ítél ruha esetében az a legfőbb baj, hogy más hulladékkal ellentétben csak időszakosan termelődik, például hagyatékként hirtelen örököl az ember egy nagy mennyiséget, vagy kinyitja a szekrényét, aztán selejtez. Nem folyamatosan képződik, ezért erre sokkal nehezebb gyűjtőjáratokat indítani. Ez olyan mértékben gazdaságtalanná teszi a rendszert, hogy csak a konténeres gyűjtés jöhet szóba.

– közölte a Textrade KFT kommunikációs vezetője, aki azt is elmesélte, hogy korábban Magyarországon is voltak próbálkozások, voltak közszolgáltatók, akik belevágtak a textilhulladék összegyűjtésébe és újrahasznosításába. Az idők folyamán azonban folyamatosan csökken a gyűjtés, a válogatás, és az értékesítés nyereségtartalma, ezért is a legtöbben mára felhagytak ezzel a tevékenységgel.

A szakember szerint ennek egyrészt az az oka, hogy az ottani önkormányzatok nem biztosítanak helyet ilyen ruhagyűjtő tárolóedényeknek, mivel azt tapasztalják, hogy a környékük szemétlerakó gócponttá válnak. Másrészt az is tény, hogy a nagyvárosokban a leggazdaságosabb a konténeres gyűjtés, hiszen az sem jó, ha a konténerek túl nagy távolságra vannak egymástól.

Látni kell azt is, hogy mi mindenféle támogatás nélkül végezzük ezt fajta hulladékgyűjtést, ez ma egy forprofit tevékenység, a vállalkozó csak addig csinálja, amíg ez megéri neki. Ez 2025-től azonban meg fog változni, mert bekerül a hulladékgazdálkodási törvénybe, hogy ez kötelezettsége lesz az államnak, és akkor ennek megfelelően mögé kerül egy gyártói felelősség is. Jelenleg azonban, aki a ruhát előállítja, vagy kereskedik vele, az semmilyen formában nem felel azért, hogy utána a ruhanemű hulladékká válik. Legkésőbb 2025-től ez meg fog változni, mert a gyártóknak is gondoskodniuk kell a használt ruhák visszagyűjtéséről. Még nem dolgozták ki a jogalkotók ennek a kereteit, de ha Nyugat-Európát nézzük, ott már elindult a gyártói felelősségrendszer kialakítása, és várhatóan nálunk is ez fog kiszélesedni. És ez a gyűjtési kötelezettség a vidéki településekre is vonatkozni fog, csak akkor már lesz mögötte egy finanszírozási háttér is, ami elfogadhatóvá és működőképessé teszi a rendszert

– mondta Hartay Mihály.

Egyre kevésbé éri meg használt ruhákkal foglalkozni

A másik nagy problémát az okozza, hogy az új ruha ára folyamatosan csökken, ami magával viszi a használt ruha árát is. Ennek megfelelően a textil-újrahasznosítással foglakozó cégek profitja is egyre csökken:

Elképesztően sok felesleges ruhát vásárolunk. A távol-keleti tömegtermelés, az olcsó bérek, és a környezetvédelmi követelmények alacsony szintje miatt a ruhanemű az utóbbi évtizedekben hihetetlenül olcsóvá vált. Az emberek egyre rövidebb ideig hordanak egy-egy ruhát, ezért egyre nagyobb volumenben vásárolunk belőlük, ezért még olcsóbb tud lenni. Ma 2000-3000 forintért meg lehet venni egy pulcsit, míg 10-20 évvel ezelőtt akár kétszeresébe került. Persze a minőség is gyengébb lett, ez is az oka annak, hogy egyre rövidebb ideig használjuk őket

– magyarázta Hartay Mihály.

Mi lesz a konténerekbe kerülő ruhákkal?

Ott vannak a nagyobb hipermarketek mellett (Tesco, Metro, Auchan), néhány CBA és Coop áruháznál, a budapesti hulladékudvarokban, illetve a Magyar Vöröskereszt épületei mellett is. Ez utóbbi nem véletlen: a szervezettel több mint 20 éve működnek együtt.

A Vöröskereszt alapszervezetek igényeit folyamatosan kielégítjük és az általuk igényelt ruhákat odaszállítjuk hozzájuk. Tehát, ami igénye van a szervezetnek, az igyekszünk teljesíteni, de a gyűjtés során az emberek a téli ruhától tavasszal, a nyári ruhától télen szabadulnak meg és a rászorulóknak pont fordítva van rá szüksége. Ráadásul a karitatív szervezeteknek sem helyük, sem emberük sincs, hogy kezeljék a lakosoktól beérkező ruhát

– emelte ki Hartay Mihály, aki még hozzátette, sokan tényleg még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a konténerbe került ruhák egyenesen a rászorulókhoz kerülnek. Ezzel szemben a bálázatlan, a konténerben összegyűjtött ruhaneműket a székesfehérvári gyárban szállítószalagon gondosan leválogatják különböző minőségekre. Megnézik, hogy mi milyen piacra kerülhet:

Úgy kell leválogatni, hogy az adott piacon eladható legyen. Az általunk feldolgozott termékek döntő többsége nem Magyarországon kerül értékesítésre, itt nagyrészt a válogatás és bálázás folyik, az értékesítés a Közel-Keleten, a Távol-Keleten, Ázsiában és Afrikában történik. A szegényebb országok vásárolják a bálázott termékeket. Természetesen más a divat minden területen. A Közel-Keleten kevésbé színes, világosabb, egyszínű dolgokat vásárolnak

– mesélte a Textrade KFT kommunikációs vezetője.

A ruhák hány százaléka hordható újra?

Elsőre meghökkentő lehet az a tény, hogy a hulladékként kidobásra kerülő ruhaneműk 60 százaléka ruhaként hasznosítható. Utána van, ami géptisztító rongyként (10-12%) hasznosítható, majd az energetikai hasznosítás következik:

Ez a cementgyárba kerül. Mivel nagyon jó az égése, sok hőt termel, a hamuját pedig a cementhez keverik. Ez kb. 15 százalék.

– tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elárulta, hogy a konténerben összegyűjtött ruhaneműknek mindössze egy százaléka végül az, ami a szemétben végzi. Ez pedig még nyugat-európai viszonylatban is kiemelkedő eredmény.

Tágabban véve nemcsak a textil jelenti a ruhát, hanem ruházati kellék, cipő és a táska is. Elég sok plüssállat is bekerül a konténerekbe, ezeket is értékesíteni lehet:

De a nagy része azért ruhanemű, és szerencsére a magyar emberek elég tisztán gyűjtenek, azokat viszik a konténerbe, ami másnak még használható. Akik a konténerbe teszik a ruhákat, a csomagolási hulladékokat, általában környezettudatosabb emberek. A baj inkább azokkal van, akik arra járnak kocsival, aztán zsákokban köré pakolják a háztartási szemetet. Ezzel rontják az egész gyűjtés renoméját. Az önkormányzatok felelősek a terület tisztaságáért, és erre fel inkább azt mondják, hogy ha ez ilyen kosszal jár, akkor inkább vigyék el innen a ruhakonténereket is!

– tette még hozzá Hartay Mihály.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lomtalanítás

ruha

ruhagyár

használt ruha

hulladékégetés

környezetvédelem

szelektív hulladék

szelektív hulladékgyűjtés

textil