Feladta a leckét a gigaberuházás: Tokajban minden kicsit máshogy épül, most 443,5 millióból

HelloVidék   
  Megosztom
Feladta a leckét a gigaberuházás: Tokajban minden kicsit máshogy épül, most 443,5 millióból

Többcélú igazgatási épület és inkubátorház valósul meg Tokajban a Zemplénkő Kft. generálkivitelezésében. A „Barnamezős területek rehabilitációja” elnevezésű projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében jön létre 443,5 millió forintból. A város egyedi elhelyezkedése és beépítettsége kihívás elé állította a Zemplénkő kivitelezőit, így speciális mélyalapozási technológiát választottak. Az új épület a tokaji önkormányzat közvetlen szomszédságában, az Óvár utcában fog elhelyezkedni. 632 négyzetméter telken, 367,7 négyzetméter bruttó beépítéssel alakítják ki az inkubátorházat, amely 4 különböző szinten összességében 1244,5 négyzetméter szintterületen kap helyet.

Tájegységre jellemző burkolatot kap az épület

Hegyes Benjámin, a Zemplénkő projektvezetője tájékoztatta lapunkat az építkezés aktuális helyzetéről, és elmondta, a kivitelezés szeptemberben kezdődött meg a bontási munkálatokkal és 2022 nyarán várható az átadás, írja a magyarepitok.hu.

A megvalósítandó épület a helyi vállalkozásoknak szolgál majd irodaként, emellett befogadhatja a város különböző irodáit is. Kialakításra kerül tárgyalóterem, irattárak és irodahelyiségek. A kivitelezés egy rég várt helyi problémát is megold, az Önkormányzat közvetlen szomszédságában nagy mértékben javítja az épített környezetet.

Azon a részen, ahol az épület nem került teljes egészében elbontásra, ott a megmaradó falakra és a boltozatos födémre még két szint kerül, valamint ezen rész alatt található egy pinceszakasz, amelyet szintén megtartanak. A tervezők ide raktárakat és tároló helyiségeket álmodtak meg.

Az Óvár utca beruházással érintett szakaszán az épület teljes vonalában burkolatcserét fognak elvégezni, ez a rész patinás, Tokajra jellemző bazalt kiskockakő burkolatot kap.

A legnagyobb feladatot a cölöpalapok kivitelezése jelentette

A kivitelezők már elkészültek a bontási munkákkal, a megmaradó épületrészen a speciális mélyalapozási munkákkal, valamint az új építésű részen a sávalapok és a földszintig a teherhordó falakkal. „Következő lépésben mihamarabb szeretnénk kinőni a földből, mivel a szűkös munkaterület nagy mértékben megnehezíti a nagyobb mélységekben történő földmunkavégzést” – tette hozzá a Zemplénkő munkatársa.

Hegyes Benjámin kifejtette,

Tokajban az építkezés sohasem egyszerű, a szűk utcák jelentősen megnehezítik az anyagbeszállítást. Ennél a projektnél a munkaterület minden oldalról korlátozott, nagyon szűk helyen kell munkát végeznie a szakembereknek. A helyzetet tovább nehezíti a városban párhuzamosan zajló több beruházás. A területfoglalások és az útzárak folyamatosak, emiatt a munkaterület megközelítése is komoly kihívás elé állítja a kivitelezőt.

A megközelítésen kívül is merültek fel problémák. Az elbontott épület alatt az alapozás földmunkájának megkezdésekor egy részben lazán eltömedékelt pinceszakaszt találtak, amelyet megszüntettek. Ez egyébként Tokaj területén nem számít meglepő jelenségnek – fűzte hozzá a projektvezető.

A cölöpök kivitelezése egyes részeken kizárólag a pince felett végezhető el, így olyan technológiát kerestek, amely a lehető legkisebb súlyú géppel megvalósítható. „Ahol a cölöpök kivitelezését nem a pince felől végeztük, ott a födémet kellett megtartanunk, így a cölöpözés magassági korlátba ütközött 3-3,5 méter magasságban. Ennek megfelelően választottuk ki a „Jet-Grouting” technológiát – összegezte a kihívásokat Hegyes Benjámin.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építkezés

fejlesztés

beruházás

tokaj

inkubátorház

igazgatási épület