Meglepő dolog derült ki a hazai karfiolról, brokkoliról: jöhet áruhiány a boltokban?

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő dolog derült ki a hazai karfiolról, brokkoliról: jöhet áruhiány a boltokban?

A karfiol és brokkoli termőterületei évek óta lefelé tartó trendet követnek, a csökkenés nem állt meg 2020-ban sem. A területi visszaesés ezen kultúrák esetében meglátszik a terméseredményekben is, a karfiolé és a brokkolié 40%-kal volt kevesebb, mint a tízéves átlag. Cikkünkben most annak jártunk utána, mire számítanak a szakemberek, illetve mit mutatnak ennek fejében az árak, mennyiért vásárolhatunk karfiolt, brokkolit a téli hónapokban.

Igencsak borsos lett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban, éppen ezért megnéztük, hol érdemes most vásárolni. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere alapján

  • a vidéki fogyasztói piacokon 280-350 Ft/kg áron kínálják a karfiolt, a brokkolit ehhez képest sokkal többért, 600-1100 Ft/kg áron adják.
  • A vidéki nagybani piacokon a karfiol még olcsóbban kapható, 200-250 Ft/kg áron, illetve a brokkolit is sokkal kedvezőbb áron kínálják, 560-600 Ft/kg-ért.

A nagyobb áruházak polcain is megtaláljuk ezeket a zöldségeket, árak tekintetében változó, hogy mennyiért. Ennek mentén a Tesco online kínálatában karfiolt 799 Ft/db, brokkolit pedig 1198Ft/kg áron vásárolhatunk. A Sparban karfiolt 699Ft/db, brokkolit 1198 Ft/kg áron vehetünk. Az Auchan polcain a karfiolt 699 Ft/db áron találjuk, a brokkolit pedig 998 Ft/kg áron.

A jelentős áremelkedés mögött szerényebb termés áll

A klimatikus viszonyok már olyannyira nem kedveznek e növények hazai termesztésének, hogy ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban. A legnagyobb baj az, hogy nyáron az éjszakai hőmérséklet sem megy 17-18 fok alá, holott a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvösebb időjárás. Emiatt az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület.

A FruitVeb adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, holott 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent országosan.

Mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi években. Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk. Mivel a klimatikus viszonyokban nem várható javulás, így a karfioltermesztés is fokokozatosan visszaszorulhat.

Idén az őszi betakarítású zöldségekben jelentős időjárási károk keletkeztek. Az októberi eső és a meleg idő Európában az őszi növények korai éréséhez vezetett, ezért csökkentetek a hozamok és negatívan befolyásolta a minőséget is. A karfiol és a brokkoli nehezen viseli a klímaváltozást, így egyre nehezebb a nyári időszakban megfelelő minőségűt termelni, ráadásul egy-két kártevővel szemben szinte lehetetlen megvédeni a növényeket. Éppen ezért a brokkoli és a karfiol esetében is visszaeső hozamokat regisztráltak.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni fontosságukat az étrendünkben

A Brassica nemzetségre jellemző a különösen változatos megjelenési forma, ami a tudatos, mesterséges szelekciónak köszönhető. Ahol a megnövekedett levélrügyeket hozó növényeket szelektálták, ott a káposzta formát sikerült kialakítani, a virágzati szelekciónak köszönhetően a brokkoli és a karfiol jött létre, a megvastagodott szár szelekcióból a karalábé, a sok kis hajtásrügyből pedig a kelbimbó. A Brassicaceae család egy nagy növénycsoport, mintegy 3000 faj és 350 nemzetség tartozik ide. A Brassica nemzetség ebbe a családba tartozik, és gazdasági és agronómiai szempontból a legfontosabb nemzetség. Brassicaceae, vagyis keresztesvirágúak családján belül találjuk meg a karfiolt és a brokkolit is.

A szakemberek szerint, a keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak oldható és oldhatatlan rostokat, C-vitamint, B9-vitamin (folsav), káliumot, szelént és fontos fitokemikáliákat. Szaguk jellegzetes, erős és fűszeres, néha kesernyés ízükért a glükozinolátok felelősek, emiatt sokan nem kedvelik őket, különösen gyerekek körében kevésbé népszerűek a káposztafélék, mert a gyermekeknek sokkal több ízlelőbimbó található a nyelvükön, ezáltal sokkal intenzívebben érzik ezeket az ízeket.

Lebomlásuk során antioxidánsok keletkeznek, amelyek fokozzák a rákkeltő anyagok megsemmisítését, mielőtt még esélyük lenne a DNS-t károsítani, illetve lassítják a normál sejtek rákos sejtekké alakulásának folyamatát. Emellett számos egyéb jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek: a karotinoidok az egészséges szemért, a folsav a DNS védelméért, a K-vitamin az egészséges csontokért, a C-vitamin a jól működő immunrendszerért, valamint a bőr, a csontok és a fogak védelméért felelős.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

karfiol

brokkoli

zöldség

termesztés

termőterület

vásárlás

agrárgazdasági intézet

piaci árak

nagybani piac

fogyasztói piac