Mi lesz így a lakásfelújításokkal: vége lehet a jó világnak a bankoknál?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Mi lesz így a lakásfelújításokkal: vége lehet a jó világnak a bankoknál?

Az idei nyár után az ősz elején is rekordszámú magyar kezdett felújításba, korszerűsítésbe, vagy lakásvásárlásba. Ezt az is mutatta, hogy a korábbi években kiutalt összegek többszörösét vették fel hitel formájában ezekre a célokra. Októberben viszont, úgy látszik, megtorpant a hitelfelvételi kedv. Talán csak szezonális hatás ez, vagy a slágerhitelek tündöklésének vége? Egyre inkább úgy tűnik, hogy vége lehet a jó világnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált novemberi számok szerint összesen 108,24 milliárd forint lakáshitelt fizettek ki a bankok októberben a lakossági ügyfeleknek. Ez az előző hónap számaihoz képest 13,26 százalékos csökkenést jelent. A tavaly októberben kifizetett 81,77 milliárdhoz képest viszont a mostani 33%-os emelkedést jelent. tehát éves összevetésben a folyósított mennyiség még mindig kiemelkedően magasnak számít, írja a Pénzcentrum.

A mostani számok ennek ellenére még mindig igen pozitívak, éves összehasonlításban ugyanis a magyarok ismét rekordnak számító összegű lakáshitelt vettek fel. A lakáskölcsönök soha nem látott népszerűségének hátterében feltehetően az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel áll, amiknek hála rengeteg háztartás kezdett renoválásba, korszerűsítésbe. És valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a szezonális hatások ellenére is viszonylag magasan maradt a kifizetett lakossági jelzáloghitelek összege.

A hitelek összetétele is rengeteget változott az elmúlt két évben. Ha megnézzük a 2019-es év rekordhónapjait, akkor a hitelfelvétel nagy részét a babaváró tette ki. 2020-ban attól kezdve, hogy a koronavírus-járvány Magyarországon is megjelent, és korlátozásokat vezettek be, a hitelfelvételi kedv jelentősen megcsappant, és bár nyárra erősödött az érdeklődés a lakáshitelek iránt, még nem voltak kiugró eredmények. 2021-ben viszont februártól kezdve rohamosan nőtt a kifizetett lakáskölcsön összegek nagysága. Az októbertől elérhető új Zöld CSOK hitel is, ami tovább élénkíthetni a lakossági hitelek iránti érdeklődést.

Télen sem álltak le a felújítások

A járványhelyzet miatt elhalasztott lakáskereslet, illetve lakáshitel-kereslet egyszerre jelentkezik a bankoknál, következésképp azon lakáshitel-felvételek, amelyek a tavalyi év első- vagy második felében kellett volna, hogy megtörténjenek, részben az idei évben jelentkeznek, ami még az ősszel is egyértelműen látszik.

Ahogy látható, a használt lakás vásárlása céljából felvett hitelek összege már tavaly növekedésnek indult 2019 azonos időszakához képest. Idén viszont valósággal berobbant a hitelforma. Míg tavaly októberben 61,43 idén 76,96 milliárd forintnyi hitelt utaltak a bankok ilyen célra, ami egyetlen év alatt 25 százalékos növekedést jelent. Az új támogatások miatt pedig nem csak a lakásvásárlásra, de az építésre, bővítésre, illetve a felújításra felvett hitelek iránt is drasztikusan megnőtt az érdeklődés.

Az októberben lakásfelújításra kiutalt 7,1 milliárd forint ugyanis a tavalyi 2,63 milliárdos számhoz képest egészen drasztikus mértékű 170 százalékos növekedést jelent. A mostani összeget a 2019-es számokkal összemérve pedig ennél is szembetűnőbb, mennyire kiemelkedőek az idei számok. Két évvel ezelőtt még csak 2,25 milliárd forintnyi összegű lakossági hitelt utaltak ki az adott hónapban ilyen célokra, amihez képest a mostani szám 215 százalékkal volt magasabb.

Az állami támogatások tarthatják fent a hitelek népszerűségét

A 2021. január 1-étől igényelhető otthonfelújítási támogatás és az e mellé februártól igényelhető hitel iránt kezdetektől hatalmas volt az érdeklődés, függetlenül attól, hogy városban vagy falun, családi házban vagy lakásban élnek-e.

Év eleji felmérések szerint az igénybevételre jogosultaknak közel kétharmada tervezte igénybe venni a támogatást még az idén. A támogatás jövő év, vagyis 2022. december 31-ig vehető igénybe. A hiteladatok alapján az érdeklődés a nyár közeledtével egyre nagyobb lett, és rekordösszegek kifizetését eredményezte (a nyár elején kifizetett hiteleket még tavasszal, a nyár végieket nyár elején, az ősz elejieket nyár közepén igényelhette a lakosság, az átfutási idő 2-3 hónap is lehetett).

Az MKB Banknál a legnépszerűbb kölcsön célok a belső tér felújításával összefüggő munkálatok, mint például festés, burkolat csere, belső nyílászárók cseréje, felújítása. Az eddigi igénylések során az UniCredit ügyfelei körében is inkább a belső tér felújítása, a konyha korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és a napkollektor/napelem szerelése bizonyultak a legnépszerűbb felújítási céloknak. A K&H ügyfelei körében a legjellemzőbb munkálatok közé tartozik a kerítés, garázs, tároló építése is, de a tetőszerkezet vagy a belső terek felújítása ugyancsak népszerű.

Az OTP Bank ügyfelei legnagyobb arányban energetikai felújításra költöttek (tető felújítás/szigetelés, épületszigetelés, napkollektor, fűtési rendszer, nyílászárók, klíma), ezen kívül a főbb kiadási tételek között szerepelt a belső tér felújítása, a térburkolat készítése valamint a beépíthető bútorok és konyhai gépek is. A Gránit Banknál nagyon népszerű a napelemes beruházás, de a tetőcserék és a külső nyílászáró cserék is gyakoriak. Az Ersténél a leggyakoribb, legkedveltebb hitelcél a belső burkolat felújítása mellett a nyílászáró cseréje, az épület utólagos szigetelése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése.

Nagyon nem mindegy, hol igényeljük a hitelt

A Pénzcentrum kalkulátorában, használt ingatlan vásárlás céljából 10 millió forintos hitelajánlatokat kerestünk 20 éves futamidővel. Találtunk bankot, ahol 17 millió forintnál is magasabb összeget visszafizetnünk, olyan pénzintézetet is találtunk viszont, ahol a 14 millió forintot éppen csak meghaladja ez az összeg. Ezért is ajánlott alaposan átnézni minden bank ajánlatát, a törlesztőrészletekben aprónak tűnő eltérés is súlyos százezreket jelenthet ugyanis egy sok éves futamidő alatt:

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitelek

bankok

hiteltörlesztés

hitel

lakáshitel