Új szak indul a Debreceni Egyetemen: ilyen nincs máshol az országban

HelloVidék   
  Megosztom
Új szak indul a Debreceni Egyetemen: ilyen nincs máshol az országban

Mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki alapszakot indít 2022-ben a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az új képzést angol nyelven is meghirdeti a kar.

A most induló mérnöki BSc-szak hiánypótló, amely két egymással szoros kapcsolatban álló agrárszakterületet fog össze. A képzés a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) mezőgazdasági vízgazdálkodási és agrárkörnyezet-gazdálkodási MSc-képzésének biztosít alapot. A cél, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik az öntözésfejlesztés, a belvízgazdálkodás a vízrendezés vagy éppen az alternatív vízkészletek hasznosításának problémáira mérnöki választ adnak

- mondta el a hirek.unideb.hu-nak Tamás János, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője.

Tamás János szerint új szemléletre van szükség: olyan szakemberekre, akik a körforgásos gazdálkodás részeként a mezőgazdasági melléktermékekre nem hulladékként, hanem új termékként tekintenek.

Az élelmiszeripar megfelelő minőségű alapanyag nélkül nem létezik, de a növénytermesztés, valamint az állattenyésztés számára is nélkülözhetetlen a takarmánybázis. Ehhez azonban korszerű vízgazdálkodás szükséges. A környezettechnológia része a talajok minőségének fenntartása, illetve javítása, a szennyezett talajok kármentesítése, a szennyvíziszapok, a hígtrágya kezelése. A modern agrárium a hulladékmentes körforgásos mezőgazdaságról szól, amely a korszerű technológiák révén zéró emisszóra törekszik, szagmentesen, zajmentesen, talaj- és vízszennyezés nélkül állít elő termékeket. Erre kell felkészítenünk a hallgatóinkat. Azokat a fiatalokat várjuk a MÉK-re, akik érzékenyek a környezeti kihívások iránt, nemcsak követői a folyamatoknak, hanem magasszintű mérnöki tudással az alakítói szeretnének lenni a környezet állapotának

- fejtette ki Tamás János.

A körforgásos gazdaság témájában számos nemzetközi kutatás folyik a Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetben. Talajfizikai, hidrológiai és szerves anyagfeldolgozási kutatóhelyek mellett korszerű informatikai és műszerpark segíti a mérnökhallgatókat. A szak továbbtanulási lehetőséget kínál a mezőgazdasági vízgazdálkodási MSc- és agrárkörnyezet-gazdálkodási MSc-képzésre, később pedig a kar doktori iskoláiban folytathatják tanulmányaikat a diákok.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni egyetem

új szak

mezőgazgasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnök

mérnök