Hiába az ajándékmilliók: egyre többen mondanak le a házasságról és a babáról

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hiába az ajándékmilliók: egyre többen mondanak le a házasságról és a babáról

Nyár végén intenzív csökkenésnek indultak a babaváró kölcsönök kifizetett összegei, ősszel pedig a lejtmenet még gyorsabb ütemre kapcsolva folytatódott. Látszólag a babaváró népszerűségének visszaesését igazolja a frigyek számának megcsappanása is. Mi vehette el a magyar párok kedvét a házasodástól és a hitelfelvételtől? A több együttes hatás mellett lehetséges, hogy sokan úgy döntöttek, kivárnak, hiszen október elején vezettek be egy rendkívül kedvező hitelkonstrukciót.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált legfrissebb statisztikák szerint a hazai pénzintézetek októberben 44,49 milliárd forint összegű hitel folyósítottak lakossági ügyfeleiknek. Ez nem csak az előző hónaphoz képest visszaesés, de a nyár erősebb hónapjainak és a tavalyi év azonos hónapjának összegeihez képest is.

2021 júniusában még 52,65 milliárd, júliusban 48,75 milliárd, míg szeptemberben csak 47,59 milliárd forint babaváró hitelt vettek fel a bankoktól a háztartások. visszaesés pedig az ősz második hónapjában is folytatódott. Az októberi, 44,49 milliárd forintos hitelösszeg a júniusi csúcshoz képest 15 százalékos visszaesés, a szeptemberi számhoz képest pedig 6,5 százalékos csökkenést jelent. Az első negyedéves mélyponthoz és az augusztusi visszaeséshez képest viszont a babaváró és a másik két népszerű lakossági hitelforma továbbra is jól teljesít és a korábbi hónapok nagy részének eredményeiből úgy tűnik a válságot már magunk mögött tudhatjuk. Ettől függetlenül a babaváró hitelek 44,49 milliárdos folyósított összege éves összevetésben is csökkent.

Ennek hatása középtávon is kihatott a babaváró hitelek kihelyezett összegeinek alakulására. És simán elképzelhető, hogy még hónapokon keresztül sikeresen tartja fent a kivezetés dátuma felé közeledő kölcsön iránti érdeklődést. növekedése sem.

Ennek oka, hogy a babaváró hitel jól kombinálható lakáshitelekkel, akár önerőként. A felújítási támogatás felvételéhez ezért nem mindenki választ lakáskölcsönt, a felújítási munkákat ugyanis a jogosultak személyi hitelből, vagy babaváró kölcsönből is ugyanúgy tudják előfinanszírozni. A babaváró összegét egyébként a hitelintézetek 75 százalékban számíthatják be önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében.

A babaváró sem segít a lagzik számán

A KSH októberi házasságkötési statisztikáival világossá vált, hogy 2021 nem hoz újabb rekordévet a házasságkötések számában. Valószínű, hogy rengeteg lakodalmat halasztottak idénre a járvány miatt, de úgy látszik ezek túlnyomó részét a nyár közepéig meg is tartották.

Augusztusban ugyanis meredek visszaesés indult a menyegzők számában, ami októberben gyors ütemben folytatódott. A visszaesés üteme és mérete is gyorsabb, illetve nagyobb a megszokottnál. Az őszi holtszezon ugyanis egy hónappal korábban, az általában csúcshónapnak számító augusztusban beindult és ennek megfelelően két hónapon belül durván bezuhant a lagzik száma, nem csak a korábbi hónapokhoz, de a korábbi évek azonos hónapjaihoz képest is.

Októberben mindössze 5293 magyar pár mondta kii a boldogító igent, ami éves viszonylatban 18,9 százalékos csökkenés. Ez azért is meglepő, mert 019-ről 2020-ra, tehát a korábbi rekordévről a koronavírus járvány által válságba taszított évre még 16 százalékkal többen kötötték össze életüket, mint az ez előző év azonos hónapjában.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelfelvétel

hitelek

babaváró hitel