Őrületesen megdrágult egy szerény karácsonyi menü is: így teszi tönkre az ünnepet az infláció

Pénzcentrum   
  Megosztom
Őrületesen megdrágult egy szerény karácsonyi menü is: így teszi tönkre az ünnepet az infláció

Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum számításai szerint, egy az öt legalapvetőbbnek számító karácsonyi alapanyagból álló kosár megvásárlárása mindössze 3 év alatt közel 20 százalékkal emelkedett. De mi a helyzet a ponty, a töltött káposztába való hús, vagy a bejglibe való mák és dió árával? Az összes drágult vajon az elmúlt pár évben? Azért hogy ezt kiderítsük, hivatalos statisztikákból számoltuk ki, mennyibe kerültek az egyes alapanyagok 2018-ban, 2020-ban és 2021-ben.

A pandémia alatt úgy beindult az árdrágulás, hogy nincs magyar, aki ne érezné a saját bőrén a folyamatot. Az általános drágulás mértéke is hatalmas. Egyes élelmiszerek azonban még nagyobb mértékben drágulnak, mint az a nagyobb termékcsoportokat vizsgáló, egyre több helyen szembejövő statisztikákból kiolvasható. Vegyük most a nyakunkon lévő karácsonyt. Már csak egy hetünk maradt hátra szentestéig, ideje tehát lassan beszerezni a karácsonyi fogás hozzávalóit.

Az üzletekbe lépve azonban nagyot nézhetnek a magyar vásárlók, ha a kulcsfontosságú karácsonyi menü-alapanyagokat emelnék le a polcról. Az összetevők ugyanis tovább drágultak. Nem csak a halászlé, hanem a bejgli is többe fáj idén, mint néhány évvel ezelőtt - írta a Pénzcentrum.

Ennyit drágult egy szerény karácsonyi menü

Egy átlagos, karácsonyi menü (leves, főétel, desszert) 5 legfontosabb hozzávalóját válogattuk ki, hogy megnézzük, ezeknek a termékeknek tavalyhoz képest, illetve szűk három év távlatában mennyit változott az áruk. A termékek a következők voltak:

  • ponty,
  • sertéscomb,
  • káposzta,
  • dió,
  • mák.

Ahogy az alapanyaglistából az olvasó már kitalálhatta, képzelt menünk halászléből, töltött káposztából és mákos, valamint diós bejgliből áll. De először lássuk, hogyan változott a kiemelt 5 alapanyag átlagára az elmúlt néhány évben:

Ahogy grafikonunkon látszik. a legszembetűnőbb mértékben a dió és a ponty ára változott 4 év alatt. Számszerűen nézve előbbi kilója 840, míg utóbbié 384 forinttal lett drágább a vizsgált néhány év leforgása alatt.

Ugyanezen időintervallum alatt százalékosan nézve még ennél is nagyobb volt a drágulás a fejes káposzta esetében, aminek ára 29 százalékkal lett magasabb, és nagyot drágult a sertéscomb is, aminek kilóára pedig 19 százalékkal emelkedett.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

infláció

gazdaság

karácsony

advent

árdrágulás