Fillérekért vehetsz vidéki családi házat: ezekben a megyékben néhány millióért is van ajánlat

HelloVidék   
  Megosztom
Fillérekért vehetsz vidéki családi házat: ezekben a megyékben néhány millióért is van ajánlat

A járványhelyzet a gazdaság minden színterén változásokat hozott, nem volt másként az ingatlanpiacon sem. Ingatlanok terén a kereslet megugrott, ráadásul ez leginkább a családi, iker- és sorházaknak köszönhető. A HelloVidék az elmúlt hetekben Magyarország régióit vette górcső alá, annak szempontjából, hogyan változott az ingatlanpiaci helyzet az adott területen. Cikkünkben most az dél-alföldi régiót jártuk körbe, hol és mennyiért lehet lakást vásárolni, illetve melyek az egyes megyék legnépszerűbb települései a vásárlók körében.

Összességében idén is emelkedtek az árak, de markáns különbségek láthatók a különböző területeken. A megyeszékhelyeken a használt lakásoknál 15 százalékos drágulás történt, így decemberre 485 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

A megyeszékhelyeken eladó új lakóingatlanok négyzetméterára 2021 elejétől számolva 19 százalékkal 651 ezer forintra emelkedett. Veszprémben, Debrecenben, Szeged és Pécsen 718-766 ezer forint volt a decemberi kínálati ár, így ezek a városok a legdrágábbak. Legolcsóbban pedig Kaposváron, Békéscsabán és Nyíregyházán hirdették az új lakásokat, utóbbi megyeszékhelyeken 464-512 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Az áfacsökkentés és a támogatások nagy lökést adtak a lakáspiacnak. Elsősorban a vidéki családi házak építése ugrott meg idén a hazai lakáspiacon, a társasházprojektek lassabban indultak be az áfacsökkentés nyomán. Az első félévben megugrott az adásvételek száma, és az árak is kilőttek az év elején. A bérlakáspiac lassan kezdett el magára találni, Budapesten még jóval a járvány előtti árszint alatt volt. Jövőre lassulhat a használt lakások árának növekedése, az új lakásoké azonban tovább drágulhat.

Az első negyedévben erőteljes áremelkedés jellemezte a hazai lakáspiacot, a drágulás mértéke megközelítette a 6,3 százalékot. Ilyen mértékű növekedés utoljára 2020 első negyedévében volt megfigyelhető. A reál értelemben vett változás ennél mérsékeltebb, 5,06 százalékos volt. Az árak emelkedésében szerepet játszott a kereslet hirtelen megugrása az első három hónapban, amelyhez hozzájárultak az év elejétől elérhető lakásvásárlási támogatások is.

Az érdeklődés még a második negyedévben is erős maradt, de az árak az előzetes adatok alapján csak minimális mértékben emelkedtek, a változás mindössze 0,94 százalékos volt. Reál értelemben a magas infláció miatt az árak enyhe, 0,24 százalékos mérséklődése volt megfigyelhető. A harmadik negyedévről még csak kevés adat áll rendelkezésre, a piac alakulására az ingatlanközvetítő hálózatok tapasztalataiból lehet következtetni, amelyek alapján a harmadik negyedévben tovább drágulhattak az ingatlanok.

De nemcsak a régiók, hanem a településtípusok esetében is jelentős eltérés volt. Az értékesített ingatatlanok négyzetméterára a községekben 5,2 százalékkal csökkent, míg a megyeszékhelyeken 8,62 százalékkal nőtt.

Olcsón adják a házakat a Dél-Alföldön?

A dél-alföldi régió megyéiben átlag körüli, vagy az alatti lakásárak jellemzők. A három megye – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés – közül Csongrád-Csanád a legdrágább, ahol az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerinti 345 ezer forintos átlagos négyzetméterár kicsivel meghaladja a – Budapest nélkül számított - 331 ezer forintos országos átlagot. Ezzel szemben Bács-Kiskun 289 ezer forintos átlaga elmarad attól, Békés megye pedig az utolsó előtti helyen áll az ország megyéinek sorrendjében, 213 ezer forintos átlaggal.

Ez alól két járás képez kivételt, ami egyben két megyeszékhelyet jelöl: Kecskemét lakásárak tekintetében az ötödik, Szeged pedig a hatodik legdrágább megyeszékhelye az országnak, előbbi 404 ezer, utóbbi 396 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal. Kecskemét egyértelműen az ipari tevékenységnek – autógyártás – Szeged pedig az oktatási, kutatási tevékenységnek és a régióközponti szerepkörének köszönhetően emelkedik ki gazdaságilag a régióból. A harmadik megyeszékhelyre, Békéscsabára ugyanez nem igaz, az ottani árak – a megyeszékhelyek közül - egyedül a salgótarjánit előzik meg, 246 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

Ami a régió lakásépítési számait illeti, az Eltinga Vidéki Lakáspiaci Riportja alapján tíz lakásosnál nagyobb társasházban Csongrád-Csanád megyében mintegy 1000 lakás épül, melyek legtöbbje Szegeden valósul meg. Ez egyébként a megyeszékhelyek közül országosan az egyik legmagasabb érték. Bács-Kiskun megyében hasonló méretű projektekben mintegy 700 lakás épül, Békésben viszont kevesebb mint 50

– mondta el Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Mi a helyzet megyei bontásban?

Bács-Kiskun megyében a lakásépítések országosan 2016 óta tartó felfutásának részeként 2021 I. félévében 21%-kal (országosan 13%-kal) nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest. Összesen 424 lakást vettek használatba, melyek több mint háromnegyede a megyeszékhelyen, 15%-a kisebb városokban, a fennmaradó részük pedig községekben épült. A megyei szintű növekedés a megyeszékhelyen kivitelezett lakásberuházások élénküléséből adódott, ugyanakkor a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinál kevesebb lakást vettek használatba.

Az év első felében 69 lakás szűnt meg a megyében, háromszor annyi, mint 2020 I. félévében.
Az országos élénküléssel párhuzamosan a megyében is emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (470) az előző év azonos időszaki alacsony bázis másfélszeresére nőtt, a két évvel korábbitól azonban némileg elmaradt.

Békés megyében nem érvényesült a lakásépítésekben országosan 2016 óta tartó emelkedő tendencia: 2021 I. félévében az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest 40%-kal visszaesett (országosan 13%-kal nőtt) az épített lakások száma. Összesen 53 lakást vettek használatba, 11-et a megyeszékhelyen, 41-et a többi városban, községben mindössze egyetlen lakás épült. Mindhárom településtípus esetében (legfőképp a megyeszékhelyen) csökkent az átadott lakások száma.
38 lakásnak természetes személy, 12-nek vállalkozás, 3-nak pedig helyi önkormányzat volt az építtetője.

Az év első felében 56 lakás szűnt meg a megyében, bő negyedével kevesebb, mint 2020 I. félévében.
Az országos élénküléssel párhuzamosan a megyében is nőtt a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (107) az előző év azonos időszaki alacsony bázis 1,6-szeresére emelkedett, és a két évvel korábbit is meghaladta valamivel.

Csongrád-Csanád megyében sem érvényesült a lakásépítésekben országosan 2016 óta tartó növekvő tendencia: 2021 I. félévében 36%-kal csökkent (országosan 13%-kal nőtt) az épített lakások száma az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest. (A csökkenés gyakorlatilag a II. negyedévre koncentrálódott.) Összesen 216 lakást vettek használatba, háromnegyedük a megyeszékhelyen, a fennmaradó rész nagyjából fele-fele arányban kisebb városokban, illetve községekben épült. A megyei szintű csökkenés hátterében alapvetően a megyeszékhely lakásépítéseinek több mint 40%-os visszaesése állt.

Az év első felében 63 lakás szűnt meg a megyében, az egy évvel korábbi duplája. Száz épített lakásra 29 megszűnés jutott. Az országos élénküléssel párhuzamosan a megyében is emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (315) 28%-kal nőtt az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz mérten, a két évvel korábbitól ugyanakkor még több mint tizedével elmaradt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan körkép