Nehéz helyzetbe kerültek a vidéki termelők és piacok: egekben az árak, vajon meddig?

Agrárszektor   
  Megosztom
Nehéz helyzetbe kerültek a vidéki termelők és piacok: egekben az árak, vajon meddig?

Elképesztő hullámvasút volt 2021, ami a magyar élelmiszeripart illeti. Voltak meglepetések, krízishelyzetek, botrányok és sikerek is. A folyamatos áremelkedési hullámok egész évben végigkövették az ágazatot, és egyelőre nem jelenthető ki, hogy ez a trend 2022-ben véget érne. A kedvezőtlen időjárási körülmények hónapról hónapra újabb és újabb kihívások elé állították az ágazat szereplőit, és egyre inkább biztossá vált, hogy ez a jövőben sem lesz másként. Az alábbi összefoglalóból többek között kiderül, hogy milyen nehézségekkel kellett szembemenniük idén a termelőknek, valamint az is, hogy mik a kilátások 2022-re.

A koronavírus kedvezőtlen hatását az is jól alátámasztja, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Piackereső felületén 2015 és 2020 között 288 termelői piac regisztrálta magát. A koronavírus-járvány miatt azonban nagyon sokan bezártak vagy teljesen megszűntek, és számuk jóval 200 alá esett, bár a korlátozások feloldásával és megszűnését követően volt olyan, amely újra ki tudott még nyitni. A nyilvános adatok szerint most 173 helyi termelői piac működik Magyarországon - írta az Agrárszektor.

Megállíthatatlanul nő a liszt ára

Szintén végigkísérte az egész évünket a lisztárak emelkedése, már januárban súlyos drágulásokról kellett beszámolnunk, akkor még nem is sejtve, hogy az csak a kezdet volt. Ez a trend pedig jövőre sem szakad meg: a malmok mintegy 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban, és habár mindezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején. Ez egyúttal azt jelenti, hogy fel kell készülni arra, hogy tavasszal már biztosan drágábban fogunk tudni sütőipari termékeket vásárolni, így természetesen kenyeret is. A problémát egyébként leginkább az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát - az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár.

Az Agrárszektor összefoglalójában összegyűjtötte, hogy milyen nehézségekkel kellett szembemenniük idén a termelőknek, valamint az is, hogy mik a kilátások 2022-re. A cikkben az alábbi nehézségeket emelték ki:

  • Lázár János vs multinacionális kiskereskedelmi vállalatok
  • Az ALDI és a Lidl nagy bejelentése
  • Örülhettek a borászok
  • A klímaváltozás árnyékában
  • Bajban lehetnek a kávérajongók?
  • Botrányok a tejágazatban
  • Mi lesz a magyar tojással?
  • Csak mennek és mennek felfelé az árak – de vajon meddig?
  • A támogatások sem maradtak el az élelmiszeriparban
  • Rengeteget pazarolunk világszerte

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

mezőgazdaság

élelmiszeripar

magyar termék