Őrület, mennyien élnek ezekkel a hitelekkel: jó lesz sietni, hamar véget érhet a jó világ

Pénzcentrum   
  Megosztom
Őrület, mennyien élnek ezekkel a hitelekkel: jó lesz sietni, hamar véget érhet a jó világ

A lakossági hitelek állománya hónapról hónapra újabb rekordot dönt. Az új hitelszerződések összege ugyanis egyre és egyre nő. Emögött főként a lakáskölcsönök iránti megnövekedett kereslet áll, bár a többi hiteltípus is jó évet zárt. De hogy tartott ki a magyar hitelfelvevők lelkesedése a teljes tavalyi évben és mi várható majd idén, a hitelek kamatainak megnövekedése mellett? Talán az állami kedvezmények ellenére is hamarosan vége lehet a jó világnak.

Tavaly novemberben összesen 111,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A frissen publikált számok az előző hónap eredményeihez képest ez egy újabb, 2,8 százalékos emelkedést jelent. Éves viszonylatban pedig közel 30 (28,3) százalékos volt a növekedés. Valósággal szárnyalt tehát tavaly a hiteltípus.

A lakáskölcsönök soha nem látott népszerűségének hátterében az év első felében a 2021 januárjában bevezetett otthonfelújítási támogatás és a februártól elérhető hitel állhatott, amiknek hála rengeteg háztartás kezdett renoválásba, korszerűsítésbe. Ahhoz pedig már valószínűleg az októberben bevezetett Zöld Otthon Lakáshitel is hozzájárult, hogy a szezonális hatások ellenére is nagyon magasan tudott maradni a kifizetett lakossági lakáskölcsönök összege.

A babaváró kölcsönnél és a személyi hitelnél ugyanis már jóval változatosabb volt a kép az MNB statisztikái szerint. Azért fogyasztási célú hitelek sem zártak rossz évet, de ahogy grafikonunkon is látható, a hitelpiac összetétele nagyon eltolódott az előző évben. Ha a 2019-es év erősebb hónapjait nézzük, jól látható, hogy akkor a hitelfelvétel nagy részét még a babaváró tette ki.

2020-ban aztán, onnantól, hogy a pandémia Magyarországon is megjelent, és korlátozások kerültek bevezetésre, a hitelfelvételi kedv drasztikusan visszaesett, és bár nyárra erősödött az érdeklődés a lakáshitelek iránt, még nem voltak kiugró eredmények. 2021-ben viszont az alacsony bázistól elrugaszkodva februártól rohamosan megnőtt a jelzáloghitelek folyósított összege.

Pörögnek a lakásvásárlások és a felújítások

A használt lakás vásárlása céljából felvett hitelek összegének növekedése már tavaly is látható volt, idén azonban soha nem látott érdeklődés mutatkozott a hiteltípus iránt. A 2020. novemberi 63,47 milliárdos összegnél tavaly 17 százalékkal többet, 74,88 milliárd forintot fizettek ki a hitelintézetek lakossági ügyfeleiknek.

A jelzáloghiteleket közben az is pörgette, hogy a lakásvásárlás mellett az építésre, bővítésre, illetve a felújításra felvett hitelek iránt is nagyon megnőtt a kereslet. Ennek hátterében valószínűleg az állami támogatások bővülése állt.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitel

lakáshitel

hitelek

kölcsön