Rengeteget spórolhatsz: fontos levél érkezik a bankodtól, amit komolyan kell venni

MTI   
  Megosztom
Rengeteget spórolhatsz:  fontos levél érkezik a bankodtól, amit komolyan kell venni

Pár héten belül minden magyar számlatulajdonos megkapja a bankjától azt az összesítőt, amelyből részletesen kiderül, pontosan milyen költségei is voltak tavaly a számlavezetésnek. Ennek alapján pedig érdemes lehet szétnézni a piacon, hátha akad olcsóbb ajánlat. A Bankmonitor szakértői kérdésünkre kiemelték, hogy a magyar bankok legfeljebb az infláció mértékével emelhetik a költségeket, ami a tavalyi évben igencsak elszállt. Bár dönthetnének úgy, hogy ennek ellenére nem emelik a díjakat, ám más, a bevételeket csökkentő elemek, például a kamatstop komoly hatással lehet az árakra.

Ebben a hónapban minden magyar banki ügyfél megkapja a kötelező tájékoztatást arról, hogy az elmúlt évben milyen költségei voltak a számlavezetésnek, derüt ki a Pénzcentrum mai cikkéből. A levélnek január 31-ig kell megérkeznie, a számlatulajok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást - ha elektronikusan kapsz számlakivonatot, akkor az összesítő is valószínűleg így jön meg. Így pedig olyan díjtételeket is figyelembe vehetünk, amelyekre amúgy nem figyelnénk, de ugyanúgy vonja őket a bank.

A számlavezetésen "verhetik le" a kamatstopot?

A Pénzcentrum tájékoztatásbál egészen pontos képet kaphatunk arról is, hogy mennyivel emelkedtek a számlavazetési díjaink az elmúlt években. A Bankmonitor szerint alapvetően nem lehet azt mondani, hogy a számlacsomagok érdemben drágultak volna a tavalyi évben.

A bankok az alap költségeket az infláció mértékével emelhetik meg, ez a tavalyi évben pár száz forintos költségnövekedést jelentett éves szinten. Azonban egyes akciók bevezetése, új csomagok megjelenése miatt még ez a költségemelkedés sem érhető nyomon mindenhol

- közölték a szakemberek a Pénzcentrum megkeresésére. Decemberben az MNB 5,1 százalékra emelte a 2021-es inflációs várakozásait. A jegybank továbbra is azzal számol, hogy idén már csökkenhet az inflációs nyomás Magyarországon. Ugyanakkor az infláció 2021-ben felfutott, pontos mértéke még nem ismert, de várhatóan érdemben lesz magasabb, mint a tavalyi évben volt. Ez a számlaköltségekre is hatással lesz, hiszen ez a 2022-es költségemelés alapja.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

gazdaság

bank