De hát mi történik a magyar boltokban: nem lesz, aki kiszolgálja a vevőket?!

Világgazdaság   
  Megosztom
De hát mi történik a magyar boltokban: nem lesz, aki kiszolgálja a vevőket?!

Miközben újabb csúcsot ért el a hazai foglalkoztatottság, jelentős érvágás érte a kereskedelmet: ágazati bontásban ezen a területen csökkent legnagyobb mértékben a dolgozók száma. Míg tavaly ősszel már csak 586,5 ezren dolgoztak a szektorban, addig a háromhavi átlagadatok szerint a 2020. szeptember–novemberi időszakban még 610,4 ezren.

A kereskedelem szenvedte el a legnagyobb mértékű létszámcsökkenést a 2021. szeptember és november közti időszakban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpiaci adatbázisából, írja a vg.hu.

Míg tavaly ősszel már csak 586,5 ezren dolgoztak a szektorban, addig a háromhavi átlagadatok szerint a 2020. szeptember–novemberi időszakban még 610,4 ezren.

Eközben egyfajta Covid-tünetként értékelhető, hogy míg a vendéglátásban 7 ezerrel kevesebben, addig a szálláshely-szolgáltatásban 9 ezerrel többen vállaltak munkát a vizsgált tavaly őszi hónapokban, mint egy évvel korábban.

A mérleg másik serpenyőjében ott van viszont – belső átrendezésektől mentesen – a szállítás, raktározás 28 ezres bővülése, elvégre a logisztikának válaszokat kellett adnia a pandémia miatt megváltozott élethelyzetekre. A nagy lejtmenet ellenére 586,5 ezer embernek munkát adva továbbra is a kereskedelem a legnagyobb foglalkoztató a feldolgozóipar (987,9 ezer fő) után, a képzeletbeli dobogó harmadik foka pedig a közigazgatásé (425,6 ezer).

A kereskedelemre szűkítve a kört a KSH adatai ismét azt igazolják, hogy a szakma nem véletlenül kongatta meg a vészharangot. A legnagyobb kihívást manapság a munkaerő jelenti a szektorban. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára összegzése szerint nagyon magas fluktuációs adatokat tapasztalnak a kereskedők, a rendelkezése álló rövid idő alatt nehéz megfelelően felkészíteni, betanítani az új alkalmazottakat. A szakember a VG-nek elmondta, hogy

az egészségügyi megfeleltetést és a tevékenységgel összefüggő legszükségesebb biztonsági oktatásokat követően gyakorlatilag azonnal beállnak az új munkatársak a pult mögé, ami nem valószínű, hogy emeli a kereskedelmi szakma presztízsét, pedig arra igen nagy szükség lenne.

A nagyobb, tőkeerősebb kiskereskedelmi vállalatokat a 200 ezer forintos minimálbér és a 260 ezres garantált bérminimum nem érinti, ugyanakkor ezek látványos emelése az MNKSZ főtitkára szerint mindenhol hatással van a teljes bértáblára. A megnövekedett bérek kitermeléséért sokat kell tenniük a kereskedelmi vállalkozásoknak, igaz, ez más ágazatokban sincs másként.

Miközben alágazatonként hullámhegyeket és hullámvölgyeket lehet tapasztalni, nemzetgazdasági szempontból biztató az összkép. Új csúcsra emelkedett ugyanis tavaly novemberben a foglalkoztatottság: a hazai elsődleges munkaerőpiacon 88 ezer új munkahely jött létre, a közfoglalkoztatottak száma 4 ezerrel csökkent, a háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 14 ezerrel volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, így szeptember–november átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4,687 millió volt 70 ezres éves növekedéssel.

A 15–74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 45 ezerrel, 4,864 millióra nőtt. Így a legideálisabb munkavállalási korú 20–64 évesek 79,8 százaléka minősült foglalkoztatottnak, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 2020-as, 72,5 százalékos átlagos rátáját.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kereskedelem

bolt

munkerő-hiány

dolgozók

munkaerőpiac