Szörnyen elszállt a legolcsóbb autók ára is: 4 millió alatt szinte semmi nincs a piacon

Pénzcentrum   
  Megosztom
Szörnyen elszállt a legolcsóbb autók ára is: 4 millió alatt szinte semmi nincs a piacon

Jócskán elszálltak az autóárak Magyarországon: míg a tavalyi toplistánk szerint már 3,7 millió forint alatt is be lehetett ülni egy-egy fapadosabb modellbe, mára már csak két kisautó maradt ebben az árkategóriában. Ha valaki mindenképp új kocsit venne, és nincsenek nagy igényei, annak mára inkább 4,7 millió körül kell belőnie a költségvetést, ha családi méretben gondolkodik. A legolcsóbb új autók toplistájára most egy Suzuki is felkerült, két Dacia-modell pedig kicsúszott a top 5-ből.

2022-re már a legolcsóbb új autók is brutálisan megdrágultak Magyarországon, míg tavaly öt plusz egy olyan modell is volt, aminek a legfapadosabb verziója belefért 3,7 millió forintba, idén már mindösszesen két autóra futná ugyanebből az összegből. Ha valaki családi méretű járgányba ülne, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis a tavaly még árbajnok Dacia-modellek közül kettő 2022-re már a top5-be sem fért bele.

A legfrissebb árlisták alapján megnéztük, melyek a legolcsóbb új autók jelenleg a piacon, és hogyan változott az áruk a tavalyi toplistánkhoz képest. Mint kiderült, már 4 millió forint is elég szűkös lehet, ha valaki új autót venne. Nézzük meg előbb, hogy a tavalyi listánk résztvevői mennyit drágultak egyetlen év alatt.

5+1 helyett már csak 2 modell 3,7 millió alatt

Ötödik volt a Dacia Duster, amelyből tavaly ilyenkor a legfapadosabb darab 3 millió 649 ezer forintba került, mostmár a legolcsóbb felszereltségért 4 849 000 forintot kell fizetni, így a román terepjáró ki is esett a top 5-ből. Ennyiért csak fehéret választhatunk, fekete kárpitokkal, valamint a TCe90 jelzésű motorral, ami 90 lóerő teljesítményű. Ebben az árban nincs benne a klíma, ezért még 130 ezer pluszt kell fizetni. Ellenben rádiót már kapunk bele.

A tavalyi év negyedik helyezettjének, a Hyundai i10-esnek az ára nem változott, még mindig 3,6 millió forint a legkisebb összeg, amiért el lehet hozni a szalonból. Ennyiért egy egyliteres, 66 lóerős benzinmotorral felszerelt darabot kapunk, a legolcsóbb Life felszereltséggel. A 3,6 milliós árcédulával mára a kis i10-es a második legolcsóbb új autó lett Magyarországon, írja a Pénzcentrum.

Harmadik helyről 2022-re az élre ugrott a Mitsubishi Space Star: 3 560 000 forintos listaáron lehet még most is megvenni, amivel jelenleg ez a legolcsóbb új autó Magyarországon. Ennyiért az Entry felszereltséggel vehetjük meg, fehér fényezéssel, fekete kárpitozással.

Tavaly még második helyen tanyázott a Dacia Sandero, ám mára már több mint 650 ezer forinttal megdrágult: 3,4 millió forintról 4 millió 69 ezerre emelkedett a legolcsóbb kivitel ára. Így a Sandero a negyedik helyre csúszott vissza.

A 2021-es listánk legolcsóbb autója, a 3 millió 50 ezer forintos Toyota Aygo már nem rendelhető, viszont megérkezett nagytestvére, az Aygo X. Ám ez a 4 millió 590 ezer forintos legalacsonyabb árával már nem fér be a top 5 legolcsóbb új autó közé.

Nagy hiányzó az idei toplistáról a Dacia Logan, amelynek a legújabb verzióját egyelőre csak LPG hajtással lehet megvenni, ám ezzel a korábbi árbajnok modell már messze van a 4 milliós határtól is: így legkevesebb 5 millió 49 ezer forintot kell érte fizetni a kereskedésekben.

Új versenyzők a toplistán

Mint látható, a legolcsóbb új autók toplistája igencsak átrendeződött. A harmadik helyre például előretört a kis KIA Picanto, amit ezer forint híján 4 millió forintért lehet megvenni. Így egy háromhengeres, egyliteres motort kapunk hozzá.

A Duster ötödik helyét pedig a Suzuki Ignis vette át, amely legkevesebb 4 510 000 forintért kapható. Ennyi pénzért a GL-felszereltségi szinte tudjuk megvenni, ámde audiorendszert ne keressünk benne, ugyanis az már nem fér bele az árba. A motor egy 1,2 literes lágy hibrid. Ha szeretnénk bele hangrendszert, akkor még 50 ezeret rá kell dobni a vételárra.

A legolcsóbb új autók toplistája tehát most így néz ki:

  • Mitsubishi Space Star - 3 millió 560 ezer forint
  • Hyundai i10 - 3 millió 599 ezer forint
  • Kia Picanto - 3 millió 999 ezer forint
  • Dacia Sandero - 4 millió 69 ezer forint
  • Suzuki Ignis - 4 millió 510 ezer forint

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

autó

autópiac

toplista

drágulás