Brutális árak a műtrágyapiacon: vajon meddig tart még az áremelkedés?

MTI   
  Megosztom
Brutális árak a műtrágyapiacon: vajon meddig tart még az áremelkedés?

Bár sok nehézséggel kell szembenéznie az agráriumnak, műtrágyahiány azonban nem fordulhat elő Magyarországon. Az elmúlt 20 évben minden tavasszal lehetett hallani, hogy vásároljanak a gazdák időben műtrágyát, mert kevés lesz – erre 2022-ben azonban ténylegesen komoly esély lehet – hangsúlyozta Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője az Agrárszektor 2021 Konferencián. Hozzátette, hogy a műtrágya egy tömegáru, ezért mindig tudatosan kell előre tervezni és gondolkozni, hiszen máról holnapra nem lehet leszállítani.

Balássy Ákos az Agrárszektor 2021 Konferencián elárulta, hogy a régióban megfelelő gyártási kapacitás áll rendelkezésre, a környező gyárak bőségesen el tudják látni a magyarországi igényeket, mellette pedig még többlettermelés is van, hazánktól távolabbi országokba is exportálnak. Nemrégiben felmerült, hogy újabb műtrágyagyár épülhet hazánkban, a szakember szerint azonban eddig is megvolt a mérleg, megfelelő logisztikával a jövőben is elegendő műtrágyával tudják majd ellátni a gazdákat. Ráadásul egy újabb gyár óriási beruházás lenne és a környezeti terhe sem volna elhanyagolható.

Természetesen a mostani csillagászati árak sem fognak örökké tartani. Lesznek olcsóbb műtrágyaárak, az viszont biztos, hogy a tavaszi szezon végéig árcsökkenésre nagyon kicsi esély van

- mondta Balássy Ákos.

Az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, Európa a legkevesebb összeget hajlandó megfizetni a műtrágyákért. Fontos, hogy a piaci igények ki legyenek elégítve, a speciális műtrágyák forgalma (inhibitoros műtrágyák) viszont minden elváráson felül növekedett. A gazdák tehát belátták, hogy egy magasabb árszinten sokkal jobban oda kell figyelni arra, hogy ha már drága műtrágyát szórnak, milyet szórnak, és annak mi lesz a hasznosulása.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

agrárszektor 2021 konferencia

műtrágya

műtrágyapiac