Brutális hullámvasúton a sertéságazat: ebben bíznak most a magyar termelők

Agrárszektor   
  Megosztom
Brutális hullámvasúton a sertéságazat: ebben bíznak most a magyar termelők

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy hét élelmiszer esetében avatkoznak be a termékek árába, azokat minden boltban vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre – ez pedig a sertéshúst is érinti, azon belül is a sertéscombot. Az ágazat eddig is nehéz helyzetben volt, az pedig egyelőre megjósolhatatlan, hogy milyen hatással lesz az intézkedés a szektorra, hiszen korábban még nem találkozhattak hasonlóval. Az Agrárszektor Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökével járt utána, hogy milyen időszak várhat a sertéságazat szereplőire.

Az érintett hét élelmiszer (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó étolaj, házi sertéscomb, csirkemell és csirkefar-hát, 2,8%-os tehéntej) esetében azért is érdemes kiemelni a sertést, mert a takarmányárak elképesztő drágulása, valamint az energiahordozók árának és a munkaerő költségének emelkedés mellett az afrikai sertéspestis (ASP) is sújtja az ágazatot. A Nébih korábbi tájékoztatásából kiderült, hogy hatalmas veszteséget okoz az ASP hazai és európai jelenléte a magyar sertéságazatnak, csak 2021-ben minimum 40-45 milliárd forint árbevétel-kiesést eredményezett a vírus a magyarországi sertéstartóknak.

Mit takar az október 15-ei árszint pontosan?

A rendelkezés szerint az érintett termékek esetében a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk a kiskereskedőknek. Amennyiben erre a napra vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó ismert bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. Ha a bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll. Ha a kereskedő alkalmazandó ára kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

Mennyire nagy a baj?

A sertéságazat súlyos helyzetbe került az elmúlt év során az EU minden országában, így nálunk is. Mindenki reménykedett a sertéstenyésztőknél, hogy a végbement önköltségi növekedés lassan beépül az élősertés árába, ami természetesen előbb-utóbb kihathat a fogyasztói árakra is. Mivel az ideiglenes fogyasztói ármaximáláshoz hasonló intézkedésre még nem került sor a termékpályán, így pontosan nem látjuk, hogy milyen hatások várhatók

- fogalmazott Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Ráadásul Olaszországban Liguria és Piemont tartománybanis megjelent az afrikai sertéspestis, ami új nehézségeket hozhat az EU sertéságazatára. Mivel az ASP megjelenésére való hivatkozással a legfontosabb sertéshús importőr távol-keleti országok azonnal betiltották az olasz sertéshús bevitelét, félő, hogy az EU-n belüli átmeneti túlkínálat egy darabig még nem csökken, ami hátráltathatja a megnövekedett önköltségek az élősertés árába való beépülésének a folyamatát.

Mi lehet a mentőöv az ágazat számára?

Éder Tamás kiemelte, hogy bíznak abban, hogy az intézkedés nem akasztja meg azt a folyamatot, ami nagyjából fél éve elkezdődött: egyre több kiskereskedő vállalta, hogy csak kizárólag hazai sertéshúsokat forgalmaz.

Bízunk benne, hogy a rendelet nem gátolja ezt a folyamatot, és azon kiskereskedő cégek, amelyek vállalásokat tettek a hazai eredetű húsok forgalmazására vonatkozóan, nem változtatnak ezen gyakorlatukon. Reméljük, hogy megmarad a kialakult partnerség, és nem fogják olcsóbb import sertéscombbal helyettesíteni a hazait. Fontos, hogy közösen át tudjuk menedzselni ezt az előttünk álló három hónapot, és az is, hogy a termékpálya szereplői között fennálló bizalmi kapcsolatok ne sérüljenek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

sertéstartó

sertéstenyésztés

sertéstenyésztők

sertéspestis