Brutális hullámvasúton a sertéságazat: ebben bíznak most a magyar termelők

Agrárszektor   
  Megosztom
Brutális hullámvasúton a sertéságazat: ebben bíznak most a magyar termelők

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy hét élelmiszer esetében avatkoznak be a termékek árába, azokat minden boltban vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre – ez pedig a sertéshúst is érinti, azon belül is a sertéscombot. Az ágazat eddig is nehéz helyzetben volt, az pedig egyelőre megjósolhatatlan, hogy milyen hatással lesz az intézkedés a szektorra, hiszen korábban még nem találkozhattak hasonlóval. Az Agrárszektor Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökével járt utána, hogy milyen időszak várhat a sertéságazat szereplőire.

Az érintett hét élelmiszer (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó étolaj, házi sertéscomb, csirkemell és csirkefar-hát, 2,8%-os tehéntej) esetében azért is érdemes kiemelni a sertést, mert a takarmányárak elképesztő drágulása, valamint az energiahordozók árának és a munkaerő költségének emelkedés mellett az afrikai sertéspestis (ASP) is sújtja az ágazatot. A Nébih korábbi tájékoztatásából kiderült, hogy hatalmas veszteséget okoz az ASP hazai és európai jelenléte a magyar sertéságazatnak, csak 2021-ben minimum 40-45 milliárd forint árbevétel-kiesést eredményezett a vírus a magyarországi sertéstartóknak.

Mit takar az október 15-ei árszint pontosan?

A rendelkezés szerint az érintett termékek esetében a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk a kiskereskedőknek. Amennyiben erre a napra vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó ismert bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. Ha a bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll. Ha a kereskedő alkalmazandó ára kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

Mennyire nagy a baj?

A sertéságazat súlyos helyzetbe került az elmúlt év során az EU minden országában, így nálunk is. Mindenki reménykedett a sertéstenyésztőknél, hogy a végbement önköltségi növekedés lassan beépül az élősertés árába, ami természetesen előbb-utóbb kihathat a fogyasztói árakra is. Mivel az ideiglenes fogyasztói ármaximáláshoz hasonló intézkedésre még nem került sor a termékpályán, így pontosan nem látjuk, hogy milyen hatások várhatók

- fogalmazott Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Ráadásul Olaszországban Liguria és Piemont tartománybanis megjelent az afrikai sertéspestis, ami új nehézségeket hozhat az EU sertéságazatára. Mivel az ASP megjelenésére való hivatkozással a legfontosabb sertéshús importőr távol-keleti országok azonnal betiltották az olasz sertéshús bevitelét, félő, hogy az EU-n belüli átmeneti túlkínálat egy darabig még nem csökken, ami hátráltathatja a megnövekedett önköltségek az élősertés árába való beépülésének a folyamatát.

Mi lehet a mentőöv az ágazat számára?

Éder Tamás kiemelte, hogy bíznak abban, hogy az intézkedés nem akasztja meg azt a folyamatot, ami nagyjából fél éve elkezdődött: egyre több kiskereskedő vállalta, hogy csak kizárólag hazai sertéshúsokat forgalmaz.

Bízunk benne, hogy a rendelet nem gátolja ezt a folyamatot, és azon kiskereskedő cégek, amelyek vállalásokat tettek a hazai eredetű húsok forgalmazására vonatkozóan, nem változtatnak ezen gyakorlatukon. Reméljük, hogy megmarad a kialakult partnerség, és nem fogják olcsóbb import sertéscombbal helyettesíteni a hazait. Fontos, hogy közösen át tudjuk menedzselni ezt az előttünk álló három hónapot, és az is, hogy a termékpálya szereplői között fennálló bizalmi kapcsolatok ne sérüljenek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 156 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,85%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 39 988 forintos törlesztőt (THM 7,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

sertéstartó

sertéstenyésztés

sertéstenyésztők

sertéspestis