Durván elszállhat a paradicsom ára: tartósan sokba kerülhetnek a zöldségek

HelloVidék   
  Megosztom
Durván elszállhat a paradicsom ára: tartósan sokba kerülhetnek a zöldségek

Másfélszeresére drágult a paradicsom nagybani ára, de az ágazati szövetség elnöke szerint további 20-30 százalékos emelésre lenne szükség a termelők túléléséhez. Az energia és a műtrágya drágulása olyan problémákat okoz a magyar, holland és lengyel zöldségtermesztésben, hogy a paradicsom kilója a nagybani piacon több, mint másfélszeresére drágult.

Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke nyilatkozott az Indexnek:

Gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért lehet műtrágyához és energiához jutni. Ezért arra tettek javaslatot a kormánynak a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével (DélKerTÉSZ) együtt, hogy bővítse ki azon kkv-k körét, amelyek januártól júliusig jogosultak kedvezményesen villamos energiához jutni az egyetemes szolgáltatás keretében. A kormány által fél évre megengedett lehetőség ugyanis csak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató cégeknek szól, miközben egy nagyobb kertészetben ennél többen dolgoznak.

Nagypéter Sándor (DélkerTÉSZ) elnök-ügyvezetője szerint legalább 20-30 százalékos áremelés lenne szükséges, de kérdéses, hogy az egyéb terhek miatt szorongatott kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók mennyire fogadják el ezt.

Nagypéter Sándor (DélkerTÉSZ) elnök-ügyvezetője szerint legalább 20-30 százalékos áremelés lenne szükséges, de kérdéses, hogy az egyéb terhek miatt szorongatott kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók mennyire fogadja el ezt. Egy túl intenzív, például 50-100 százalékos áremelés mellett pedig már félő, hogy még a tudatosabb magyar fogyasztói réteg is visszafogja, vagy teljesen leállítja a magyar paradicsom vásárlását és akkor már végképp az olcsóbb, főleg az unión kívülről érkező import térnyerése várható.

A hazai műtrágyapiac királya, Bige László, aki 183,9 milliárd forintos vagyonával a 11. leggazdagabb magyar, még ősszel azt mondta, hogy elsőbbséget élveznek a magyar gazdák, május 31-ig a Pétfürdőn legyártandó műtrágya teljes mennyiségét a magyar gazdáknak és kereskedőknek tartják fent, számolt be a forbes.hu.

A műtrágya drágulása ügyében hónapokig óta tartott a kommunikációs háború a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek és az agrártárca között. Korábban a kormány azzal vádolta Bigét, hogy zsarolja a magyar gazdákat, mire a műtrágyamilliárdos azzal vágott vissza, hogy a szokásos, egynapos Black Friday akciójukat értették csak félre. A műtrágyaellátással valóban gond lehet az elszálló gázárak és az emiatt megdráguló műtrágya miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paradicsom

zöldség

műtrágya

áremelkedés