Durván elszállhat a paradicsom ára: tartósan sokba kerülhetnek a zöldségek

HelloVidék   
  Megosztom
Durván elszállhat a paradicsom ára: tartósan sokba kerülhetnek a zöldségek

Másfélszeresére drágult a paradicsom nagybani ára, de az ágazati szövetség elnöke szerint további 20-30 százalékos emelésre lenne szükség a termelők túléléséhez. Az energia és a műtrágya drágulása olyan problémákat okoz a magyar, holland és lengyel zöldségtermesztésben, hogy a paradicsom kilója a nagybani piacon több, mint másfélszeresére drágult.

Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke nyilatkozott az Indexnek:

Gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért lehet műtrágyához és energiához jutni. Ezért arra tettek javaslatot a kormánynak a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével (DélKerTÉSZ) együtt, hogy bővítse ki azon kkv-k körét, amelyek januártól júliusig jogosultak kedvezményesen villamos energiához jutni az egyetemes szolgáltatás keretében. A kormány által fél évre megengedett lehetőség ugyanis csak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató cégeknek szól, miközben egy nagyobb kertészetben ennél többen dolgoznak.

Nagypéter Sándor (DélkerTÉSZ) elnök-ügyvezetője szerint legalább 20-30 százalékos áremelés lenne szükséges, de kérdéses, hogy az egyéb terhek miatt szorongatott kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók mennyire fogadják el ezt.

Nagypéter Sándor (DélkerTÉSZ) elnök-ügyvezetője szerint legalább 20-30 százalékos áremelés lenne szükséges, de kérdéses, hogy az egyéb terhek miatt szorongatott kiskereskedelmi szektor és a fogyasztók mennyire fogadja el ezt. Egy túl intenzív, például 50-100 százalékos áremelés mellett pedig már félő, hogy még a tudatosabb magyar fogyasztói réteg is visszafogja, vagy teljesen leállítja a magyar paradicsom vásárlását és akkor már végképp az olcsóbb, főleg az unión kívülről érkező import térnyerése várható.

A hazai műtrágyapiac királya, Bige László, aki 183,9 milliárd forintos vagyonával a 11. leggazdagabb magyar, még ősszel azt mondta, hogy elsőbbséget élveznek a magyar gazdák, május 31-ig a Pétfürdőn legyártandó műtrágya teljes mennyiségét a magyar gazdáknak és kereskedőknek tartják fent, számolt be a forbes.hu.

A műtrágya drágulása ügyében hónapokig óta tartott a kommunikációs háború a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek és az agrártárca között. Korábban a kormány azzal vádolta Bigét, hogy zsarolja a magyar gazdákat, mire a műtrágyamilliárdos azzal vágott vissza, hogy a szokásos, egynapos Black Friday akciójukat értették csak félre. A műtrágyaellátással valóban gond lehet az elszálló gázárak és az emiatt megdráguló műtrágya miatt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paradicsom

zöldség

műtrágya

áremelkedés