Pörög a magyar foglalkoztatottság: újabb csúcsok dőltek meg 2021-ben

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Pörög a magyar foglalkoztatottság: újabb csúcsok dőltek meg 2021-ben

A KSH közlése szerint 2021-ben - az év egészét tekintve - a foglalkoztatottak átlagos száma 31 ezerrel, 4 millió 635 ezerre emelkedett, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 73,1 százalék volt, 1,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Továbbra is csúcson a hazai foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 84 ezer új munkahely jött létre, a közfoglalkoztatottak létszáma 9 ezer fővel csökkent, a háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 10 ezerrel volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest, így október-december átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4.688 millió volt 65 ezer fős éves növekedéssel - derült ki Takarékbank közleményéből.

A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 46 ezer fővel 4.864 millióra nőtt. Ezzel a legideálisabb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 79.9%-a minősült foglalkoztatottnak, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 2020-as 72.4%-os átlagos rátáját.

Decemberben önmagában 4.687 millió volt a foglalkoztatotti létszám. 2021 IV. negyedévében erős képet mutatott a hazai munkaerőpiac szektoriális bontásban. A mezőgazdaságban a téli szezonalitásnak megfelelően 14 ezerrel, az építőiparban pedig hibahatáron belüli 2 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás, eközben a feldolgozóiparban 10 ezerrel, a piaci szolgáltatások területén 59 ezerrel, a nem piaci szolgáltatások területén pedig 11 ezerrel nőtt a létszám, így nemzetgazdaság-szerte helyreállás látszott az egyes iparágakban, illetve az legújabb pandémiás hullám sem törte meg a munkaerőpiacot láthatóan.

- közölte Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője.

Ezzel párhuzamosan a fenti időszakban 3.7% volt a munkanélküliségi ráta, a várakozásoknak megfelelően, a munkanélküliek száma 3 ezer fővel nőtt az előző 3 havi átlaghoz képest és 15 ezer fővel esett az egy évvel korábbi átlaghoz képest.

A magyar munkaerőpiac immár kifejezetten stabilan visszatért a válság előtti állapotába, hónapról-hónapra a rekord magas foglalkoztatottsági szintekről és a nemzetgazdaság szerte egyre erősebb munkaerőhiányról, illetve bérversenyről lehet beszámolni, ahogy a pandémiás időszak előtt is. Várakozásunk szerint a tavalyi 4.1% után idén 3.2% lehet az éves munkanélküliségi ráta a statisztikai módszertan szerint, bár a regisztrált álláskeresők száma ennél magasabb, de az év eleje óta ez a szám is aktívan csökkent, a legutolsó adatok szerint 239 ezer fő volt. A kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium érdemben hozzájárultak a munkahelymegőrzéshez és ahhoz, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci válság jelentősen kisebb amplitúdójú volt, mint az egy évtizeddel korábbi.

- tette hozzá Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője.

A gyors helyreállás ellenére a Takarékban elemzése szerint még látszanak némi utóhatások, ami a munkanélküliség válság előttihez kissé magasabb szintjében is jelentkezik, néhány szektor, köztük a külföldiek keresletére építő budapesti turizmus teljes helyreállása még várat magára. Iparági források alapján is újra elérkezett a másfél évvel ezelőtt látott munkaerőhiányos és erőteljes bérversennyel járó munkaerőpiaci környezet a legtöbb szektorban, különösen, amelyekben jelentős munkaerőt kellene pótolni a pandémiás elbocsájtások után.

Országos szinten a szakterületenként feladott álláshirdetések mennyiségéből kirajzolódik, hogy a vendéglátás-idegenforgalom emelkedett a legjobban, amelyet az SSC-k, a HR, a marketing, média és PR, valamint az adminisztráció és irodai állások követnek. Az újra megjelenő és várhatóan fennmaradó munkaerőhiányos helyzet egyben igazolja az aggodalmakat a felfelé mutató inflációs kockázatokról is, mivel a munkaerőpiaci feszesség gyors emelkedése a bérnövekedés ütemét is tovább gyorsítja, miközben a kínálati oldal több esetben még mindig nem épült fel teljesen, továbbra is jelen van a globális alapanyaghiány, kapacitáshiány és a jelentős energiadrágulás is nehezíti a vállalatok termelési szintjének helyreállását.

- nyilatkozta a Takarékbank elemzője.

Lefelé mutató kockázat lehetne egy újabb hullámból eredő korlátozási intézkedéssorozat, de ez láthatóan elkerüli az európai gazdaságokat, a magyar munkaerőpiacon sem látszik ennek a nyoma, így az idei évet is növekedéssel és erőteljes bérnövekedéssel indíthatja a magyar munkaerőpiac, bár a rendelkezésre álló munkaerő mennyisége – ismét - a végéhez közelít, a teljes foglalkoztatottság közelében áll a hazai piac, ami egyben az extenzív növekedési fázis végét is jelzi a hazai munkaerőpiacon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

foglakoztatottság

munkanélküliség

munka