Fontos bejelentést tett a NAV: így készülnek az szja-bevallások tervezetei idén

MTI   
  Megosztom
Fontos bejelentést tett a NAV: így készülnek az szja-bevallások tervezetei idén

Idén is automatikusan készülnek a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetei, amelyek május 20-án válhatnak adóbevallássá - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A jövedelmet terhelő adót, az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket tartalmazó szja-tervezeteket az eSZJA oldalon teszi közzé az adóhatóság március 15-ig. Az oldalra KAÜ-azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, arcképes videós azonosítás, telefonos azonosítás) után lehet belépni. Postai küldeményként március 16-án éjfélig lehet kérni a dokumentumot, amelyet és április 30-ig küldenek el tértivevényesen.

Akik olyan jövedelmet szereztek tavaly, amelyről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre, amelyet év közben nem érvényesítettek, és egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetüket maguknak kell módosítaniuk az igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást készíteniük május 20-ig. A kedvezményre vonatkozó igazolást nem kell beküldeni a NAV-hoz, csak megőrizni az elévülési idő végéig.

A gyermeket nevelő szülők a tervezetük módosításával, vagy a 21SZJA-bevallás önálló benyújtásával kaphatják meg az adó-visszatérítésként járó összeget, ha december végéig nem nyújtották be a VISSZADO-nyilatkozatot, illetve a NAV sem utalta át nekik automatikusan a tavaly befizetett szja-t

- áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nav

adó

személyi jövedelemadó

szja

tervezet

adóbevallás

nemzeti adó- és vámhivatal