Ennek rossz vége lesz: könyörögnek a benzinkutasok, hogy ne náluk tankoljanak

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek rossz vége lesz: könyörögnek a benzinkutasok, hogy ne náluk tankoljanak

A bezárás elkerülése érdekében a Tolna megyei györkönyi benzinkút arra kéri vásárlóit, hogy az üzemanyagár-stop fennmaradásáig lehetőleg ne náluk tankoljanak. Mivel ha továbbra is veszteségesen kell üzemelniük, nem kizárható, hogy le kell majd húzniuk a rolót.

Legutóbb egy Tolna megyei benzinkút írt a Facebook-oldalára, hogy ne kelljen bezárniuk, addig a benzinár-stop megszüntetéséig ne náluk tankoljanak, szúrta ki a portfolio.hu. Egy táblázatot is mellékeltek, mely szerint jelenleg a 95-ös benzint 482 forintért szerzik be, a gázolaj literjét 492 forintért, így a 480 forintban maximált hatósági ár mellett -2, illetve -12 forint a literenkénti „nyereségük”.

Köszönjük Magyarország kormányának, hogy amíg ők mennek előre, addig mi hátra

- írták.

Ismeretes, hogy az elszálló üzemanyagárak miatt november 15-től három hónapra a kormány hatósági árat vezetett be a dízel üzemanyagra és a 95-ös benzinre. Múlt héten a korábbi intézkedést újabb három hónappal meghosszabbította, vagyis fél éven keresztül kell a benzinkutaknak veszteségesen üzemelniük, mert a beszerzési árakat nem maximálták, és azok jelenleg is meghaladják a hatósági árat.

A kormány szerint azonban ez jogszabályellenes, és a NAV ez ellen fel fog lépni.

Ennek fényében nem meglepő a Tolna megyei benzinkút-üzemeltető stratégiája, amikor nem ő dönt a kínálat korlátozásáról, hanem arra ösztönzi vásárlóit, hogy ne jöjjenek hozzá, ezzel tompítva a veszteségét.

A túlzott veszteség ugyanis fenntarthatatlanná teszi a kút működtetését, a tulajdonos a vállalkozás bezárására vagy a tevékenység felfüggesztésére kényszerülhet és ez esetben közbelép az állam és új üzemeltetőt jelöl ki, amely a hírek szerint az első ilyen esetekben a Mol. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már ki is jelölte az olajcéget, hogy az üzemeltetést vegye át azokon a kutakon (korábban 3-4 ilyet említett a miniszter), amelyeket a jelenlegi üzemeltetőjük nem tud tovább vinni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzinkút

benzinárstop

hatósági ár

benzinkutak

tolna megye

benzinkút

györköny