Ennek rossz vége lesz: könyörögnek a benzinkutasok, hogy ne náluk tankoljanak

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek rossz vége lesz: könyörögnek a benzinkutasok, hogy ne náluk tankoljanak

A bezárás elkerülése érdekében a Tolna megyei györkönyi benzinkút arra kéri vásárlóit, hogy az üzemanyagár-stop fennmaradásáig lehetőleg ne náluk tankoljanak. Mivel ha továbbra is veszteségesen kell üzemelniük, nem kizárható, hogy le kell majd húzniuk a rolót.

Legutóbb egy Tolna megyei benzinkút írt a Facebook-oldalára, hogy ne kelljen bezárniuk, addig a benzinár-stop megszüntetéséig ne náluk tankoljanak, szúrta ki a portfolio.hu. Egy táblázatot is mellékeltek, mely szerint jelenleg a 95-ös benzint 482 forintért szerzik be, a gázolaj literjét 492 forintért, így a 480 forintban maximált hatósági ár mellett -2, illetve -12 forint a literenkénti „nyereségük”.

Köszönjük Magyarország kormányának, hogy amíg ők mennek előre, addig mi hátra

- írták.

Ismeretes, hogy az elszálló üzemanyagárak miatt november 15-től három hónapra a kormány hatósági árat vezetett be a dízel üzemanyagra és a 95-ös benzinre. Múlt héten a korábbi intézkedést újabb három hónappal meghosszabbította, vagyis fél éven keresztül kell a benzinkutaknak veszteségesen üzemelniük, mert a beszerzési árakat nem maximálták, és azok jelenleg is meghaladják a hatósági árat.

A kormány szerint azonban ez jogszabályellenes, és a NAV ez ellen fel fog lépni.

Ennek fényében nem meglepő a Tolna megyei benzinkút-üzemeltető stratégiája, amikor nem ő dönt a kínálat korlátozásáról, hanem arra ösztönzi vásárlóit, hogy ne jöjjenek hozzá, ezzel tompítva a veszteségét.

A túlzott veszteség ugyanis fenntarthatatlanná teszi a kút működtetését, a tulajdonos a vállalkozás bezárására vagy a tevékenység felfüggesztésére kényszerülhet és ez esetben közbelép az állam és új üzemeltetőt jelöl ki, amely a hírek szerint az első ilyen esetekben a Mol. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már ki is jelölte az olajcéget, hogy az üzemeltetést vegye át azokon a kutakon (korábban 3-4 ilyet említett a miniszter), amelyeket a jelenlegi üzemeltetőjük nem tud tovább vinni.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzinkút

benzinárstop

hatósági ár

benzinkutak

tolna megye

benzinkút

györköny