Meglepő eredményt hozott a felmérés: így vásárolnak vidéken a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő eredményt hozott a felmérés: így vásárolnak vidéken a magyarok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye boltos világa növekedett a leggyorsabban az elmúlt öt esztendőben, Budapesté volt a leglassúbb. A agglomeráció és a tópartok hozták a jobb formát, több mint ötödével nőttek a boltos vásárlások. De Zala és Győr-Moson is a sor végére szorult.

A blokk.com sorba állította a megyéket annak alapján, hogy boltos világuk hogyan változott az elmúlt öt esztendőben. A legnagyobb vásárlóereje a fővárosnak van, ami egyértelmű a helybeliek, átutazók, idelátogatók számai alapján.

De hát a növekedés tempójában fordított a sorrend,mivel Budapest a sor legvégére szorult. Ebben döntő oka volt annak, hogy 2020-ban, a járvány legsúlyosabb időszakában 10%-ot veszítettek a fővárosi boltok, és ebből a gödörből 2021-ben nem tudtak kikapaszkodni. Az egyik ok a turisták, idelátogatók elakadása volt, hiszen a járványidőszak előtti 2019-es esztendőben a hazánkba látogató turisták 740 milliárd forintot költöttek el, aminek jelentős hányada a fővároshoz kötődött. Ez az összeg 2020-ban a felére esett például. Szerepet játszott az is, hogy a kényszerű korlátozások miatt a fővárosba munkába bejárók is kevesebbet költöttek.

A gazdasági fejlettség, népesség, vásárlóerő, közlekedési viszonyok mellett szerepet játszottak a változásokban az utóbbi két járványos esztendő sajátos hatásai is. Az egyébként szerényebb vásárlóerejű megyéket, így Szabolcsot, Jász-Nagykunt, Nógrádot kevésbé rázta meg a járvány, 3% körüli volt a növekedés 2020-ban. Fejér, Somogy megyék boltos világát befolyásolta a Velencei tó és a Balaton felkapottsága, Pest megyét pedig agglomerációs helyzete. És minél nagyobb volt 2020 vesztesége, annál hátrébb lehetett csúszni a sorban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

boltok

vásárlás

boltos növekedés

boltos statisztika