Meglepő eredményt hozott a felmérés: így vásárolnak vidéken a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő eredményt hozott a felmérés: így vásárolnak vidéken a magyarok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye boltos világa növekedett a leggyorsabban az elmúlt öt esztendőben, Budapesté volt a leglassúbb. A agglomeráció és a tópartok hozták a jobb formát, több mint ötödével nőttek a boltos vásárlások. De Zala és Győr-Moson is a sor végére szorult.

A blokk.com sorba állította a megyéket annak alapján, hogy boltos világuk hogyan változott az elmúlt öt esztendőben. A legnagyobb vásárlóereje a fővárosnak van, ami egyértelmű a helybeliek, átutazók, idelátogatók számai alapján.

De hát a növekedés tempójában fordított a sorrend,mivel Budapest a sor legvégére szorult. Ebben döntő oka volt annak, hogy 2020-ban, a járvány legsúlyosabb időszakában 10%-ot veszítettek a fővárosi boltok, és ebből a gödörből 2021-ben nem tudtak kikapaszkodni. Az egyik ok a turisták, idelátogatók elakadása volt, hiszen a járványidőszak előtti 2019-es esztendőben a hazánkba látogató turisták 740 milliárd forintot költöttek el, aminek jelentős hányada a fővároshoz kötődött. Ez az összeg 2020-ban a felére esett például. Szerepet játszott az is, hogy a kényszerű korlátozások miatt a fővárosba munkába bejárók is kevesebbet költöttek.

A gazdasági fejlettség, népesség, vásárlóerő, közlekedési viszonyok mellett szerepet játszottak a változásokban az utóbbi két járványos esztendő sajátos hatásai is. Az egyébként szerényebb vásárlóerejű megyéket, így Szabolcsot, Jász-Nagykunt, Nógrádot kevésbé rázta meg a járvány, 3% körüli volt a növekedés 2020-ban. Fejér, Somogy megyék boltos világát befolyásolta a Velencei tó és a Balaton felkapottsága, Pest megyét pedig agglomerációs helyzete. És minél nagyobb volt 2020 vesztesége, annál hátrébb lehetett csúszni a sorban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

boltok

vásárlás

boltos növekedés

boltos statisztika