Ennyi volt, ne is várjuk: ezért tűntek el az olcsó laptopok itthonról a szakértő szerint

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ennyi volt, ne is várjuk: ezért tűntek el az olcsó laptopok itthonról a szakértő szerint

"Olyan árak, mint a pandémia előtt, szerintem már nem lesznek, maximum akciós jelleggel" - mondta el a notebookokat illetően Farkas András. A Notebook.hu vezérigazgatójával az elektronikai piac pandémiás éveiről beszélgetett a Pénzcentrum. Ebből kiderült, miért tűntek el az olcsó notebookok és mobilok a piacról, de fény derült arra is, hogyan fordulhat elő mind a mai napig, hogy egyes, igen népszerű szórakoztató elektronikai cikkekből továbbra is készlethiány van

Pénzcentrum: Először tisztázzunk egy kérdést, notebook vagy laptop?

Farkas András: A laptop vagy notebook valójában egyet jelent, régebben a nootebookok kicsit vékonyabbak voltak, mint a laptopok, de az a különbség ma már elveszett. Lényeg, hogy mindkettő kifejezése az asztali PC hordozható alternatívájára utal. Erősen változik országonként, személyenként, hogy ki melyiket preferálja, válaszolta a Pénzcentrumnak.

A korábbi években akár 100 ezer forint alatt is lehetett notebookot vásárolni, most viszont 150 ezer forint alatt szinte lehetetlen, maximum akciósan, mi ennek a drágulásnak az oka?

A Notebook.hu a top 5 értékesítési cég egyike Magyarországon, majdnem 20 ezer notebookot adunk el évente. Azt mondhatom, valóban nagy a változás, a koronavírus előtt, 2019 végén az átlagár bruttó 180 ezer forint volt, ez most majdnem 300 ezer. Ez a drágulás 2-3 hónapja megállt, 2020 elején indult, és 2021 novemberéig tartott. A drágulás több komponensből tevődött össze, egyfelől nyílván van a drágulásban egy árfolyamhatás, mivel a notebookokat importáljuk, ezért ha gyengébb a forint, akkor ezek többe fognak kerülni. De ez a hatás messze nem a legszámottevőbb volt, összesen körülbelül 10 százalékot mondanék rá. Ennél sokkal meredekebben húzta fel az árakat az, hogy 2020 tavaszán hirtelen jött egy óriási igény az online cuccokra. Vagy ha úgy tetszik, a technikai cuccokra. A félvezetők, amikből a chipek készülnek, meg elfogytak. Csak hogy értsük, a félvezetőgyár az egy irdatlan sokmilliárdos biznisz, azt nem lehet egyik napról a másikra létesíteni. Tehát, 2020 márciusában hirtelen rengeteg chipre volt szükség, azért kell ezt hangsúlyozni ennyire, mert mással egyébként nem volt nagy probléma.

Ennek a folyamatnak estek áldozatul az olcsó laptok?

Igen, a processzorgyártók, mikor látták, hogy kellene pl. 1,5 millió chip, de csak 1 millió darabra volt alapanyag , akkor olyan döntést hoztak, hogy a drágább processzorokat fognak gyártani. Egy belépő és jobb processzor között 100 ezer forintos különbség is lehet, egyszerűen nem érte meg az olcsóbba tenni a chipet, és a koronavírus közben már a magasabb árú változatok kezdtek csak kijönni. Az árak tekintetében én azt láttam, hogy legkevésbé a disztribúciós láncok, értem ezalatt a magyar kis-, és nagykereket, okozták az áremelkedést. A gyártók viszont folyamatosan, és nagymértékben növelték az árakat, ezt igazából mi csak követtük.

Arra lát esélyt, hogy az olcsóbb gépek visszatérjenek?

Olyan árak, mint a pandémia előtt, szerintem már nem lesznek, maximum akciós jelleggel. Mint kereskedő azt is gondolom, hogy a következő fél évben az árak sem fognak csökkenni. Azt viszont fontos megértenünk, hogy bár átlagosan a notebookok drágábbak lettek, igazából jobb a minőségük is.

Egy átlaggép 100-150 ezerért tudott egy alapprocesszort, alap RAM-ot, alap SSD-t, ma viszont már a legolcsóbb gépek is magasabb RAM-mal rendelkeznek, gyorsabbak, jobb képernyővel rendelkeznek, nagyobb a bennük lévő SSD-k mérete, egyáltalán már szinte csak olyan gépek vannak, amikben van SDD. A minőséggel párhuzamosan pedig a tartósság is nőtt, egy átlagos notebook életkora manapság 4 év, korábban ez 3 volt.

A készletezést mennyire érintette mindez?

Ma már nincs készlethiány a notebookok esetében, ez helyre billent. De mint mondtam, konzolok körülbelül még se sincsenek. Maga a notebook volt egy-két hónapig készlethiánnyal, de mivel azt viszonylag könnyen lehet gyártani, mozgatni, az nem volt annyira készletproblémás összességében sem.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

laptop

notebook

farkas andrás