500 ezer család kerülhet egyre nagyobb bajban: nagyot ugorhat a törlesztőjük emiatt

Pénzcentrum   
  Megosztom
500 ezer család kerülhet egyre nagyobb bajban: nagyot ugorhat a törlesztőjük emiatt

A jegybank 2022. 03. 03-án 0,75 százalékponttal emelte meg az irányadó kamatokat. Az MNB egyhetes betéti kamat ugyanis a mai napon 5,35% mellett került meghirdetésre. A BUBOR értéke pedig igen gyorsan lereagálta a változást. 470 ezer családot - ennyien rendelkeznek változó kamatozású lakáshitellel - csak a kamatstop véd attól, hogy törlesztőrészletük érdemben emelkedjen.

Az irányadó kamatot a jegybank március 3-án tovább emelte: az MNB egyhetes betéti kamata ugyanis csütörtökön 5,35% kamat mellett lett meghirdetve. Ez gyakorlatilag 0,75 százalékpontos kamatemelésnek felel meg. Korábban az MNB a havi változtatások mellett állt ki, ugyanakkor a háborús helyzet és a forint érdemi gyengülése nagyon is indokolttá tette ezt a rendkívüli lépést

Ráadásul az elmúlt évekhez képest igen magas, 7,9 százalékos januári áremelkedést februárban még magasabb infláció követhet. Ebben a helyzetben a háború és a gazdasági szankciók fokozottabb nyomást helyezhetnek az árakra, vagyis az áremelkedés érdemi mérséklődésére az elkövetkező hónapokban nem nagyon számíthatunk. Mindezek miatt az MNB az irányadó kamatok növelését - legyen szó az alapkamatról, vagy az egyhetes betétről - tovább fogja folytatni.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

jegybank

elemzés

hitel

hiteltörlesztés

hiteltörlesztési moratórium