500 ezer család kerülhet egyre nagyobb bajban: nagyot ugorhat a törlesztőjük emiatt

Pénzcentrum   
  Megosztom
500 ezer család kerülhet egyre nagyobb bajban: nagyot ugorhat a törlesztőjük emiatt

A jegybank 2022. 03. 03-án 0,75 százalékponttal emelte meg az irányadó kamatokat. Az MNB egyhetes betéti kamat ugyanis a mai napon 5,35% mellett került meghirdetésre. A BUBOR értéke pedig igen gyorsan lereagálta a változást. 470 ezer családot - ennyien rendelkeznek változó kamatozású lakáshitellel - csak a kamatstop véd attól, hogy törlesztőrészletük érdemben emelkedjen.

Az irányadó kamatot a jegybank március 3-án tovább emelte: az MNB egyhetes betéti kamata ugyanis csütörtökön 5,35% kamat mellett lett meghirdetve. Ez gyakorlatilag 0,75 százalékpontos kamatemelésnek felel meg. Korábban az MNB a havi változtatások mellett állt ki, ugyanakkor a háborús helyzet és a forint érdemi gyengülése nagyon is indokolttá tette ezt a rendkívüli lépést

Ráadásul az elmúlt évekhez képest igen magas, 7,9 százalékos januári áremelkedést februárban még magasabb infláció követhet. Ebben a helyzetben a háború és a gazdasági szankciók fokozottabb nyomást helyezhetnek az árakra, vagyis az áremelkedés érdemi mérséklődésére az elkövetkező hónapokban nem nagyon számíthatunk. Mindezek miatt az MNB az irányadó kamatok növelését - legyen szó az alapkamatról, vagy az egyhetes betétről - tovább fogja folytatni.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

jegybank

elemzés

hitel

hiteltörlesztés

hiteltörlesztési moratórium