Botrányos: négy éve nincs tornaterme az iskolának, egymásra mutogat az állam és a város

HelloVidék   
  Megosztom
Botrányos: négy éve nincs tornaterme az iskolának, egymásra mutogat az állam és a város

Majdnem négy éve, hogy Szeged egyik belvárosi általános iskolájában leégett a tornaterem, és azóta sem hozták rendbe, nincsen se új, se másik. A szülők egy része elégedetlen. Sokan nem értik, hogyan lehetséges, hogy az önkormányzat az elmúlt években százmilliókat költött iskolák felújítására, a kormány pedig 70 milliárdból építtetett sportlétesítményeket, de a Madách iskolában évek óta nem tudnak rendes testnevelési órákat tartani. A diákok udvaron, parkban, folyosón, vagy csak fejben tornáznak. A Fidesz szegedi szervezetének elnöke a város önkormányzatát hibáztatja, de az új tornaterem megépítése a kormány hatáskörébe tartozik. Ennek a tarthatatlan helyzetnek járt utána a Telex.

2018 április közepén kiégett a Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola mintegy hatszáz négyzetméteres, a főépülettől külön álló tornaterme. Éjszaka gyulladt ki, a környéken élők vették észre a szombaton hajnalban magasra csapó lángokat, és hívták a tűzoltókat. Az egyik szomszéd videóra vette a tüzet, írja a telex.hu.

A tető nagy része beszakadt, jóformán csak a falak maradtak meg. A szakértők két hónapig vizsgálódtak, de nem derült ki, hogy mi okozta a tüzet. Voltak, akik a régi épület elavult villamos hálózatát okolták, de semmi nem bizonyította az elektromos hibát. A kiégett tornaterem bejáratát lezárták, az ablaknyílásokat bedeszkázták, és azóta is úgy áll, mert az eltelt majdnem négy év alatt nem hozták helyre a csarnokot.

Arról, hogyan zajlik a tornaterem nélküli élet a Madách iskolában, néhány szülővel beszélgettem egy februári reggelen, azután, hogy a gyermekeiket elkísérték a kapuig – a járvány miatt nem mehetnek be.

Néha csak fejben testnevelnek

A szülők elégedetlenek. Török Gábor az utóbbi években többször is próbált tájékoztatást kérni arról, mikor lesz végre használható tornaterem az iskolában, érdeklődött szülő értekezleten és más alkalmakkal is, de hiába: a tanárok az előző években még bizakodtak, de mostanában már nem tudnak, nem mondanak semmit. Az iskola vezetője korábban arról tájékoztatta, hogy a kiégett tornatermet helyrehozzák, és egy újat is építenek az udvaron, aminek a területe elég nagy ehhez. Ám eddig – 2022. február elejéig – szemmel láthatóan nem történt semmi.

Török Gábornak három gyermeke járt a Madáchba, az egyikük már végzett, kettő még itt tanul. A nagyfia ötödikes volt, amikor a tornaterem kiégett, ő azután már csak a kényszer szülte pótmegoldásokkal tartott testnevelésben vehetett részt. Az iskolában 24 osztály van, ez azt jelenti – számolgatták a szülők -, hogy a mindennapos testnevelés miatt egyszerre négy osztálynak kellene tornát tartani. Most egy barakk-jellegű építményben tornázgatnak a diákok, vagy az udvaron, vagy a közeli parkban, vagy éppen az osztálytermükben, illetve a folyosón. A szerencsésebbek időnként átmehetnek az utca másik oldalán lévő rendőrségi épületbe, amelyben van igazi tornaterem.

A diákok nem tudnak megismerkedni a sport különféle ágazataival, például ismeretlen a számukra a szertorna. A Madách különben – ahogy mondani szokás – szép sporthagyományokat ápol, oda járt Nagy László kézilabdás válogatott, aki a világ legjobb játékosa volt 2011-ben és kétszeres BL-győztes, és ott tanult Szabics Imre, a már igen fiatalon külföldön is elismert válogatott labdarúgó.

Levélben is kérdeznek a szülők

Djurovic Vladimir elmondta, hogy néhány szülő összefogott, közösen írtak levelet Botka László polgármesternek, Plesovszkiné Ujfaluczki Juditnak, aki a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója, valamint Fehér Éva városi főépítésznek. Utóbbinak azért, mert úgy hallották, az új tornaterem tervei már készen állnak, de azokat a főépítésznek kell elbírálni, és ez a hivatali lépés késik. A levelet a beszélgetésünket követően küldték el.

A szülők kijelentették, hogy ők nem a tanárokat hibáztatják, és nem is az iskola, vagy bármelyik más, a tornaterem ügyében érintett szervezet vezetője ellen ágálnak, továbbá semmiféle politikai küzdelmet nem akarnak. Ők csak azt szeretnék, hogy legyen végre tornaterme az iskolának, ahol a gyerekeik rendes testnevelési órákon mozoghatnak.

A beszélgetés után az iskola igazgatójától kértem tájékoztatást e-mailban arról, hogyan tudnak ebben a helyzetben megfelelő számú tornaórát tartani. Ugyanígy megkérdeztem a tankerület igazgatóját is, hogy mi akadályozta meg eddig egy új tornaterem építését, illetve a régi felújítását, és hol tartanak ezekkel. Egyikük sem válaszolt.

Szintén e-mailban kérdezte a lap az önkormányzat művelődési osztályának vezetőjét, mit tehetne a város a tornateremért. Szegeden az utóbbi években több iskolát is korszerűsítettek, részben önkormányzati, részben EU-pénzből. A széles körű szegedi iskolafelújítás során az egyik legutóbbi programban hat intézményre – amelyek szintén a tankerülethez tartoznak – majdnem 3 milliárd forintot költöttek. Feltűnő, hogy sok általános iskola megszépült, míg a Madách tornaterme ügyében láthatóan nem történt semmi. Az önkormányzat sajtómunkatársa azt válaszolta e-mailban, ha az iskolát a város működtetné, akkor már lenne megfelelő tornaterme.

Hivatalos érdeklődésük után két nappal később a Délmagyarország című szegedi napilapban – amely a kormányhoz közeli Mediaworks sajtóbirodalomhoz tartozik – megjelent egy cikk a Madách iskola tornaterméről. A lapnak interjút adott a korábban válogatott kézilabdás sportoló, Bartók Csaba, aki a Fidesz szegedi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő, és pártja képviselőjelöltje az idei parlamenti választáson.

Bartók szerint az ő közreműködése révén érkezett 680 millió forint állami támogatás az új tornaterem megépítésére – erről a határozat már tavaly nyáron megjelent a Magyar Közlönyben. Bartók Csaba úgy tudja, a tervek már tavaly év végén elkészültek, és azokat benyújtották az önkormányzat építési osztályára, de a városi főépítész még nem bírálta el. A Szegedi Tankerületi Központ is nyilatkozott az újságnak, és azt közölte, hogy január 18-án nyújtották be a terveket, de vissza is vonták, mert régészeti dokumentáció is kell, ám az még hiányzik. A főépítész tehát nem bírálhatta el, hiszen elé sem került.

A részletekről e-mailban érdeklődtek Bartók Csaba három nyilvános e-mail-címére küldött levélben. Bartók már tavaly nyilatkozott egy másik szegedi lapnak az állami támogatásról, és a weboldalán az ő saját eredményei között sorolja fel, hogy a kormány állami pénzt ad a Madách iskola tornatermére. A Telex kérdéseire Bartók Csaba nem válaszolt.

A városi főépítésznek küldött e-mailre szintén a városháza sajtómunkatársa válaszolt, eszerint a jogszabályok alapján épület építésére, bővítésére az illetékes Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya adhat ki építési engedélyt. Az önkormányzati rendelet alapján nincs szükség településképi véleményezési eljárásra. A főépítész erről tájékoztatta a kérelmezőt és a kormányhivatalt is.

Az önkormányzatnak nincsen hatásköre a Madách iskola tornaterme ügyében, mert a tavaly júniusi kormányhatározatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerepel az új tornacsarnok előkészítésének és a megépítésének felelőseként

- közölte Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere a saját Facebook-oldalán, és ezt is ott írta:

Bartók Csaba a város főépítészét támadja, mert bár a 2018-ban leégett tornatermet a kormánynak kellene újjáépítenie, ez még mindig nem történt meg. Bartók önkormányzati képviselőként annyit sem tett meg, hogy megkérdezze a főépítészt, hogy mit tud az ügyről? Ha ezt megtette volna, akkor tudhatná, hogy nincs a Hivatalban ügy. Egyszerűen nem érkezett ilyen irat az építésügyi rendszeren (ÉTDR) keresztül, és nincs is hatásköre a főépítésznek.

Utóbb Nagy Sándorra hivatkozva az önkormányzat internetes újságja, a Szeged.hu közölt egy összefoglaló cikket a témáról.

A már említett levelükben a szülők azt is sérelmezik, hogy látványos sport-beruházásokra az utóbbi időszakban igen sok állami támogatás, illetve tao-pénz érkezett Szegedre. Az elmúlt három év mindegyikében elkészült egy-egy új létesítmény, ezekre összesen 70 milliárd Ft jutott.

A levélben felsorolják ezeket. A Szeged-Csanádi Egyházmegye 8 ezer fős stadionja 2019-ben nyílt meg, a Szent Gellért Fórum majdnem 14 milliárd forintba került. A következő évben avatták fel a Tiszavirág sportuszodát, ami 16 milliárd forintból épült. Tavaly decemberben pedig a Pick Arénát, a város népszerű kézilabdacsapatának nyolcezer fős sportcsarnokát nyitották meg, amire 40 milliárd forintot költöttek. Ezekből a beruházásokból kettőt szintén az általa elért eredmények közé sorol a weboldalán Bartók Csaba.

Az egyik édesapa azt mondta: szerinte a kormány és az ellenzéki városvezetés ebben az ügyben láthatóan nem képes együttműködni. Hogy ennek mi az oka, azt ő nem tudja, de emiatt a gyerekek szenvednek hátrányt, ami nagyon-nagyon sajnálatos.

A hivataloknál levélben érdeklődő szülők később arról számoltak be, hogy mintegy két héttel később válaszolt nekik Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója. Lényegében megismételte a Délmagyarországban megjelent információkat: a Madách iskola tornatermére van bruttó 682 millió forint, de hiányzik a régészeti dokumentáció, és ha majd lesz építési engedély is, azután indulhat el a közbeszerzési eljárás. A válaszlevél végül biztosítja a szülőket arról, a tankerület törekszik arra, hogy a gyerekek oktatásához korszerű feltételeket nyújtson.

Aki a közbeszerzések és az állami építkezések menetét ismeri, annak nyilvánvaló, hogy ha ezután minden gyorsan halad, akkor sem készülhet el másfél-két évnél hamarabb az új tornaterem. Ez azt jelenti, hogy körülbelül hat-hét évig nincsen/nem volt tornaterem Szeged egyik belvárosi, hatszáz diákot oktató általános iskolájában. Az tovább nehezítheti az építkezést, hogy az Orbán-kormány az idén csökkenti az állami kiadásokat, de azt még nem közölték, pontosan mely beruházások esetében. Kérdés, hogy az a pénz, ami a szegedi Madách iskola tornatermére elméletileg megvan, valóban meglesz-e, és ha igen, mikor.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tornaterem

iskola

szeged

madách iskola