Hihetetlen kamatkedvezmények a magyar bankoknál: a gazdagok kiváltsága az olcsó hitel?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hihetetlen kamatkedvezmények a magyar bankoknál: a gazdagok kiváltsága az olcsó hitel?

Sokunk kerül olyan helyzetbe, hogy egy nem várt kiadást csak hitelből tudunk finanszírozni, és ekkor szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy mekkora összegű kölcsönt igényelhetünk. A maximálisan felvehető hitelösszeget jövedelmünk és a kamatok határozzák meg. A Pénzcentrum kalkulátorával most megnéztük, mekkora összegű kölcsönre is jogosultak a magyar hiteligénylők a leggyakoribb fizetési sávokban.

Bármely előre nem várható történés, vagy tervezett esetén, amit saját tőkéből nem engedhetnénk meg magunknak, rendelkezésre áll valamilyen hitel. A magyarok közül pedig egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel. Bár a lakossági hitelezést elsősorban a lakáshitelek pörgetik, a személyi hitelek népszerűsége is magas szinten volt az elmúlt néhány évben, írja a Pénzcentrum.

A személyi hitel széles körű felhasználási lehetőségeinek és egyszerű hozzáférhetőségének köszönheti növekvő népszerűségét. Ha valakinek gyors pénze van szüksége és sem kezest, sem fedezetet nem szeretne bevonni a szerződéskötésbe, a bankszámla-hiteleknél és a hitelkártyáknál kedvezőbb feltételeket nyújtó alternatíva lehet neki a személyi kölcsön. A néhány százezer forintostól akár a 10 milliósig terjedő hitelösszeget pedig ma már online is igényelhetjük a magyarországi bankoktól és a gyors folyósításnak hála akár órákon belül az igényelt pénzünkhöz juthatunk. A személyi hitel tehát nagyszerű megoldás lehet akkor, ha gyorsan és viszonylag nagy összegű kölcsönre van szükségünk, amelynek felhasználását a bank nem szabja meg nekünk.

Több dologtól függ, hogy mennyi pénzhez juthatunk így

Az összesen felvehető hitelösszeg három fontos tényező függvénye: ezek a jövedelmünk, a kamat és a futamidő. Az igénylés szempontjából ezek közül a legfontosabb a jövedelmünk. A személyi kölcsön igényléséhez jövedelemigazolásunkon kívül gyakorlatilag nincs is szükségünk másra. Havi jövedelmünk összege pedig meghatározza a felvehető hitelösszeget is. A banknak ez biztosítja a garanciát arra, hogy a felvett kölcsön vissza is tudjuk fizetni. A jövedelemigazolás meglétén kívül az alábbi feltételeknek kell megfelelünk:

  • határozatlan idejű munkaszerződésünk kell legyen
  • nem lehetünk próbaidőn vagy felmondási időszakban
  • a munkaadóként szolgáló vállalat nem állhat felszámolás alatt
  • nem lehetünk BAR listások, azaz nem lehet bedőlt korábbi hitelünk

Ha vállalkozóként szerezzük jövedelmünket, a bankunk emellett egyéb feltételeket is előírhat. A minimumjövedelemre azonban nincs előírás, így akár minimálbérrel, vagy igen alacsony jövedelemmel is igényelhetünk személyi hitelt, azzal azonban mindenképp számolnunk kell, hogy ilyen háttérrel a maximálisan felvehető hitelösszeg is alacsonyabb lesz.

Eszerint a rendelet szerint 200 ezer forint hitel felvétele felett mindössze a jövedelmünk felét teheti ki a havi törlesztőrészlet, abban az esetben, ha jövedelmünk nem haladja meg a nettó 500 ezer forintot. Ha ennél többet keresünk, akkor ez az arány fix kamatozású hitelek esetében 60 százalék. Ez pedig - a kamatokkal és a futamidővel együtt - behatárolja, hogy mekkora lehet a hitelösszeg. Mivel a személyi hitelek rendszerint végig fix kamatozásúak, esetükben is ez a szabály érvényes.

Akkor most mennyi az annyi?

A bankok belső szabályzataikban természetesen meghatározhatnak a jövedelem 50 százaléknál alacsonyabb maximális törlesztőrészletet is. A rendeletileg meghatározott maximum összeg viszont ez, tehát ennél nagyobb törlesztőrészlettel - 500 ezer forintos nettó kereset alatt - semmilyen körülmények között nem juthatunk kölcsönhöz. A Pénzcentrum most megvizsgált egyes Magyarországon gyakori jövedelemsávokat, hogy megtudjuk, adott összegű havi kereset mellett mekkora hitelösszeghez juthat hozzá, aki ma igényel személyi kölcsönt. Az alacsony és átlagos jövedelműek helyzetére kimondottan kíváncsiak voltunk, de a szemléltetés kedvéért egészen 500 000 forintot elérőig számos példajövedelmet belevettünk a számításba.

A teljes cikk a kalkulátorral együtt itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitel

kölcsön

kalkulátor