Milliárdos beruházás: hatalmas átalakulás vár a vidéki múzeumra

MTI   
  Megosztom
Milliárdos beruházás: hatalmas átalakulás vár a vidéki múzeumra

A 21. századi követelményeknek megfelelő, modern kiállítótérré válik a nyírbátori Báthori István Múzeum. A Magyar Nemzeti Múzeum filiáléjának állami támogatással, 1,8 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciója során az épület biztonságosabb, energiatakarékosabb és akadálymentes lesz, továbbá új múzeumpedagógiai foglalkoztató is épül.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára a felújításról tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

az elmúlt évek során a kormányzat meggyőződéssel lépett arra az útra, amelyen járva bátran vállalja a múlt megbecsülésén át a jövő alakítását. A múzeum épületének mintegy másfél évig tartó felújítása és bővítése nemcsak a szakszerű műtárgyvédelem és új állandó kiállítás létrehozását teszi lehetővé, hanem korszerű szakmai, turisztikai és közösségi programok megrendezésének lehetőségeit is biztosítja

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója elmondta, hogy az új állandó kiállítást az ott lévő, rendkívül értékes műtárgyi anyagot felhasználva állítják össze, de része lesz egy helytörténeti tárlat is. A főigazgató fontos célként jelölte meg, hogy jelentősen tudják növelni a nyírbátori múzeum látogatószámát.

A beruházás során megújulnak a közönségforgalmi terek és akadálymentessé válik az épület. Az intézmény modern, magas szintű biztonsági követelményeknek is eleget tevő kiállítóterekkel bővül, emellett új múzeumpedagógiai foglalkoztató épül és a látogatók fogadására korszerű tér nyílik. A munkálatok eredményeként az intézmény a Báthori-műemlékeket összekötő várostörténeti sétány egyik állomása lesz.

Az időszerűvé vált felújításhoz, amely a dél-nyírségi országrész legjelentősebb kulturális beruházása, az állam mintegy 1,8 milliárd forint támogatást biztosított, valamint további csaknem százmillió forintot a múzeum és gyűjteménye ideiglenes elköltöztetésére.

Az MNM Báthori István Múzeumnak a 17. század közepén épült egykori minorita kolostor barokk épülete ad otthont 1961 óta, amely műemléki védelem alatt áll. Az intézmény páratlan érdekességekkel és értékekkel büszkélkedhet. A Báthori-családhoz kapcsolódó tárgyi emlékek közül itt látható az 1511-ben Firenzében készült templomi ülőpad (stallum) kisebbik padsora. A múzeum emellett gazdag fegyvergyűjteménnyel, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti műtárgyakkal is rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyírbátor

szabolcs-szatmár-bereg megye

báthori istván múzeum

magyar nemzeti múzeum