Drasztikusan fogy az olcsó ingatlanok száma: ezekben a megyékben még találunk 25 millió forint alatt

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikusan fogy az olcsó ingatlanok száma: ezekben a megyékben még találunk 25 millió forint alatt

Az elmúlt időszakban végbement lakásdrágulás és hitelkamat-emelkedés miatt a kereslet egyre inkább az olcsóbb ingatlanok felé fordult. Ebben a helyzetben a vevők szemében felértékelődnek az alacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok is. Az ingatlan.com legújabb elemzésében a 25 millió forintnál olcsóbb új és használt lakóingatlanok piacát mutatja be az áprilisi kínálat alapján.

A 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban. Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban. Természetesen országszerte nagyon eltérő, hogy mekkora ingatlant lehet vásárolni ennyi pénzből

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Szerinte a mostani bizonytalan gazdasági és lakáspiaci környezetben megnőhet a kereslet az olcsóbbnak mondható, így a 25 millió forint alatti lakóingatlanok iránt. Országon belül óriási különbséget mutat, hogy mennyit ér 25 millió forint a lakáspiacon. Az átlagos négyzetméterárak alapján Budapesten ez a pénz egy 28 négyzetméteres lakásra elegendő. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és megyékben pedig 112-146 négyzetméteres ingatlant lehet venni 25 millió forintból.

Drasztikus csökkenés egy év alatt

Egy év alatt drasztikusan csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a piacon. Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis idén április közepén több mint 101 ezer lakóingatlant hirdettek eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ezen belül 16 500 darab volt 25 millió forintnál olcsóbb, vagyis utóbbiak aránya alig több mint 16 százalékra csökkent. Egy évvel korábban a több mint 128 ezer eladó lakóingatlanból majdnem 33 ezer tartozott a 25 milliónál olcsóbb kategóriába, ami majdnem 26 százalékos részesedést jelentett akkor.

A fővárosban jelentősen, 9 százalékról 3 százalékra csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a budapesti lakáspiacra már 25 millió forint jeleni a belépő kategóriát, de Pest megyében is csak 100-ból hat lakóingatlan olcsóbb 25 millió forintnál

– értékelt a portál szakértője.

Az országos adatokból kiderül továbbá, hogy mindössze öt olyan megye akad az országban, ahol az összes eladó lakóingatlan átlagára nem éri el a 25 millió forintos szintet. Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében ugyanis 16-23 millió forint volt az átlagár idén április közepén.

A dominóhatás is közrejátszik

Az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése nem csak a drágulásnak, hanem a lakáspiaci dominóhatásnak is köszönhető. Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitel kamatok emelkedése miatt érezhetően csökken a lakáspiaci kereslet is. Ez viszont nem csak a lakásvásárlók számát veti vissza, hanem a lakáspiaci kínálatot is szűkíti

– fogalmazott a Balogh László, a portál szakértője.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

olcsó ingatlan

olcsó ház

olcsó lakás

ingatlanvársárlás

lakásvásárlás