Elképesztő leárazás jöhet a boltokban? Ez biztos nem lesz benne az akciós újságban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elképesztő leárazás jöhet a boltokban? Ez biztos nem lesz benne az akciós újságban

A kemény inflációs nyomás miatt minden magyar vásárlónak ott kell megfognia a pénzt, ahol csak tudja. Sokan nem tudhatják azonban, hogy a legnagyobb magyarországi élelmiszerláncok nem csak az akciós újságjaikban szereplő akciókat élesítenek boltjaikban, hanem a friss pékárura, húsokra, zöldségre, gyümölcsökre eseti jelleggel akár 60 százalékos árleszállítást is alkalmaznak. Ezeket általában lejárati időhöz közel eső, nap végén már nem feltétlen a legjobb minőségben lévő termékekre élesítik, ám a szemfüles vásárlók még így is jó árut vásárolhatnak, kedvező áron. Mutatjuk a Spar, az Aldi, a Lidl, a Tesco és az Auchan legvadabb ajánlatait, akciózási stratégiáikat.

A KSH legfrissebb statisztikája szerint 2021 márciusa és 2022 márciusa között átlagosan 8,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon. Ilyen mértékű áremelkedésre utoljára 2007 júniusában volt példa, úgyhogy ami most zajlik körülöttünk, olyat gyakorlatilag 14 éve nem láttunk. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy az átlagos áremelkedés mértékéhez képest az élelmiszerek ára még durvábban megugrott, ott átlagosan 10 százalékos emelkedésről számolt be a statisztikai hivatal.

Ha pedig ezek közül megnézünk olyan friss termékeket, amik jellemzően egyetlen bevásárló kosárból sem hiányozhatnak, mint például a hústermékek, vagy a pékáruk, akkor ezeknél még sokkal brutálisabb átlagos drágulásról számolhatunk be. A húsok esetében például a sertésen kívül (ne feledjük, a sertéscomb árstoppos termék) a csirkemellfilé és a pulykamellfilé 8-8 százalékkal lett drágább egy év alatt, igaz, előbbire árstop van érvényben

De a bontott csirke vagy éppen a csirkeszárny már 24-25 százalékkal drágult, miközben a csirkecomb kilója mostanra 30 százalékos drágulásnál tart. Ez persze nem véletlen, a csirkemell árstopja jócskán torzította a többi csirkerész piaci pozícióját, így jött is a kompenzáció. Persze a csirke mellett a marhahús ára is kilőtt, a csontos rostélyos kilója egy év alatt 24 százalékkal lett drágább.

Azonban, nem csak a friss húsáruk kilós átlagára, hanem több, teljesen alapvető pékáru átlagára is az egekbe szökött. Igaz ugyan, hogy a lisztért a vásárlóknak árstopos árat kell fizetniük 2022 február 1-je óta, de az ebből készült termékek árnövekedése attól még nem ált meg. Ahogy természetesen a liszté sem, de jelenleg a magyar vásárlók ezt csak közvetve érezik meg, úgy viszont nagyon. A friss statisztikák szerint egy darab zsemle átlagára egy év alatt 33,3 százalékkal, a fehér kenyér és a félbarna kenyér átlagára pedig 32,8, illetve 32,2 százalékkal lett drágább. De például egy darab kakaós csiga átlagára is 21,1 százalékkal növekedett az országban, a vizsgált időszakban.

A friss termékek brutális drágulásának egyetlen ellenszere így az maradt, ha vásárlók minden lehetséges bolti akciót kihasználva vásárolnak. Igen ám, de az igen jelentős akcióknak van egy olyan része, amiket az áruházak szórólapjai nem említenek. Ezek pedig a nap végi vagy a lejárati időhöz közeli, esetleg a frissességükből igen, de a fogyaszthatóságukból mit sem vesztő termékekre élesítenek a boltok.

A Pénzcentrum körképe most azt gyűjtötte össze, az egyes boltokban, milyen termékékre, és mekkora árleszállítást (eseti, nap végi jelleggel) alkalmaznak az üzletek. Cikkük három csapásiránya a következő: mekkora akciók élesedhetnek nap végén, hét végéhez közeledve, lejárati időhöz közel a különböző látvány-pékárukra, húsokra, zöldségekre és gyümölcsökre.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

árak

boltok

áruházak

spar

aldi

tesco

lidl

auchan