Újabb slágerkölcsön szűnik meg a hazai bankokban: sietnie kell a hiteligénylőknek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Újabb slágerkölcsön szűnik meg a hazai bankokban: sietnie kell a hiteligénylőknek

Az idei évben első alkalommal érte el a magyar párok házasodási kedve az elmúlt években megszokott szintet. Jó eséllyel pedig nem csak véletlen egybeesés ez a babaváró támogatások népszerűségének rég nem látott felívelésével. Amíg a kölcsön népszerűségét jelentős részben az azzal jól kombinálható felújítási támogatás, addig a lagzikét a két támogatás népszerűsége pörgetheti. Valószínűleg már a szakértők által rebesgetett, a babaváró közelgő kivezetését megelőző hajrá látszik a számokon. Mutatjuk, mennyire kell sietnie annak, aki még szeretne élni a kedvező hitellel.

A márciusi kifizetések az év második hónapjához képest különösen nagy emelkedést jelentenek. Ezzel a babaváró idén először teljesített az elmúlt két évben megszokotthoz közeli szinten. A babaváró iránti kereslet egyébként tavaly nyár óta volt szinte állandó lejtmenetben, a mostani fordulat viszont akár egy tartósabb növekedés előszele is lehet, írja a Pénzcentrum.

A 2022 márciusában folyósított 44,11 milliárd forintos összegű babaváró hitel a tavalyi év azonos hónapjában kiutalt 53,78 milliárdhoz képest még mindig 22 százalékos visszaesést jelent. Az utalások februári összegéhez képest ettől függetlenül a harmadik havi impozáns, 41 százalékos növekedést hozott.

A másik két, a Pénzcentrum által vizsgált lakossági hiteltípus is igazán jó hónapot zárt. A februári számokhoz képest ezek közül mindre élénkülő kereslet látszik, sőt a lakáshitelek és a személyi kölcsönök a tavalyi év azonos hónapjához képest is lényegesen nagyobb összegben lettek folyósítva a lakosságnak.

A babaváró hitel azért annyira nem zárt jó negyedévet. Az Erste Banknál például 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva. A babaváró esetében persze fontos faktor az is, hogy hamarosan kivezetésre kerül. A több hónapos visszaesés után a kereslet mostani élénkülése talán már az utolsó roham lehet ezekért a hitelekért.

A babaváró piaca persze véges. A jogosultak köre ugyanis fokozatosan csökken, és vélhetően ez vezetett a korábbi hónapokban tapasztalt, hosszabb távú visszaeséshez is. Az is érthető viszont, hogy a babaváró iránti kereslet miért tudott újból szárnyra kapni. Továbbra is elérhető ugyanis a lakásfelújítási támogatás és hitel, ami a lakáshitelek piacán direkt, a babaváró esetében közvetett módon tarthatja fent a hitelek iránti hatalmas keresletet.

Számos felmérés rámutatott már, hogy a babaváró egyik legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylők igen nagy százalékban költötték erre a kölcsönt. Az ilyen igénylők aránya ráadásul tavaly még nőni is tudott az előző évhez képest. Ez a felhasználási lehetőség vélhetően még hónapokon keresztül fenntartja majd a kivezetéséhez közeledő konstrukció iránti érdeklődést.

Ha pörög a babaváró, szívesebben házasodnak a magyarok

A márciusi számokból ítélve 2022 igen jó év lehet a menyegzők számát tekintve. Bár a koronavírus miatt elhalasztott házasságkötések jelentős részét már jó eséllyel az elmúlt két évben megtartották, az év harmadik hónapjában az utóbbi néhány évben megszokott szinten volt a magyarok házasodási kedve. Nem tűnik elrugaszkodott elméletének, hogy a tendencia a babaváró hitel népszerűségének változásával is szoros összefüggésben lehet.

Amíg ugyanis a babaváró történelmi mélypontjának számító januárban 3 éve nem látott esés volt a kimondott igenek számában is, már februárban meredek emelkedésnek indult a lagzik száma, márciusra pedig a Covid lecsengése utáni hónapok szintjére jutott.

A 2021-es év azonos hónapjától azért az idei márciust övező házasodási láz is elmaradt, akkor ugyanis a mostani 4541-nál is több mint ötszázzal több, 5133 pár kötötte össze az életét. A 2019-es 2766 menyegzős számhoz képest a mostani is 64 százalékkal magasabb.

Közelít a babaváró kölcsön alkonya

Már csak néhány hónapja maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik babaváró támogatást szeretnének igényelni. A babaváróról szóló kormányrendelet szerint ugyanis a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

Bár a rendelet még módosulhat, és elképzelhető, hogy kitolják a határidőt, aki biztosra akar menni, az jó eséllyel még tavasszal, vagy nyáron elintézi az igénylést. Ennek függvényében nem is olyan meglepő, hogy márciusra jócskán megélénkült iránta az érdeklődés. A babaváró felfutásával párhuzamosan pedig az ingatlanpiac is nagyon pörög.

A házasságkötések számában tapasztalható mostani növekedés is könnyen magyarázható azzal, hogy a hitelképes magyarok végső rohama indulhatott meg a babaváró során. A hitel így a közeljövőben még népszerűbb lehet, mint amit a márciusi számok mutatnak.

Ennek oka a már említett kettős hatás lehet. Hiába felelnek meg egyre kevesebben a babaváró igénylésének alapjául támasztott feltétételeknek, a potenciális igénylők figyelme a konstrukció kifutása igencsak megélénkült.

Ráadásul újabban egyes bankok, akár több mint százezer forintos jóváírásokkal is próbálják magukhoz csábítani a babaváró hitel felvételét tervező párokat. A tavaszi időszakban tehát már ez is erősíthette a hitelek iránti lakossági érdeklődést.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

babaváró

babaváró hitel

hitelek