Újabb slágerkölcsön szűnik meg a hazai bankokban: sietnie kell a hiteligénylőknek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Újabb slágerkölcsön szűnik meg a hazai bankokban: sietnie kell a hiteligénylőknek

Az idei évben első alkalommal érte el a magyar párok házasodási kedve az elmúlt években megszokott szintet. Jó eséllyel pedig nem csak véletlen egybeesés ez a babaváró támogatások népszerűségének rég nem látott felívelésével. Amíg a kölcsön népszerűségét jelentős részben az azzal jól kombinálható felújítási támogatás, addig a lagzikét a két támogatás népszerűsége pörgetheti. Valószínűleg már a szakértők által rebesgetett, a babaváró közelgő kivezetését megelőző hajrá látszik a számokon. Mutatjuk, mennyire kell sietnie annak, aki még szeretne élni a kedvező hitellel.

A márciusi kifizetések az év második hónapjához képest különösen nagy emelkedést jelentenek. Ezzel a babaváró idén először teljesített az elmúlt két évben megszokotthoz közeli szinten. A babaváró iránti kereslet egyébként tavaly nyár óta volt szinte állandó lejtmenetben, a mostani fordulat viszont akár egy tartósabb növekedés előszele is lehet, írja a Pénzcentrum.

A 2022 márciusában folyósított 44,11 milliárd forintos összegű babaváró hitel a tavalyi év azonos hónapjában kiutalt 53,78 milliárdhoz képest még mindig 22 százalékos visszaesést jelent. Az utalások februári összegéhez képest ettől függetlenül a harmadik havi impozáns, 41 százalékos növekedést hozott.

A másik két, a Pénzcentrum által vizsgált lakossági hiteltípus is igazán jó hónapot zárt. A februári számokhoz képest ezek közül mindre élénkülő kereslet látszik, sőt a lakáshitelek és a személyi kölcsönök a tavalyi év azonos hónapjához képest is lényegesen nagyobb összegben lettek folyósítva a lakosságnak.

A babaváró hitel azért annyira nem zárt jó negyedévet. Az Erste Banknál például 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva. A babaváró esetében persze fontos faktor az is, hogy hamarosan kivezetésre kerül. A több hónapos visszaesés után a kereslet mostani élénkülése talán már az utolsó roham lehet ezekért a hitelekért.

A babaváró piaca persze véges. A jogosultak köre ugyanis fokozatosan csökken, és vélhetően ez vezetett a korábbi hónapokban tapasztalt, hosszabb távú visszaeséshez is. Az is érthető viszont, hogy a babaváró iránti kereslet miért tudott újból szárnyra kapni. Továbbra is elérhető ugyanis a lakásfelújítási támogatás és hitel, ami a lakáshitelek piacán direkt, a babaváró esetében közvetett módon tarthatja fent a hitelek iránti hatalmas keresletet.

Számos felmérés rámutatott már, hogy a babaváró egyik legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylők igen nagy százalékban költötték erre a kölcsönt. Az ilyen igénylők aránya ráadásul tavaly még nőni is tudott az előző évhez képest. Ez a felhasználási lehetőség vélhetően még hónapokon keresztül fenntartja majd a kivezetéséhez közeledő konstrukció iránti érdeklődést.

Ha pörög a babaváró, szívesebben házasodnak a magyarok

A márciusi számokból ítélve 2022 igen jó év lehet a menyegzők számát tekintve. Bár a koronavírus miatt elhalasztott házasságkötések jelentős részét már jó eséllyel az elmúlt két évben megtartották, az év harmadik hónapjában az utóbbi néhány évben megszokott szinten volt a magyarok házasodási kedve. Nem tűnik elrugaszkodott elméletének, hogy a tendencia a babaváró hitel népszerűségének változásával is szoros összefüggésben lehet.

Amíg ugyanis a babaváró történelmi mélypontjának számító januárban 3 éve nem látott esés volt a kimondott igenek számában is, már februárban meredek emelkedésnek indult a lagzik száma, márciusra pedig a Covid lecsengése utáni hónapok szintjére jutott.

A 2021-es év azonos hónapjától azért az idei márciust övező házasodási láz is elmaradt, akkor ugyanis a mostani 4541-nál is több mint ötszázzal több, 5133 pár kötötte össze az életét. A 2019-es 2766 menyegzős számhoz képest a mostani is 64 százalékkal magasabb.

Közelít a babaváró kölcsön alkonya

Már csak néhány hónapja maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik babaváró támogatást szeretnének igényelni. A babaváróról szóló kormányrendelet szerint ugyanis a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

Bár a rendelet még módosulhat, és elképzelhető, hogy kitolják a határidőt, aki biztosra akar menni, az jó eséllyel még tavasszal, vagy nyáron elintézi az igénylést. Ennek függvényében nem is olyan meglepő, hogy márciusra jócskán megélénkült iránta az érdeklődés. A babaváró felfutásával párhuzamosan pedig az ingatlanpiac is nagyon pörög.

A házasságkötések számában tapasztalható mostani növekedés is könnyen magyarázható azzal, hogy a hitelképes magyarok végső rohama indulhatott meg a babaváró során. A hitel így a közeljövőben még népszerűbb lehet, mint amit a márciusi számok mutatnak.

Ennek oka a már említett kettős hatás lehet. Hiába felelnek meg egyre kevesebben a babaváró igénylésének alapjául támasztott feltétételeknek, a potenciális igénylők figyelme a konstrukció kifutása igencsak megélénkült.

Ráadásul újabban egyes bankok, akár több mint százezer forintos jóváírásokkal is próbálják magukhoz csábítani a babaváró hitel felvételét tervező párokat. A tavaszi időszakban tehát már ez is erősíthette a hitelek iránti lakossági érdeklődést.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

babaváró

babaváró hitel

hitelek